THEPOWERGAME
Κεφάλαια ύψους άνω των 90 εκατ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων, κυρίως κτιρίων γραφείων, έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια η Lamda Development, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο έργο της ανάπλασης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Η πιο πρόσφατη κίνηση ήταν ίσως και η πιο χαρακτηριστική, δεδομένης και της αίγλης και του ιστορικού χαρακτήρα του ακινήτου που μεταβιβάστηκε. Ο λόγος για το κτίριο γραφείων Cecil στην Κηφισιά, η αξιοποίηση του οποίου από τη Lamda Development στα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε θεωρηθεί μία από τις εμβληματικότερες κινήσεις του ομίλου Λάτση στην ελληνική αγορά ακινήτων εκείνη την περίοδο, καθώς είχε σηματοδοτήσει έναν σημαντικό κύκλο νέων αγορών και αναπτύξεων, υπό την εισηγμένη εταιρεία.
Το Cecil των 6.000 τ.μ. ανακατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τη Lamda Development και μάλιστα όταν επαναλειτούργησε (το 2002) ως πολυτελές κτίριο γραφείων, αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα λαμπερό γεγονός. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου. Έκτοτε το ακίνητο μισθωνόταν κυρίως από εταιρείες της εφοπλιστικής οικογένειας Λασκαρίδη, η οποία ήταν τελικά και ο αγοραστής του κτιρίου, στην πρόσφατη συμφωνία, ύψους 19,4 εκατ. ευρώ. Από αυτήν, η Lamda κατέγραψε λογιστικό κέρδος ύψους 4 εκατ. ευρώ, ενώ θα αποπληρώσει και τραπεζικό δανεισμό ύψους 5,3 εκατ. ευρώ, που αφορούσε βάρος επί του ακινήτου.
Το Cecil είχε πρωτολειτουργήσει ως ξενοδοχείο από το 1924, όταν και άνοιξε τις πύλες του. Το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ξενίας ανήκε αρχικά στη Μονή Πετράκη και στη συνέχεια αποκτήθηκε από τα αδέλφια Γιάννη, Μιχάλη και Κώστα Δήμα. Ήταν η περίοδος κατά την οποία οι κοσμικοί Αθηναίοι περνούσαν τα καλοκαίρια τους στην Κηφισιά και σε ξενοδοχεία, όπως το Cecil των 50 δωματίων. Η λίστα των ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν στο Cecil περιλαμβάνει εμβληματικές προσωπικότητες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Παναγής Τσαλδάρης, ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Τάουερ Πάουελ, η Πηνελόπη Δέλτα, ο Γιώργος Βλάχος, η Κατίνα Παξινού, η Μαρίκα Κοτοπούλη και ο Αλέξης Μινωτής. Το Cecil διέκοψε τη λειτουργία του το 1986, όταν και ο Κώστας Δήμας το πούλησε στον Γιάννη Λάτση.
Πριν από την πρόσφατη αυτή κίνηση και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2021, η Lamda είχε προχωρήσει σε μία ακόμα σημαντική πώληση κτιρίου γραφείων. Ο λόγος για την πρώην έδρα του συγκροτήματος ΜΜΕ της Γιάννας Αγγελοπούλου, στο Μαρούσι. Το Ilida Business Center, πλησίον του εμπορικού κέντρου Golden Hall και όπισθεν της Helexpo, αποκτήθηκε από την Prodea Investments, σε μια συναλλαγή η αξία της οποίας υπολογίστηκε τότε σε σχεδόν 40 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο κτίριο γραφείων λειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και προσφέρει επιφάνεια ανωδομής 11.750 τ.μ., ενώ διαθέτει και 277 θέσεις στάθμευσης. Η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στη μείωση του δανεισμού της Lamda Development, καθώς ουσιαστικά δεν έλαβε κάποιο αντίτιμο. Αντιθέτως, η Prodea ανέλαβε την αποπληρωμή του δανείου που συνδεόταν με την εταιρεία «όχημα», που είχε στην κατοχή της το συγκεκριμένο κτίριο.
Από τις πρώτες κινήσεις αποεπένδυσης της Lamda Development από την αγορά γραφείων, προκειμένου να συγκεντρώσει ρευστότητα και να μοχλεύσει κεφάλαια για την επένδυση στο Ελληνικό, ήταν και η πώληση του κτιρίου γραφείων Kronos Business Center, στη συμβολή των οδών Αγ. Κωνσταντίνου και Γράμμου, επίσης στο Μαρούσι. Το κτίριο των 4.715 τ.μ. πωλήθηκε το 2018 στην Trastor, έναντι ποσού 6,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο η Trastor είχε εκφράσει ενδιαφέρον και για την αγορά του Cecil. Ωστόσο, οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών δεν καρποφόρησαν τότε.
Παράλληλα, εκείνη την περίοδο η Lamda Development είχε αποεπενδύσει και από την αγορά των Βαλκανίων. Συγκεκριμένα, είχε πωλήσει οικοπεδική έκταση στο Βελιγράδι της Σερβίας, επί της οποίας σχεδίαζε να αναπτύξει ένα συγκρότημα μεικτών χρήσεων. Από την κίνηση αυτήν είχε εισπράξει 25 εκατ. ευρώ, που επίσης αξιοποιήθηκαν ως «πυρομαχικά» για τη χρηματοδότηση του έργου στο Ελληνικό.