THEPOWERGAME
Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, αν μη τι άλλο, ήταν ηχηρή. Έφερε χθες στο Παλαιό Φάληρο το τεράστιο μπουρίνι που περίμεναν όλοι στις Σπέτσες και δεν ήρθε τότε. Προσπάθησε να ανακατέψει την «τράπουλα» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά αποδείχθηκε μια ακόμη ήττα για τον «ιστορικό ηγέτη» του κόμματος και μια ακόμα μικρή παράταση για τον Στέφανο Κασσελάκη.
Το χρονικό της κακοκαιρίας «Αλέξης» είναι πολύ συντομότερο απ’ ότι κανείς περίμενε. Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει παρέμβαση στο facebook, όχι στο συνέδριο, και αμφισβητεί Κασσελάκη (με μπηχτές για τους αποχωρήσαντες της Νέας Αριστεράς). Ο Στέφανος Κασσελάκης «σηκώνει το γάντι» λέγοντας «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε σε εκλογές». Οι επίδοξοι διάδοχοι του «θρόνου» μετράνε τα κουκιά τους, αλλά δεν βγαίνουν. Η κοινοβουλευτική ομάδα «έντρομη» μαζεύει υπογραφές. Η πλευρά Τσίπρα αναθέτει στην Όλγα Γεροβασίλη να κατέβει υποψήφια. Ορισμένοι (βιαστικοί) σπεύδουν να ταχθούν υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Βγαίνουν ημερολόγια, ατζέντες, καταστατικά. Κι ενώ όλοι ψάχνουν 2ευρα να πάνε να ξαναψηφίσουν στις 10 Μαρτίου, ξυπνάνε την Κυριακή με του συνέδρους να αποφασίζουν, τελικά, ότι δεν θα γίνει τίποτα.
ΣΥΡΙΖΑ: Οι κερδισμένοι του συμβιβασμού
Πολύ κακό για το τίποτα θα έλεγε κανείς. Ή και όχι. Διαβάζοντας καλά πίσω από τα γεγονότα, σίγουρα η απόφαση «να μην πάνε» δεν είναι εδραίωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Είναι ένας αόριστος αναγκαστικός συμβιβασμός για να μη χαθούν και τα τελευταία κεκτημένα του κόμματος της αριστεράς.
Ένας συμβιβασμός που έσωσε το «κεφάλαιο» της Όλγας Γεροβασίλη στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μια (πιθανότατη) αποτυχία στις εσωκομματικές, ίσως την έσβηνε από τον χάρτη του κόμματος.
Ένας συμβιβασμός που έδωσε μια ακόμη «ανάσα» στον Στέφανο Κασσελάκη να αποδείξει αν η τακτική του λαμπερού celebrity CEO, αντί του πολιτικού ηγέτη, «πουλάει» στην Ελλάδα. Αυτό θα κριθεί σίγουρα στις ευρωεκλογές και στις επιλογές προσώπων που θα γίνουν.
Ένας συμβιβασμός που ανακούφισε τα πολύ νεώτερα στελέχη και βουλευτές που συγκεντρώθηκαν γύρω από το πρόσωπο του προέδρου Στέφανου. Τα στελέχη αυτά γνωρίζουν πολύ καλά ότι με «το παλιό» στο τιμόνι δεν έχουν καμία ελπίδα.
ΣΥΡΙΖΑ: Το «παλιό» οδεύει προς το τέλος
Η δυνατότητα του Τσίπρα με μία του ανάρτηση να ξεσηκώσει όλη αυτή τη θύελλα, σίγουρα δείχνει τη δυναμική του στον χώρο της αριστεράς. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η θύελλα αυτή κόπασε τόσο γρήγορα και οδήγησε σε άλλη μία ήττα τον πρώην πρωθυπουργό, σήμανε το τέλος του «παλιού» ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, με το επικοινωνιακό του ταλέντο, και (ίσως) με τη διαίσθηση ότι όλη αυτή η αναταραχή θα τον οδηγήσει και πάλι στη νίκη, πήγε κόντρα στον Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα του συνεδρίου. «Ο ιστορικός ηγέτης της Παράταξης μας, αν και από μακριά, ζητά νέα κάλπη για Πρόεδρο. Η συντρόφισσα Όλγα Γεροβασίλη θέτει υποψηφιότητα για Πρόεδρος απέναντί μου. Πώς γίνεται να τη ζητάει ο τέως Πρόεδρος και υπάρχει ήδη και άλλη υποψηφιότητα για Πρόεδρο;», είπε.
Η απόφαση των συνέδρων πέρα από τη (μικρή) νίκη Κασσελάκη, έφερε, λοιπόν, το «τέλος» του παλιού. Έδειξε ότι η γνώμη Τσίπρα ταράζει, αλλά δεν «περνάει». Έτσι, ο Κασσελάκης ξεφορτώθηκε αφενός το μπλοκ Αχτσιόχλου- Τσακαλώτου με τη Νέα Αριστερά, αφετέρου κέρδισε το μπλοκ Τσίπρα. Μετά τα γεγονότα του συνεδρίου, μάλλον, ο Αλέξης Τσίπρας και οι «πρώην προεδρικοί» θα μείνουν πίσω στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε, «ό,τι είχε να πει, το έχει πει στην δήλωση του. Δεν υπάρχει άλλο σχόλιο», ανέφερε το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. «Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα», κατέληξαν.
Ο Κασσελάκης δεν πήρε «λευκή επιταγή»
Ωστόσο, την τριετή «λευκή επιταγή» που ζήταγε ο Στέφανος Κασσελάκης σίγουρα δεν την έλαβε. Βουλευτές, στελέχη, μέλη απλά συμβιβάστηκαν για να καθυστερήσουν την (πιθανή) κατάρρευση.
Όλοι αναμένουν τις κάλπες των ευρωεκλογών. Μπορεί να «άδειασαν» τον Τσίπρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει εμπιστοσύνη στον Κασσελάκη. Την επομένη των ευρωεκλογών, μια (πάλι πιθανή) τεράστια εκλογική ήττα θα έρθει να φέρει και τεράστιες αλλαγές.
Αλλαγές στην προεδρική καρέκλα; Αλλαγές στο ίδιο το κόμμα και τις ρίζες του; Αλλαγές σε ολόκληρη την Κεντροαριστερά; Αλλαγές σίγουρα. Αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι είδους αλλαγές. Η πρόσφατη ιστορία του πρώην κυβερνώντος κόμματος, άλλωστε, έδειξε ότι οι προβλέψεις πέφτουν έξω.