THEPOWERGAME
Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη βόμβα αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Κασσελάκης προσπάθησε να «απενεργοποιήσει» τη βόμβα ζητώντας την άμεση προσφυγή στα μέλη του κόμματος για την αναβάπτιση της λαϊκής εντολής. «Βρείτε μου αντίπαλο», απειλούσε από το βήμα του συνεδρίου, αγνοώντας ότι σε ένα κόμμα, πόσω μάλλον της αριστεράς δεν υπάρχουν αντίπαλοι αλλά σύντροφοι.
Έστω και έτσι, ο… αντίπαλος βρέθηκε. Και είναι η πολύπειρη Όλγα Γεροβασίλη η οποία θα επιδιώξει να ενώσει όλο το μπλοκ των ανθρώπων που έχουν απογοητευτεί από τον Στέφανο Κασσελάκη. Έχοντας μαζί της τον πιο ισχυρό σύμμαχο σε μια εκλογική διαδικασία που αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ: τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι αυτός που αποφάσισε να «τελειώσει» τον Κασσελάκη, με τον οποίο είναι προφανές εδώ και μήνες πως δεν θέλει να έχει την παραμικρή σχέση. Με την Όλγα Γεροβασίλη είναι σχεδόν ταυτισμένος ο πρώην πρωθυπουργός, θεωρώντας ότι σε αυτή τη φάση είναι το στέλεχος εκείνο που μπορεί να συμβάλει ώστε να επιστρέψει η σοβαρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Όλγα Γεροβασίλη ήδη φαίνεται να έχει συγκροτήσει ένα επιτελείο, στο οποίο μετέχουν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κ.α. Το ραντεβού, δε, που έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής με τον Διονύση Τεμπονέρα, διαφαίνεται πως θα έχει αποτελέσματα και ο τελευταίος θα βρεθεί στο πλευρό της. Εν αναμονή, άλλωστε, και της στάσης που θα κρατήσει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος λογίζεται αυτή την ώρα ως ένα κομβικό πρόσωπο για τις κομματικές ισορροπίες. Είναι προφανές πως ο πρώην υπουργός δεν θα μπορέσει να αγνοήσει τις διαθέσεις του κ. Τσίπρα, για αυτό και εκτιμάται πως θα συστρατευτεί με την Όλγα Γεροβασίλη. Το ίδιο λέγεται πως θα κάνει και ο Παύλος Πολάκης.
Στον αντίποδα, ο Στέφανος Κασσελάκης μοιάζει αυτή την ώρα αρκετά αποδυναμωμένος. Τα στελέχη που τον υποστηρίζουν έχουν πενιχρή κομματική επιρροή και πολύ δύσκολα θα διαμορφώσουν πλειοψηφικό ρεύμα. Στο πλευρό του κ. Κασσελάκη ήταν «σκληρά» το προηγούμενο διάστημα οι βουλευτές Ευάγγελος Αποστολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Παππάς, Ραλλία Χρηστίδου, Νίνα Κασιμάτη, Έλενα Ακρίτα, καθώς και στελέχη όπως η Δώρα Αυγέρη, ο Νίκος Καρανίκας, η Ελένη Αυλωνίτου, ο Θανάσης Οικονόμου κ.α. Θα έχει ενδιαφέρον αν μετά και την παρέμβαση Τσίπρα θα παραμείνουν στο μπλοκ Κασσελάκη.
Από τα στελέχη με επιρροή θα έχει, τέλος, ενδιαφέρον, πώς θα κινηθούν η Ρένα Δούρου και ο Σωκράτης Φάμελλος, που όλο αυτό το διάστημα είχαν μια αρκετά μετριοπαθή στάση.
Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να λυθούν κρίσιμα διαδικαστικά ζητήματα, όπως ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών αλλά και αν θα επιτραπεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία, κάτι που ζητά μετ’ επιτάσεως ο κ. Κασσελάκης. Τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά, δεδομένου ότι μέσα στον Μάρτιο ο κ. Κασσελάκης θα υπηρετήσει την 20ήμερα στρατιωτική του θητεία. Επιπλέον, είναι δυο Σαββατοκύριακα αργιών, το ένα της Καθαράς Δευτέρας(16-18 Μαρτίου) και το άλλο της 25ής Μαρτίου (23-25 Μαρτίου). «Ελεύθερο» είναι το Σαββατοκύριακο 9-10 Μαρτίου που σημαίνει ότι θα πρέπει να στηθούν κάλπες σε ακριβώς δυο εβδομάδες από τώρα. Εκτός και αν επιλεγεί ο Απρίλιος, με τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε μια ακόμα πιο μακρά περίοδο εσωστρέφειας.