THEPOWERGAME
Blue chips και επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν οι πρωταγωνιστές στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς στο Χρηματιστήριο. Πάνω από 10% τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την αρχή του χρόνου και τέταρτος συνεχόμενα ανοδικός μήνας ο Φεβρουάριος για την αγορά. Ο Μάρτιος είναι ο μήνας των placements, αλλά και των μεγάλων ανατροπών από το 2020 και μετά: Μάρτιο είχε ξεσπάσει η πανδημία στην Ευρώπη με τα lockdowns, Μάρτιο κορυφώθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία που ήδη συμπληρώθηκαν δύο χρόνια και Μάρτιο, πέρυσι, χρεοκόπησε η Credit Suisse και στη συνέχεια έγινε η συγχώνευση με την UBS. Ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν και ειδικά για την ελληνική αγορά, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο επικείμενο placement του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, εκτός απροόπτου στις αρχές της εβδομάδας.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών για τέταρτο συνεχόμενο μήνα συνέχισε ανοδικά, τον Φεβρουάριο, με τις επενδυτικές επιλογές να αυξάνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Χρηματιστηριακή, τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 98,3% είχε η μετοχή της SATΟ και ακολούθησε η Cairo Mezz με 86,3%, η Phoenix με 82,4%, η Βιοτέρ με 65,8%, η Sunrise Mezz με 52,7% και η Galaxy Mezz με 52,7%. Οι επενδυτές οδήγησαν υψηλότερα τις μετοχές της κατηγορίας ΜΕΖΖ, καθώς ποντάρουν στην εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην καλύτερη απόδοση των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι εταιρείες.
Η Δομική Κρήτης είχε άνοδο 40,5%, η Εβροφάρμα 39,2%, η Q&R 36,5%, η Moda Bagno 36,1%, η Alpha Αστικά Ακίνητα 36%, η Μπήτρος 30,8% και η Επίλεκτος 30,4%. Είναι φανερό πως στις πρώτες θέσεις των μετοχών με τη μεγαλύτερη άνοδο βρίσκονται και μετοχές «προβληματικών» εταιρειών, καθώς υπάρχει φημολογία για διαγραφή δανείων ή και οχηματολογία, η οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται. Η Τράπεζα Πειραιώς λόγω του επικείμενου placement είχε άνοδο 27,2%, η Τιτάν 22,4% λόγω ισχυρών αποτελεσμάτων, η ΕΛΒΧΑΛΧΑΛΚΟΡ 22,2% και η Eurobank 18,7% , οι μετοχές που ξεχώρισαν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Στον αντίποδα η Κέκροψ είχε απώλειες 18%, η Ακρίτας 17,7%, η Προοδευτική 13,7%, η Ιντερτέκ 11,7% και η Αλουμύλ 11,4%.
Ως προς τα blue chips, από τις χαμηλότερες αποδόσεις από το ξεκίνημα της χρονιάς σημειώνει η Ελλάκτωρ με άνοδο 5,3% , ο ΟΤΕ με 8,2% και κίνηση ουσιαστικά τις τελευταίες ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και του μερίσματος (0,71 ευρώ), απώλειες 0,2% για την Quest, παρά το γεγονός ότι έχει μπροστά της την πώληση της ACS, 7,6% τα κέρδη για την Jumbo, 5,6% η Autohellas, που νωρίτερα από τον Ιούνιο θα μοιράσει μέρισμα, μόλις 0,4% η Cenergy που ανέλαβε νέα δουλειά στη Βόρειο Θάλασσα, μηδενική η μεταβολή για τη Lamda, απώλειες 9,4% για την ΕΥΔΑΠ, με την αγορά να τρέφει προσδοκίες για επιστροφή κεφαλαίου και -1,9% ο Μυτιληναίος.
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, πτώση 11,4% για την Αλουμύλ Μυλωνάς, μηδενική απόδοση για τα Πλαστικά Θράκης, μόλις 3,7% η αντίδραση της Τεχνικής Ολυμπιακής, -6,2% η πτώση της Dimand, στο 2,5% τα κέρδη της Ιντεάλ, πτώση 1,2% για την Premia, 2,6% η πτώση για την EYAΘ, 4,8% για την Austria Card, 10% για την κατασκευαστική Άβαξ, 1,6% για την Profile και οριακά κέρδη 2,7% για τον ΑΔΜΗΕ παρά την άνοδο στο WACC.