THEPOWERGAME
Στα 9 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι μεγάλες ζημιές από φυσικές καταστροφές στη χώρα από το 1990, με το κράτος να δαπανά το 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο στην κάλυψή τους, την ίδια στιγμή που ανεβαίνει ο δείκτης της «ασφαλιστικής συνείδησης» στο κοινό και οι εταιρείες καταγράφουν ρεκόρ παραγωγής, αλλά και αύξησης των καταθέσεων κατά 3 δις ευρώ.
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, επεξεργάζεται σχέδιο για την από κοινού με το κράτος αντιμετώπιση των κινδύνων, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση είναι η προοπτική και βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς στο συνέδριο της ΕΑΕΕ.
Στο κόστος των κινδύνων αναφέρθηκε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ανέφερε ότι ο σεισμός του 1999 προκάλεσε κόστος 4 δισεκατομμύρια, οι πυρκαγιές το 2007 κόστισαν 1,7 με 2 δισεκατομμύρια, η σοβαρή ξηρασία το 1990 κόστισε 1 δισεκατομμύριο. Επισήμανε ότι με βάση μελέτη οι ζημιές από το 1980 μέχρι το 2018, καλύφθηκαν κατά 2% από ιδιωτική ασφάλιση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η συνολική περιουσία του ασφαλιστικού κλάδου αυξήθηκε κατά 720 εκατ. το δ’ τρίμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε στα 20,2 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, αυξημένη κατά 3 δις σε σχέση με το 2022.
Το κλίμα αισιοδοξίας ότι η φετινή παραγωγή θα ξεπεράσει την περυσινή εκφράζουν στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, βασιζόμενοι, όχι μόνο στην επίδραση από την αύξηση των τιμολογίων, αλλά και σε άλλους παράγοντες όπως στον μεγαλύτερο αριθμό κατοικιών που θα μπορούσε να ασφαλιστεί, προκειμένου οι πολίτες να καλυφθούν έναντι φυσικών καταστροφών και παράλληλα να μειώσουν κατά 10% τον καταβαλλόμενο ΕΝΦΙΑ.
Επίσης αύξηση αναμένεται στον κλάδο ασφάλισης οχημάτων εξαιτίας των μέτρων της πολιτείας για τον γρήγορο εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, αλλά και στα οφέλη από την ρύθμιση της υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών υψηλότερο των δύο εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, επικεντρώνοντας στα μέτρα ενίσχυσης του ασφαλιστικού κλάδου ανέφερε ότι η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αποτελεί θετικό μέτρο, πλην όμως το ποσοστό έκπτωσης θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο, ενώ ζήτησε πρόσθετα μέτρα:
Την επέκταση της υποχρεωτικής ασφάλισης για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών 1 εκατ, ενώ δεν έχει ψηφιστεί ακόμα η διάταξη για τις επιχειρήσεις με κύκλο 2 εκ. ευρώ.
Φορολογικά κίνητρα για τα συνταξιοδοτικά-αποταμιευτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών.
Κατάργηση των αντικινήτρων στα συμβόλαια Υγείας (επιβολή φόρου ασφαλίστρων 15% και ΦΠΑ 24%).