THEPOWERGAME
*** Ο κανόνας είναι δαρβινικός. Για να επενδύσει κάποιος, αγοράζοντας, θα πρέπει να πωλήσει κάποιος άλλος, απο-επενδύοντας. Και μου κάνει εντύπωση, για παράδειγμα, το γεγονός ότι στην περίπτωση του «Τιτάνια» κάναμε όλοι focus σε αυτόν που αγόρασε, αγνοώντας εκείνον που πούλησε.
*** Κι όμως, σας πληροφορώ ότι είχε -κι αυτός- πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί: α) ήταν ένα πολύ μεγάλο βρετανικό μαγαζί (London & Regional Group), β) το οποίο πώλησε τα ξενοδοχειακά του assets και στη Ρόδο.
*** Κι εύλογα αναρωτιέται κανείς: γιατί; Η απάντηση είναι προφανής. Οι Εγγλέζοι θεωρούν ότι πήραν ό,τι ήταν να πάρουν από τις εδώ τοποθετήσεις τους. Και πήραν την απόφαση να φύγουν, παίρνοντας και τις υπεραξίες τους.
*** Σε κάθε περίπτωση, έχει ενδιαφέρον και η δική τους απόφαση-στρατηγική. «Κάτι» λέει.
*** Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αυτήν του Μαρτίου, θα γίνουν οι κρίσιμες ανακοινώσεις για τον νέο Κατώτατο Μισθό. Με την αύξηση να αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ. Πόσο ακριβώς; Θα δείξει. Υπομονή.
*** Αν όλα πάνε καλά, θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου. Δηλαδή, άμεσα. Και θα σηματοδοτήσει, ουσιαστικά, την πρώτη φιλολαϊκή κίνηση της κυβέρνησης στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές.
*** Μου λένε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Κι ότι η περίοδος των δύσκολων αποφάσεων-κινήσεων τελείωσε. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ.
*** Ηδη ο πρωθυπουργός υποδέχεται σήμερα το πρωί τους αγρότες της Θεσσαλίας, για να ανακοινώσει το δεύτερο πακέτο των μέτρων ανασυγκρότησης της περιοχής. Στη βάση των συμπερασμάτων της σχετικής μελέτης των Ολλανδών.
*** Η τελευταία, ως γνωστόν, παρουσιάστηκε στο Μαξίμου την περασμένη Τρίτη, το απόγευμα, στο πλαίσιο κλειστής σύσκεψης.
*** Και κάτι ακόμα: ο πρωθυπουργός θα αφήσει να εννοηθεί και το περιεχόμενο του νέου πακέτου βοήθειας προς τους αγρότες.
*** Σας έχω ένα σενάριο, made in Brussels. Έχουμε και λέμε λοιπόν: έστω ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συμμαχίες, στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου, για μια δεύτερη θητεία, ως προέδρου της ΕΕ. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;
*** Το ΕΛΚ, που έχει την εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν (π.χ Βέμπερ), θα βγει προς αναζήτηση νέου υποψηφίου, που θα έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία και θα μπορεί να πετύχει ό,τι δεν πέτυχε η UVDL. Ποιες επιλογές έχει;
*** Η μία είναι ο Ντράγκι. Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΕΚΤ έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Θεωρείται εξαιρετική περίπτωση, είναι αυτός που χάραξε τις κατευθύνσεις της «νέας Ευρώπης», αλλά έχει ένα ντεζαβαντάζ: το προχωρημένο της ηλικίας.
*** Η άλλη καλή περίπτωση θεωρείται ότι είναι εκείνη του πρωθυπουργού της Κροατίας, Πλένκοβιτς. Ανερχόμενος στους κόλπους της ΕΕ, θα μπορούσε να είναι μια καλή εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που…
*** Και τέλος, υπάρχει και η περίπτωση Μητσοτάκη. Αν με ρωτάτε, θα σας πω ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «βλέπει» Βρυξέλλες, αλλά όχι τώρα. Στην επόμενη εκλογή. Δηλαδή, το 2029. Για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης.
*** Μου λένε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει θέμα παράτασης όσον αφορά τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Κι ότι οι τίτλοι τέλους του θα πέσουν μέσα στο 2026, όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο. Θεωρητικά, όλα τα παραπάνω.
*** Γιατί, στην πράξη, εκτιμώ ότι πολύ δύσκολα δεν θα του δοθεί μια παράταση. Όσοι ασχολούνται με το «σπορ», καταλαβαίνουν.