THEPOWERGAME
Η προνομιακή μεταχείριση του Ίστβαν Τίμπορτσς έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης εδώ και χρόνια στην Ουγγαρία. Δημοσιεύματα θέλουν τον γαμπρό του πρωθυπουργού της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν, να ευνοείται από τη στενή σχέση που έχει καλλιεργηθεί ανάμεσα στο κράτος και το επιχειρείν όσο ο πεθερός του έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, δηλαδή από τον Μάιο του 2010.
O Ίστβαν Τίμπορτσς γνώρισε τη Ραχέλ Όρμπαν το 2008. Παντρεύτηκαν το 2014. Εκείνη τη χρονιά είχε απασχολήσει τον Τύπο το γεγονός πως η κόρη του πρωθυπουργού ακολουθούσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ecole Hoteliere της Λωζάνης, μια από τις πιο διακεκριμένες σχολές στη φιλοξενία και τα ξενοδοχειακά επαγγέλματα, όπου τα δίδακτρα έφθαναν μέχρι τα 60 χιλιάδες ελβετικά φράγκα.
Η δυνατότητα κάλυψης των διδάκτρων της κόρης του Όρμπαν είχε αποδοθεί τότε στην αύξηση των κερδών στην εταιρεία Elios Zrt. του συζύγου της από τα 10.000 δολάρια το 2009 στα 3,2 εκατ. δολάρια, το 2010. Κομβικό ρόλο διαδραμάτισε το γεγονός ότι απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο η ενεργειακή εταιρεία του Λόιος Σιμίσκα, ο οποίος είχε υπάρξει μέλος του κυβερνώντος κόμματος του Όρμπαν, Φιντέζ, σύμφωνα με δημοσίευμα της έκδοσης The Budapest Beacon που λειτούργησε από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Απρίλιο του 2018.
Έπειτα από μια 15ετία, ο όμιλος συμμετοχών του 37χρόνου Τίμπορτσς αποτιμάται στα 180 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που απέκτησε το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Ο ίδιος έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον τουριστικό κλάδο της χώρας, αναλαμβάνοντας την ανακαίνιση ιστορικών ξενοδοχείων όπως είναι το Gellert spa Hotel που στολίζει τις όχθες του Δούναβη από τον 18ο αιώνα ή το Hotel Dorothea που βρίσκεται στην Πέστη που είναι το ανατολικό τμήμα της Βουδαπέστης. Στόχος του είναι η ανάδειξη της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας σε έναν ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό, ισάξιο άλλων πρωτευουσών της Ευρώπης. Εκτός των περίπου έξι ξενοδοχείων που κατέχει στη Βουδαπέστη, ο Τίμπορτσς έχει επίσης ανοίξει ένα ιδιωτικό κλάμπ και έχει ανακαινίσει μονάδες σε άλλους τουριστικούς προορισμούς όπως η Λίμνη Μπάλατον.
Η Ουγγαρία, η οποία πρόκειται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρεία τον Ιούλιο του 2024 για ένα εξάμηνο, δεν έχει πρόσβαση σε όλα τα κεφάλαια από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, ούτε έχει εισπράξει κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω της μη συμμόρφωσης με το κράτος δικαίου της ΕΕ. Αν και προχώρησε σε κάποιες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη που της άνοιξαν τον δρόμο σε περίπου 10 δισ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, το χάσμα με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ επισκιάζει την ανάληψη της προεδρίας στην ΕΕ, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο European Policy Center. Η Ουγγαρία βρίσκεται, επίσης, σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις του δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά από τη Διεθνή Διαφάνεια.