THEPOWERGAME
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρωτοστατούν στην έκδοση πράσινων ομολόγων, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια αγορά που αποτιμάται στα 1,185 τρισ. δολάρια, παγκοσμίως. Φέτος εκτιμάται πως θα προστεθούν νέα χρεόγραφα 400 δισ. δολαρίων, με την Ευρώπη να καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση. Μολονότι στην κορυφή των μεγαλύτερων αναδόχων πράσινων ομολόγων βρίσκεται φέτος η JP Morgan, οι ευρωπαϊκές τράπεζες υπερισχύουν στην πρώτη δεκάδα εδώ και μια διετία. Το Bloomberg υπολογίζει πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών, ελέγχουν το 30% της αγοράς αναδόχων σε πράσινα ομόλογα, ένα διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ.
Η ισχυρή παρουσία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου σε αυτήν την αγορά συνάδει με την πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία αναλύσεων Statista, οι Credit Agricole, BNP Paribas, HSBC, JP Morgan, Barclays, Societe Generale και ING είχαν μερίδιο 10,5%, 10,4%, 10,1%, 8,55%, 5,45%, 5,25% και 4,25%, αντίστοιχα, στην παγκόσμια αγορά αναδόχων σε πράσινα ομόλογα το 2019, δηλαδή προ πανδημίας. Φέτος τις επτά κορυφαίες θέσεις κατέχουν οι JP Morgan, BNP Paribas, Credit Agricole, Citigroup, NatWest, HSBC και Danske Bank, με αντίστοιχα μερίδια 7,45%, 5,98%, 5,71%, 5,47%, 4,18%, 3,88% και 3,76%, υπολογίζει το Bloomberg. Οι συνθήκες στην Ευρώπη αναμένεται να είναι ακόμη πιο θετικές τα επόμενα χρόνια.
Σχεδόν το ένα τρίτο των ομολόγων περίπου 800 δισ. ευρώ που σκοπεύει να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη πενταετία, με αφετηρία τον Ιούλιο, θα είναι πράσινα ομόλογα στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης από την πανδημική κρίση NextGenerationEU. Η Ευρώπη έχει θέσει ως προτεραιότητα την υποστήριξη επενδύσεων για την τόνωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ηλεκτροκίνησης και άλλων παρεμφερών πρωτοβουλιών. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επανάφερε τις ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μόλις τον Ιανουάριο. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας, ο προκάτοχος του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, είχε χαράξει αντίθετη πορεία, απομακρύνοντας τις ΗΠΑ από κάθε διεθνή πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος και πρωτίστως από τη συμφωνία του Παρισιού.
Οπότε οι ΗΠΑ καλούνται να αναπληρώσουν την παρουσία τους. Αυτήν την εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, μίλησε για την «κινητοποίηση οικονομικών πόρων σε επενδύσεις που είναι φιλικές ως προς το περιβάλλον». Σε αυτή τη φάση, ωστόσο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να ενισχύουν την παρουσία τους δίχως το στενό μαρκάρισμα των αναλυτών της αγοράς.
Από την κρίση δημοσίου χρέους που ξέσπασε στην Ευρωζώνη προ δεκαετίας, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στις αγορές ομολόγων αντιμετωπίζονταν με επιφυλακτικότητα. Οι μεγάλες τοποθετήσεις των εμπορικών τραπεζών σε ομόλογα των κρατών-μελών εκλαμβάνονταν ως πιθανό αίτιο για την αποσταθεροποίηση τους σε μια δημοσιονομική κρίση. Σήμερα, τα πράσινα ομόλογα φαίνονται να είναι πλήρως απενοχοποιημένα, ίσως επειδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την προστασία του περιβάλλοντος.