THEPOWERGAME
Ο δισεκατομμυριούχος Άντριου Φόρεστ (Andrew Forrest) καλεί το LME να προσδιορίσει το «καθαρό» νικέλιο. Eιδικότερα, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αυστραλίας, ζητά από το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου να κάνει διάκριση μεταξύ «βρώμικου» και «καθαρού» νικελίου, αφού η ιδιωτική του επιχείρηση μετάλλων ανακοίνωσε ότι θα αναγκαστεί να κλείσει τα ορυχεία, όπως γράφει το Bloomberg.
Το LME θα πρέπει να ταξινομήσει το νικέλιο με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ώστε οι πελάτες να είναι «σε θέση να κάνουν μια επιλογή» σχετικά με τη βιωσιμότητα των προϊόντων τους, δήλωσε ο μεγιστάνας των ορυχείων στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα τη Δευτέρα. Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν μπαταρίες από φθηνό νικέλιο που εξορύσσεται στην Ινδονησία, γνωστό για το υψηλότερο αποτύπωμα εκπομπών και τα αμφισβητήσιμα περιβαλλοντικά πρότυπα, πρόσθεσε ο Φόρεστ.
«Θέλετε να έχετε την επιλογή να αγοράσετε καθαρό νικέλιο αν μπορείτε»
«Θέλετε να έχετε την επιλογή να αγοράσετε καθαρό νικέλιο αν μπορείτε», δήλωσε ο Φόρεστ. «Έτσι, το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου πρέπει να κάνει διάκριση μεταξύ βρώμικου και καθαρού. Είναι δύο διαφορετικά προϊόντα, έχουν δύο πολύ διαφορετικές επιπτώσεις».
Το νικέλιο από την Ινδονησία έχει κατακλύσει την αγορά το τελευταίο έτος, προκαλώντας την κατακόρυφη πτώση των τιμών, και αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς. Αυτό έχει οδηγήσει στο κλείσιμο επιχειρήσεων υψηλότερου κόστους στην Αυστραλία, με την Wyloo Metals Ltd. της Forrest να ανακοινώνει τον περασμένο μήνα ότι θα κλείσει τα ορυχεία της στη Δυτική Αυστραλία. Ο δισεκατομμυριούχος απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του μετά την ίδρυση της εταιρείας εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος Fortescue Ltd.
Η πλειονότητα του νικελίου που παράγεται στην Ινδονησία επεξεργάζεται με τη χρήση ενέργειας από άνθρακα. Το αποτύπωμα άνθρακα των εξαγωγών της χώρας, μαζί με τις σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνδέονται με την εξόρυξη του μεταλλεύματος, συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης των δασών, της ρύπανσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας, επισημάνθηκε σε έκθεση της Climate Rights International που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.