THEPOWERGAME
Πυρετωδώς αγωνίζεται η ελίτ του Κρεμλίνου για μια θέση στη νέα θητεία του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος ενδέχεται να πραγματοποιήσει μια σημαντική ανατροπή της κυβέρνησης για πρώτη φορά από το 2020 μετά τις εκλογές αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με πηγές κοντά στην κυβέρνηση, που μίλησαν στο Bloomberg.
Αν και το Κρεμλίνο δεν έχει οριστικοποιήσει προς το παρόν τη λίστα ονομάτων και διορισμών, πολλές πιθανές αλλαγές είναι πιθανές, καθώς ο πρόεδρος προσπαθεί να ανανεώσει την ομάδα του «μπαίνοντας» στη νέα εξαετία του, την πέμπτη κατά σειρά, στην εξουσία, λένε οι πηγές, γεγονός που δημιουργεί νευρικότητα μεταξύ της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ.
Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να έχει μπει στον τρίτο χρόνο της, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια νίκη, η οποία θα έχει πρόσθετη σημασία μετά την άνευ προηγουμένου ανταρσία από τους μισθοφόρους της Βάγκνερ, πέρυσι, η οποία κλόνισε την εξουσία του ως προέδρου, εξηγεί το Bloomberg.
«Για το Κρεμλίνο είναι σημαντικό να σταλεί ένα σήμα αλλαγής και γι’ αυτό χρειάζεται φρέσκο αίμα», δήλωσε ο Μιχαήλ Βινογκράντοφ , επικεφαλής του Πολιτικού Ιδρύματος της Αγίας Πετρούπολης. Οι προσδοκίες για αλλαγή «αναπτύσσονται γύρω από όλες τις θέσεις στην κυβέρνηση, αν και το επίπεδο των εικασιών για το ποιος μπορεί να μετακινηθεί κινδυνεύει να αποσπάσει την προσοχή της ανώτατης ηγεσίας από την αντιμετώπιση στρατιωτικών ζητημάτων», είπε.
Ενώ η κυβέρνηση μπορεί να έχει στο τραπέζι κάποια νέα ονόματα και ευθύνες, δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να αλλάξει την κατεύθυνση της πολιτικής, όσον αφορά στην αντιπαράθεσή του με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την Ουκρανία.
Η Δύση «όχι μόνο επιδιώκει να εμποδίσει την πρόοδό μας, αλλά οραματίζεται επίσης μια Ρωσία που είναι ένας εξαρτημένος, παρακμάζων και ετοιμοθάνατος χώρος», είπε ο Πούτιν σε ομιλία του προς ανώτατους αξιωματούχους στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσίας στις 29 Φεβρουαρίου, η οποία αντιπροσώπευε το προεκλογικό του μανιφέστο. «Οι μαχητές μας είναι αυτοί που δημιουργούν σήμερα τις απολύτως απαραίτητες προϋποθέσεις για το μέλλον της χώρας και την ανάπτυξή της».
Ο Πούτιν άλλαξε την κυβέρνηση για τελευταία φορά το 2020, εκδιώκοντας τον πρώην πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ από την πρωθυπουργία και τοποθετώντας τον πρώην επικεφαλής της φορολογικής αρχής Μιχαήλ Μισούστιν. Το συνόδευσε με μια εκτεταμένη αναθεώρηση του συντάγματος της Ρωσίας για να μπορέσει να διατηρήσει την εξουσία ως πρόεδρος δυνητικά μέχρι το 2036.
Ο Μισούστιν, 60 ετών, είναι επίσημα δεύτερος μετά τον Πούτιν στη συνταγματική τάξη της Ρωσίας και θα παρέμβει για να τον αντικαταστήσει αν συμβεί κάτι στον 71χρονο πρόεδρο.
Με τον Πούτιν να παρουσιάζει σχέδια για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στο μανιφέστο του, ο Μισούστιν είναι πιθανό να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός, σύμφωνα με πηγές. Ωστόσο, υπάρχει μια πιθανότητα να αντικατασταθεί από μια προσωπικότητα όπως ο Σεργκέι Κιριγιένκο, ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης και ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου.
Πολλά ακούγονται για τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη νέα του κυβέρνηση, ωστόσο υπάρχει μόνο μια θέση που δεν είναι διαθέσιμη – και αυτή είναι η δική του. Έχοντας, μάλιστα, δώσει στον εαυτό του την προοπτική για άλλα 12 χρόνια στην εξουσία, δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος ετοιμάζει κάποιον υποψήφιο ως πιθανό διάδοχο.