THEPOWERGAME
Αν και οι μπουλντόζες για το πρώτο εκ των τριών συνολικά data centers της Microsoft σε Σπάτα και Κορωπί δεν θα πιάσουν δουλειά νωρίτερα από τις αρχές Απριλίου, ενώ η θέση του σε λειτουργία δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2027, η ζήτηση για χρήση των σχετικών υποδομών βαίνει ήδη αυξανόμενη. Ο αμερικανικός κολοσσός, που αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας την κατασκευάστρια εταιρεία του έργου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με την ιταλική Renco, βρίσκεται ήδη σε επαφές με μεγάλους εγχώριους ομίλους, που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την είσοδό τους στα data centers του τεχνολογικού ομίλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους anchor tenants (σ.σ.: βασικούς μισθωτές) για τα τρία data centers της Microsoft –μια επένδυση της τάξης του 1 δισ. ευρώ, η οποία δείχνει, 3,5 χρόνια μετά την αρχική της ανακοίνωση να μπαίνει πλέον σε διαδικασία υλοποίησης- είναι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Εurobank, Τράπεζα Πειραιώς), αλλά και η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος και ο Τιτάνας, με τον κατάλογο να μεγαλώνει.
Η general manager της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, κυρία Γιάννα Ανδρονοπούλου, μιλώντας στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για την πορεία της μεγάλης επένδυσης, αξιολόγησε ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ακόμη και βαριές βιομηχανίες, οι οποίες μέχρι σήμερα είχαν ελάχιστα αξιοποιήσει την τεχνολογία, βρίσκονται πλέον σε ψηφιακό ρυθμό, ζητώντας να επιβιβάσουν τις δραστηριότητές τους στο cloud, κάνοντας χρήση των υποδομών φύλαξης δεδομένων που εγκαθιστά η εταιρεία στην Αττική.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Το ψηφιακό «fast forward» στο οποίο βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι 9 εγχώριες εταιρείες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 600, παγκοσμίως, που πρώτες προσδέθηκαν στο άρμα της Microsoft για την τεχνητή νοημοσύνη. Άλλωστε, σύμφωνα με την κυρία Ανδρονοπούλου, οι υπηρεσίες cloud της Microsoft τρέχουν με υψηλό διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, γεγονός που επιβεβαιώνει τον έντονο ρυθμό ψηφιοποίησης στον οποίο έχει εισέλθει ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας.
Αναφερόμενη στην πορεία της επένδυσης, η κυρία Ανδρονοπούλου αναφέρθηκε χθες στις καθυστερήσεις αδειοδότησης, εκφράζοντας, ωστόσο, την αισιοδοξία της ότι πλέον το έργο θα τρέξει: «Δεν ανακοινώνουμε επίσημα τα χρονοδιαγράμματα. Κάθε χώρα είναι μοναδική και, όπως έδειξε η περίπτωση της Ελλάδας, μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις. Είμαστε αισιόδοξοι ότι πλέον θα τρέξουν οι διαδικασίες. Κοιτάμε πώς μπορούμε να επιταχύνουμε το έργο. Η ψήφος εμπιστοσύνης της μητρικής εταιρείας παραμένει και αυτό δείχνει το γεγονός ότι ξεκινάμε την υλοποίηση του έργου», τόνισε χθες η επικεφαλής της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.
Κόμβος δεδομένων η Ελλάδα
Η κυρία Ανδρονοπούλου τόνισε χθες ότι αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης έχει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα, καθώς άνοιξε ήδη τον δρόμο για νέες επενδύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας, λέγοντας ότι έχει αποτελέσει το έναυσμα και για άλλες τεχνολογικές επενδύσεις που θα γίνουν στη χώρα.
«Η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων, τα οποία σήμερα είναι το νέο χρήμα. Ανοίξαμε τον δρόμο για νέες στρατηγικές επενδύσεις στην τεχνολογία, δίνοντας ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, καθιστώντας την περιφερειακό πόλο στις υποδομές της cloud τεχνολογίας», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά δε την ενεργειακή επάρκεια του συμπλέγματος των τριών data centers του τεχνολογικού ομίλου, η κυρία Ανδρονοπούλου ήταν κάθετη ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες επαφές με τους παρόχους, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια (σ.σ.: η συνολική παροχή ισχύος της εγκατάστασης θα είναι 25 MW): «Είμαστε πολύ σίγουροι ότι η ενέργεια που θα χρειαστούμε θα είναι διαθέσιμη», τόνισε χαρακτηριστικά.