THEPOWERGAME
Το ελληνικό διαβατήριο ισοβαθμεί μαζί με άλλα επτά στην 6η θέση στη λίστα της Nomad Capitalist με τα πιο ισχυρά διαβατήρια παγκοσμίως για το 2024. Η κατάταξη αυτή το τοποθετεί μία θέση χαμηλότερα σε σχέση με τη λίστα της Henley & Partners που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο. Παράλληλα, στην πρώτη θέση της αξιολόγησης με 109 βαθμούς βρίσκεται η Ελβετία.
Μπορεί ο βασικότερος παράγοντας για την κατάταξη των διαβατηρίων να θεωρείται το να μπορεί να πραγματοποιήσει κανείς ταξίδια χωρίς βίζα, ωστόσο σύμφωνα με την Nomad Capitalist η ισχύς των διαβατηρίων είναι πιο πολύπλοκη από αυτό. Για τον λόγο αυτό παράγει έναν σταθμισμένο ετήσιο δείκτη που αναλύει πέντε κριτήρια:
- Ταξίδια χωρίς βίζα – 50%
- Φορολογία – 20%
- Παγκόσμια αντίληψη -10%
- Δυνατότητα κατοχής διπλής υπηκοότητας – 10%
- Προσωπική ελευθερία (ελευθερία του Τύπου, υποχρεωτική στρατιωτική θητεία κ.λπ.) – 10%
Ο δείκτης Nomad Passport Index του 2024 αναφέρει: «Οι πολίτες διαφορετικών χωρών αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικές απαιτήσεις για να πληρώνουν φόρους, να ζουν ελεύθερα, να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και να αποφεύγουν τον έλεγχο όταν ταξιδεύουν. Από αυτή την άποψη, ο αριθμός των χωρών που μπορεί να επισκεφθεί ένας κάτοχος διαβατηρίου δεν λέει όλη την ιστορία».
Με ποια άλλα διαβατήρια ισοβαθμεί το ελληνικό διαβατήριο: Η πρώτη 20άδα
Aκολουθεί ο πίνακας με τα 20 πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2024:
Όπως βλέπουμε, το ελληνικό διαβατήριο ισοβαθμεί στην 6η θέση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ισλανδία και την Ιταλία.
Η «εξαιρετική εξέλιξη» όπως αναφέρει η έκθεση είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν στην 1η θέση το 2023, αλλά φέτος υποχώρησαν στην έκτη θέση. Η πτώση προκλήθηκε από μια αλλαγή στη φορολογική πολιτική των ΗΑΕ που επηρέασε τους εγχώριους και τους υπερπόντιους ιδιοκτήτες εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων με ξένη ιδιοκτησία εταιρειών.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Nomad Capitalist, η Βουλγαρία είναι μία από τις χώρες που πρέπει να παρακολουθήσουμε, καθώς το διαβατήριό της αυξήθηκε από την 42η θέση του δείκτη στην 32η θέση μέσα σε δύο χρόνια, κυρίως λόγω της εισόδου της στη ζώνη Σένγκεν που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου.
Το Χονγκ Κονγκ υποχώρησε από την 44η θέση το 2022 στην 50η θέση φέτος, ενώ το Μακάο κατατάσσεται στην 69η θέση και η Κίνα βρίσκεται πολύ πιο κάτω στη λίστα, στην 120η θέση. Ο πλήρης κατάλογος μπορεί να προβληθεί στην ιστοσελίδα του Nomad Capitalist.