THEPOWERGAME
-Οι Ευρωπαίοι έχουν περίεργο χιούμορ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να καταχωρίσει δύο Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών με τίτλους «Πρόγραμμα ανταλλαγών δημοσίων υπαλλήλων (CSEP)» και «Πράσινες στέγες». Και άντε το δεύτερο για τις στέγες το αντιλαμβανόμαστε, το άλλο τι είναι; Απάντηση: οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας καλούν την Επιτροπή να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ανταλλαγών και κατάρτισης μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Στόχος θα είναι να προσφέρει στους δημόσιους υπαλλήλους επαγγελματική πείρα σε παρόμοια υπηρεσία σε άλλο κράτος- μέλος για περίοδο 2 έως 12 μηνών. Απλώς φέρτε στο μυαλό σας την εικόνα ενός Γερμανού δημοσίου υπαλλήλου, να μπαίνει στον ΕΦΚΑ και να “επιμορφώνεται” για το πώς βγαίνουν οι συντάξεις…
Νέος ευρωπαϊκός πονοκέφαλος για τον Σουλτάνο
-Και μιας που πιάσαμε τα διεθνή, να πούμε και δύο κουβέντες για τον Σουλτάνο, τον Ταγίπ Ερντογάν, που φαίνεται ότι του πάνε όλα στραβά. Και δεν αναφερόμαστε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, αλλά στο «καυτό» θέμα της οικονομίας, που ως γνωστόν μπορεί να ρίξει κυβερνήσεις.
-Δεν του έφτανε, λοιπόν, του Σουλτάνου το πληθωριστικό πρόβλημα- που αυξάνει τη φτώχεια και διευρύνει τις ανισότητες- βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο γερό σοκ που έχει να κάνει με τις εξαγωγές σιδήρου, χάλυβα, τσιμέντου, γυαλιού, κεραμικών, πλαστικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για ποιόν λόγο; Γιατί η Ευρώπη ετοιμάζεται να επιβάλει φόρο άνθρακα, που συνδέεται με τις εκπομπές αερίου κατά την παραγωγή αγαθών, που θα εισάγονται από Τρίτες Χώρες. Κι επειδή στη γειτονική Τουρκία η προστασία του περιβάλλοντος είναι… εξωτικό φρούτο, αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει…
Μόνο ένα πρώτο βήμα
-Αναμφίβολα η απόρριψη της προσφυγής για το Ταμείο Ανάκαμψης από το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, επέτρεψε κάποιους στεναγμούς ανακούφισης στις Βρυξέλλες, αφού αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Αυτό επ’ ουδενί σημαίνει, όμως, ότι τελειώνουν οι καθυστερήσεις, καθώς δεν έχει περάσει ακόμα απ’ όλα τα Εθνικά Κοινοβούλια η νομοθεσία περί «ίδιων πόρων», η οποία είναι αναγκαία για να βγει στις αγορές η Κομισιόν…
Ειδική μεταχείριση ζητούν οι Ισπανοί
-Η στήλη είχε επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο ότι μπορεί η Ελλάδα να λειτούργησε υποδειγματικά, όσον αφορά στην τεχνική επεξεργασία του Σχεδίου Ανάκαμψης, όμως το γεγονός ότι οι υπόλοιποι πάνε σαν τη… χελώνα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε εμάς. Το τελευταίο που μάθαμε είναι ότι οι Ισπανοί πιέζουν την Κομισιόν να γίνει πιο ελαστική, ως προς τους όρους που πρέπει να πληρούν τα Σχέδια και για να το κάνουμε πιο λιανά, οι Ίβηρες ζητάνε οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης να μην πάνε μόνο για νέες επενδύσεις αλλά και για τη χρηματοδότηση/στήριξη των επιχειρήσεων τους απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας.
-Από τη μια, λες ότι το αίτημα είναι λογικό, καθώς αυτός θα έπρεπε να είναι εξαρχής ο προσανατολισμός δηλαδή ο μικτός χαρακτήρας των χρηματοδοτήσεων. Από την άλλη, όμως, αν υπάρξει τέτοια «ειδική» μεταχείριση για τους Ισπανούς ή όσους συνταχθούν μαζί τους, αυτό θα είναι άδικο και καταχρηστικό για το ελληνικό Σχέδιο που τήρησε κατά γράμμα τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και «χτίστηκε» με άλλη φιλοσοφία…