THEPOWERGAME
Στην αίσθηση «στασιμότητας» που υπάρχει σε Γάζα και Ουκρανία, στις δηλώσεις Ερντογάν και στην υπόθεση Μπελέρη αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Κληθείς να σχολιάσει την αίσθηση «στασιμότητας» σε Γάζα και Ουκρανία
«Πιστεύω ότι τα πράγματα θα παραμένουν στην ίδια περίπου κατάσταση μέχρι τον Νοέμβριο του 2024 που θα έχουμε τις αμερικανικές εκλογές. Είναι σαφές ότι η αμερικανική κυβερνηση δεν είναι ικανοποιημένη από αυτή την κατάσταση και θα πιέσει παντί τρόπω να μην συνεχιστεί η στασιμότητα αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί η στασιμότητα».
Ερωτηθείς πως μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος ο Ερντογάν μετά τις τελευταίες δηλώσεις του ότι οι πληγές της Σμύρνης κοντεύουν να επουλωθούν μετά την εκδίωξη του εχθρού στη θάλασσα
«Η δήλωσή του αυτή ήταν σαφώς προβληματική από την άλλη ανήκει σε αυτές τις αμφίσημες δηλώσεις που μπορούν να ερμηνευτούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δηλαδή αμα τεθεί ως θέμα θα πει ανέφερα τον εχθρό δεν ανέφερα ειδικώς εσάς. Για μένα το κρίσιμο είναι ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τη στρατηγική της έναντι ημών ασχέτως δηλώσεων. Η στρατηγική της παραμένει στο τραπέζι όπως είχε εκδηλωθεί από το 2021 όταν ο Ερντογάν επικαλούμενος την αποστρατικοποίηση των νησιών έθεσε θέμα ελληνικής κυριαρχίας των νησιών».
Με αφορμή την υπόθεση Μπελέρη και το βέτο που έχει θέσει η Ελλάδα
«Το βέτο το έχουμε θέσει εκ του αποτελέσματος δεν έχουμε καταφέρει εκείνα που θα περίμενε κανένας να καταφέρουμε. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια υπόθεση «πιασάρικη», μια υπόθεση δηλαδή η οποία υπό φυσιολογικούς όρους θα κινητοποιούσε τη διεθνή κοινή γνώμη. Δηλαδή έχουμε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους που κατοικείται από μειονότητα, που γίνεται στόχος επιχειρηματικών συμφερόντων. Ο υποψήφιος της μειονότητας κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές, συλλαμβάνεται δύο μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές παρόλα αυτά εκλέγεται. Κρατείται κρατούμενος για 340€ για δέκα μήνες με μια διαδικασία δίκη παρωδία, καταδικάζεται για δύο χρόνια για τα 340€ και αποδεικνύεται ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου είχε μπει στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια με πλαστά χαρτιά και για 12 χρόνια της έχει απαγορευτεί η είσοδος στα κράτη της Σέγκεν . Όλα αυτά είναι εξαιρετικά στοιχεία και σε αυτά πρέπει να δώσουμε έμφαση το επόμενο χρονικό διάστημα για να πείσουμε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι αυτό που έχουμε δεν είναι θέμα ελληνό-αλβανικών διαφορών είναι θέμα υπάρξεως κράτος δικαίου, σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητάς και σεβασμού ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων».