THEPOWERGAME
Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος, ο Γερμανός σιδηρουργός, χρυσοχόος, τυπογράφος και εκδότης, ο οποίος εισήγαγε πρώτος την τυπογραφία στην Ευρώπη, μπορεί να πέθανε το 1468, ωστόσο η ανακάλυψη του για την εκτύπωση βιβλίων ζει και βασιλεύει.
Παρά λοιπόν το γεγονός ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές, smartphone και tablet, εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο μελάνι και το χαρτί όταν πρόκειται για την ανάγνωση βιβλίων.
Σύμφωνα με τα δεδομένα από το Statista’s Advertising & Media Outlook, η διείσδυση των ηλεκτρονικών βιβλίων εξακολουθεί να ακολουθεί αυτή των έντυπων βιβλίων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, όπου τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι πολύ δημοφιλή, το 22,7% του πληθυσμού εκτιμάται ότι αγόρασε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο πέρυσι, σε σύγκριση με το 44,5% που αγόρασε ένα έντυπο βιβλίο.
Στην Κίνα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 24,4% ηλεκτρονικό βιβλίο και 32% συμβατικό, στο Ηνωμένο Βασίλειο 20% έναντι 48,7%, στη Γερμανία μόλις 10,4% από 58% που είναι τα συμβατικά ενώ ακόμη καισ την Ιαπωνία την νούμερο ένα high tech κοινωνία το μερίδιο των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι μόλις 17,3% και των συμβατικών 40,1%.
Στην Ελλάδα οι πωλήσεις eBooks πολλαπλασιάστηκαν. Ωστόσο το μερίδιο στην Ελλάδα παραμένει μικρό κάτω του 1%, όπως και σε άλλες αγορές, π.χ. στην Πορτογαλία και τη Λετονία.
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν θα είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των έντυπων βιβλίων, αλλά μάλλον ένα συμπληρωματικό προϊόν που θα μπορούσε τελικά να ωφελήσει τον εκδοτικό κλάδο.
Όσο για τον Γουτεμβέργιο, που δεν εφηύρε ο ίδιος τη μηχανική εκτύπωση με κινητά στοιχεία, ήταν ο πρώτος που την αξιοποίησε για να θεμελιώσει τελικά τη μέθοδο της μαζικής εκτύπωσης βιβλίων. Η τυπογραφική μέθοδος του θεωρείται ευρέως ως η πιο σημαντική εφεύρεση της δεύτερης χιλιετίας και το γεγονός που εγκαινίασε τη νεότερη εποχή της ανθρώπινης ιστορίας.