THEPOWERGAME
Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue», που διεξάγεται στην Ινδία.
Σημειώνεται ότι κοινό μήνυμα εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας έστειλαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι στις κοινές τους δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο Νέο Δελχί, με στόχο τον διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών στις δύο χώρες μέχρι το 2030.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη
«Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ στην Ινδία για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, καθώς η τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού έγινε πριν από 16 χρόνια», ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Μαζί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Η κοινή δήλωση που υπογράψαμε τον περασμένο Αύγουστο είναι σε εφαρμογή. Κάνουμε σημαντικότατη πρόοδο στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας στην ασφάλεια, την άμυνα, την κυβερνοασφάλεια. Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη. Έχουμε κοινές αξίες που γεφυρώνουν τους δύο λαούς. Μοιραζόμαστε κοινό ήθος και τη δέσμευσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «σήμερα συναντώνται η παλαιότερη με την πολυπληθέστερη δημοκρατία και θέλουμε να διερευνήσουμε όλους τους τομείς συνεργασίας. Στον κ. Μόντι βρήκα έναν πραγματικό φίλο και ηγέτη. Οι σχέσεις μας θα ενισχυθούν λόγω της εταιρικής συμφωνίας που υπογράψαμε. Είμαι σίγουρος ότι θα ενδυναμώσουμε την κινητικότητα, ώστε να ενισχυθεί η μόνιμη μετανάστευση και να αντιμετωπιστεί το τράφικινγκ. Χάρη στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης το μέλλον είναι λαμπρότερο. Αρκεί να δει τον χάρτη κανείς για να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ. Βεβαίως, για να πετύχουμε αυτά πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή και σταθερότητα. Αυτή είναι απαραίτητη προυπόθεση για την ευημερία».
«Βρισκόμαστε εδώ με μια μεγάλη αποστολή με Έλληνες επιχειρηματίες και εστιάζουμε στην προαγωγή των οικονομικών δεσμών με έμφαση στις ΑΠΕ, τη ναυτιλία τα logistics. Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικο θαύμα της πληροφορικής. Οι αμοιβαίες επενδύσεις θα επισφραγίσουν τη συνεργασία μας. Η Ινδία αρχίζει να επενδύει στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, υπάρχουν συνέργειες με κατασκευαστικές εταιρείες, όπως στην περίπτωση του νέου αεροδρομίου στην Κρήτη. Η συνεργασία μας είναι πολλά υποσχόμενη και περιλαμβάνει τη συμφωνία που κάναμε για να υποστηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ινδίας για συμμετοχή της στο ΣΑ του ΟΗΕ», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.