THEPOWERGAME
Ολόκληρο το 27% του μεριδίου του στην Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται να πωλήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ήδη από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, καθώς επιταχύνεται η αποεπένδυση από τις τράπεζες.
Πρόκειται για την τέταρτη τέτοια πώληση από τον Οκτώβριο του ΤΧΣ, το οποίο συστάθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της δεκαετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης της χώρας από το 2008-2018, αναφέρει το πρακτορείο.
Το περιουσιακό στοιχείο που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από δυνητικούς επενδυτές, δήλωσε πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Το σχέδιο είναι τα βιβλία να ανοίξουν και να κλείσουν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη λεπτομέρειες.
Η Πειραιώς, ο τρίτος μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, έχει χρηματιστηριακή αξία 4,9 δισ. ευρώ (5,3 δισ. δολάρια), γεγονός που σημαίνει ότι το ελεγχόμενο από το κράτος ΤΧΣ θα μπορούσε να πουλήσει το μερίδιό του για περισσότερα από ένα δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε γράψει το powergame.gr, η ομάδα που πλαισίωσε τον CEO της τράπεζας, Χρήστο Μεγάλου, στο Λονδίνο για έναν κύκλο παρουσιάσεων roadshows, τον Ιανουάριο, εν όψει της διάθεσης των μετοχών, «είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα προσελκύσει το placement, μόλις δοθεί η σχετική εντολή από τους συμβούλους του ΤΧΣ.
Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είχαν ανεπισήμως διευκρινίσει λίγο πριν από την εκπνοή του 2023 ότι «η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε καταλήξει ακόμη στο ποιο θα είναι το προς διάθεση ποσοστό», αναφερόμενοι στη συμμετοχή του Ταμείου (ΤΧΣ), που είναι συνολικά 27% -η δεύτερη μεγαλύτερη συμμετοχή μετά της Εθνικής (που από 40% έχει παραμείνει 18%, καθώς η επιτυχία του placement και η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη, που το 20% σε πρώτη φάση κατέληξε σε πώληση του 22%).
Θεωρητικά, τόσο για την αγορά όσο και για την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς, το βέλτιστο σενάριο θα ήταν η απευθείας διάθεση του 27%, σε θεσμικούς επενδυτές και κατά ένα μικρό μέρος στο ελληνικό retail, αλλά η απόφαση σίγουρα ανήκει στην κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο και το ΤΧΣ. Από την άλλη πλευρά, το εντονότατο ενδιαφέρον που ήδη αποσπά η τράπεζα στις επιμέρους επαφές με ξένους οίκους προεξοφλεί ήδη μια μεγάλη απορρόφηση».