THEPOWERGAME
Αλλάζει πίστα ο τραπεζικός τομέας μετά τις εξελίξεις σε θέματα αυτονομίας, απόρροια της απο-επένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και τους υψηλούς, πλην όμως εφικτούς στόχους των τριετών business plans. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το βλέμμα των διεθνών επενδυτών είναι στραμμένο στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο επανέρχεται από φέτος σε τροχιά κανονικότητας, αλλά και ισχυρής, περαιτέρω ανάπτυξης.
Η επιτυχία της διάθεσης του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς με πωλητή το ΤΧΣ δεν είχε προηγούμενο, στους όρους που αφορούν την υπερκάλυψη, αλλά και την τιμή διάθεσης, στην οποία έγιναν οι περισσότερες συναλλαγές. Η τελική τιμή ξεπέρασε το κλείσιμο της τελευταίας ημέρας πριν από το placement, η ζήτηση στο ελληνικό Βιβλίο ξεπέρασε τις προσδοκίες, η επί 8 φορές υπερκάλυψη με τοποθετήσεις 10, 7 δισ. ευρώ στα 4 ευρώ αποτελεί σχεδόν case study. Δικαίως, πηγές του ΤΧΣ έκαναν λόγο για τη μεγαλύτερη ιστορικά ιδιωτικοποίηση μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης και την τρίτη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ από το ’17 και μετά. Η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου αναμένεται να λάβει τα εύσημα των επενδυτών και στο συνέδριο της Morgan Stanley την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, όπου θα παραστούν τα επιτελεία και των άλλων τριών συστημικών τραπεζών, για τις κατ’ ιδίαν μεταξύ άλλων επαφές τους με ξένα funds.
Πριν από το placement της Τράπεζας Πειραιώς, το δεύτερο μεγάλο εγχείρημα αποεπένδυσης που συντόνισε με εξαιρετική επιτυχία η διοίκηση του ΤΧΣ υπό τον Ηλία Ξηρουχάκη, είχε προηγηθεί η επιτυχής διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας, που εισέφερε 1,1 δισ. ευρώ από προσφορές που έγιναν με ελάχιστο discount στο 2,5%. Και αυτή η διάθεση μετοχών ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο το σύνολο της δυναμικής και των προοπτικών του τραπεζικού μας συστήματος, σημειώνουν πηγές του Ταμείου, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά αποτελέσματα και για την έναρξη μιας διαδρομής που μόνο ανάλογη συνέχεια μπορεί να έχει πλέον. Διότι συνέχεια θα υπάρξει, καθώς στο Ταμείο απομένει ένα υπόλοιπο αποεπένδυσης για την Εθνική Τράπεζα, μια συμμετοχή της τάξεως του 18%.
Πρεμιέρα στην αποχώρηση των τραπεζών από το Ταμείο προς μια αυτόνομη πορεία σε καθαρά ιδιωτικά πλαίσια έκανε η Eurobank, επαναγοράζοντας την οριακή συμμετοχή του Ταμείου (1,45%), για να δώσει τη σκυτάλη στην Αlpha Bank να αποχωρήσει μετά την πώληση του 9% που διατηρούσε το ΤΧΣ και να ξεκινήσει μια αμοιβαία ωφέλιμη στρατηγική συνεργασία με την ιταλική Unicredit. Και οι δύο αυτές τράπεζες, που παρουσίασαν χθες τα αποτελέσματα της χρήσης 2023, τρέχουν ήδη με άλλη ταχύτητα. Τόσο ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, όσο και ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, άνοιξαν χθες τη συζήτηση για τη διανομή μερίσματος, περιμένοντας το πράσινο φως από τον Επόπτη.
Κοινή συνισταμένη, η προσήλωση στην παραγωγή κεφαλαίου, η απόδοση στα ενσώματα ίδια κεφάλαια και η χρησιμοποίηση του excess capital για λόγους που ως τελικό αποδέκτη έχουν τον μέτοχο: από μετρητά (μέρισμα) έως εξαγορές ή συνεργασίες, που επιλεκτικά και μεμονωμένα, προσδίδουν και επιστρέφουν αξία στους μετόχους. Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τα μερίδια στα ενήμερα δάνεια που τρέχουν με θετικό ρυθμό αύξησης, αλλά και πολύ καθησυχαστικές οι προβλέψεις όσον αφορά τις μειώσεις επιτοκίων και την επίδρασή τους στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο. Σε μία υπόθεση εργασίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Eurobank, μια αρνητική επίδραση θα ήταν μόνο 30 εκατ. ευρώ και αυτό αν φέτος γίνουν… τέσσερις μειώσεις επιτοκίων, αντί για τρεις. Αντίστοιχη πρόβλεψη διατυπώθηκε και από την Alpha Bank, η οποία εξήγησε στους αναλυτές πώς αντισταθμίζεται η απώλεια έντοκων εσόδων, από την, μεταξύ άλλων, αύξηση των ενήμερων δανείων (με τη ζήτηση να ανακάμπτει) ή το 1% τουλάχιστον επιπλέον απόδοση στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων.
Την ερχόμενη εβδομάδα, με τους τραπεζίτες να μεταβαίνουν στη βρετανική πρωτεύουσα για το συνέδριο της Morgan Stanley, όπως προαναφέρθηκε, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα χρήσης 2023 για την Εθνική Τράπεζα και έτσι ο κύκλος της δημοσίευσης των ισολογισμών των τεσσάρων συστημικών ολοκληρώνεται. Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, θα έχει την ευκαιρία την Τρίτη 12 Μαρτίου να ενημερώσει την αγορά για τους στόχους που υπερέβη η τράπεζα πέρυσι, το ιστορικό υψηλό της κεφαλαιακής της επάρκειας, την πολύ ισχυρή κερδοφορία παράλληλα με την πορεία εξυγίανσης (ο δείκτης NPE είναι ανταγωνιστικά χαμηλός) και φυσικά για τη μερισματική πολιτική που θα απολαύσουν για πρώτη φορά μετά την «εποχή ΤΧΣ» οι μέτοχοι της τράπεζας.