THEPOWERGAME
Η κλιματική αλλαγή συνιστά σοβαρές απειλές για τη δημόσια υγεία για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Αλλά καθώς το κλίμα αλλάζει, ο κόσμος αντιμετωπίζει μια άλλη πρόκληση για τη δημόσια υγεία: τη γήρανση.
Το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού 65 ετών και άνω προβλέπεται να αυξηθεί από 9% το 2024 σε 16% το 2050. Καθώς η θερμοκρασία της γης γίνεται πιο ακραία, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη και το κρύο θα είναι πολύ περισσότεροι ανάμεσα στον γηραιό πληθυσμό, δείχνει μια νέα μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale (YSPH).
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, στους 1,5°C, 2°C και 3°C της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη σε 800 τοποθεσίες από 50 χώρες και περιοχές του πλανήτη θα αυξηθούν κατά 0,5%, 1,0% , και 2,5%, αντίστοιχα. Από αυτούς τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη, ένας στους πέντε μπορεί να αποδοθεί στους πιο ηλικιωμένους του πληθυσμού.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί κρίσιμο μοχλό για μελλοντικούς θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη και το κρύο, με αυξανόμενη επιβάρυνση θνησιμότητας τόσο με τη ζέστη όσο και με το κρύο», δήλωσε ο Dr. Kai Chen, Ph.D., πρώτος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας (περιβαλλοντικές επιστήμες υγείας) στο YSPH.
«Με την κατανόηση των κινδύνων για τη γήρανση του πληθυσμού σε έναν κόσμο που θερμαίνεται, είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι να δημιουργούμε πολιτικές προστασίας της υγείας, καθώς προσπαθούμε να μετριάσουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε η Julie Zimmerman, Ph.D., αντιπρόεδρος πλανητικών λύσεων.
Ηλικιωμένοι και ακραίες θερμοκρασίες
Οι ηλικιωμένοι είναι από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς όταν πρόκειται για ακραίες θερμοκρασίες λόγω των περιορισμένων θερμορρυθμιστικών αποκρίσεών τους, του σχετικά υψηλού επιπολασμού των χρόνιων παθήσεων και της υψηλότερης πιθανότητας να είναι κοινωνικά απομονωμένοι. Η κατανόηση του αντίκτυπου της γήρανσης του πληθυσμού και της κλιματικής αλλαγής μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τις μελλοντικές επιβαρύνσεις για την υγεία, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Τα ευρήματα της μελέτης βασίζονται σε ένα σύνολο δεδομένων με περισσότερους από 83 εκατομμύρια θανάτους μεταξύ πληθυσμών από 50 χώρες/περιοχές σε πέντε ηπείρους.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ευπάθεια κάθε πληθυσμού μέσω εντοπισμένων συσχετισμών θερμοκρασίας-θνησιμότητας. Χρησιμοποίησαν επίσης μια ανάλυση χρονοσειρών δύο σταδίων και μεθοδολογία τελευταίας τεχνολογίας σε αξιολογήσεις πολλαπλών τοποθεσιών, για να εκτιμήσουν τη συνολική σχέση μεταξύ της ημερήσιας θερμοκρασίας και της θνησιμότητας σε κάθε τοποθεσία.
Με αυτό τον τρόπο δημιουργούν προβλέψεις για τη γήρανση του πληθυσμού και μια προηγμένη υπολογιστική προσέγγιση λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα τόσο στις σχέσεις θερμοκρασίας-θνησιμότητας όσο και στη μεταβλητότητα στα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον αντίκτυπο της γήρανσης του πληθυσμού στη μελλοντική θνησιμότητα που σχετίζεται με τη θερμοκρασία. Στις 50 χώρες/περιοχές, ο πληθυσμός 65 ετών και άνω προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,0%, 7,3% και 13,8%, όταν η υπερθέρμανση του πλανήτη φτάσει τους 1,5°C, 2°C και 3°C, αντίστοιχα.
Στο υψηλότερο επίπεδο, 3°C υπερθέρμανσης, η Νότια Ασία θα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση θανάτων του γηραιού πληθυσμού (23,6%), ακολουθούμενη από την Ανατολική Ευρώπη (20,1%) και τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (17,8%), σύμφωνα με προβολές της μελέτης. Η Βόρεια Ευρώπη (6,0%) θα έχει το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων γηραιού πληθυσμού, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική (6,7%), τη Δυτική Ευρώπη (7,6%) και την Αυστραλία (7,9%).
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν και υποστηρίζουν έντονα την ανάγκη να ληφθεί υπόψη μια σημαντική αλλαγή στον αριθμό των ηλικιωμένων που θα πεθάνουν είτε από κρύο είτε από ζέστη παγκοσμίως, ανεξάρτητα από το αν βλέπουμε μεγάλες ή μικρές αλλαγές στο κλίμα. Χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τη μετατόπιση του πληθυσμού και των αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που εκτίθενται σε ακραίες θερμοκρασίες, τόσο σε ζέστη όσο και σε κρύο, η ικανότητα αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην υγεία των ακραίων θερμοκρασιών θα παρεμποδιστεί», γράφουν οι συγγραφείς στη μελέτη.
Ο κόσμος σημείωσε νέο ρεκόρ ζέστης το 2023, με σχεδόν 1,5°C αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη για φιλόδοξες και αποτελεσματικές δράσεις προστασίας του κλίματος με στοχευμένα μέτρα για την πρόληψη των επιπτώσεων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία στην υγεία υπό τις διπλές απειλές από την κλιματική αλλαγή και τη γήρανση του πληθυσμού», έγραψαν οι συγγραφείς.