THEPOWERGAME
Η νέα δραματική σειρά της Apple TV+ «The New Look», που αναδεικνύει τη σχέση του Christian Dior και της Coco Chanel, έκανε πρεμιέρα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό.
H σειρά ξεκινά με δύο ατάκες: «Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί κατέλαβαν το Παρίσι για τέσσερα χρόνια, αναγκάζοντας τους Γάλλους να υποταχθούν στη ναζιστική εξουσία και καταπίεση» και «Αυτή είναι η ιστορία του πώς η δημιουργία βοήθησε να επιστρέψει το πνεύμα και η ζωή στον κόσμο».
Και μόνο από αυτές τις λίγες λέξεις της εισαγωγής και γνωρίζοντας από το trailer το ιστορικό πλαίσιο που τοποθετείται η πλοκή, οι τηλεθεατές καταλαβαίνουν ότι θα παρακολουθήσουν κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Με φόντο τη Γερμανική Κατοχή του Παρισιού, η σειρά παρακολουθεί την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο σχεδιαστών, Christian Dior και Coco Chanel, που δεν αρκέστηκε μόνο στο να βάλει το δικό της λιθαράκι στην εξέλιξη της παγκόσμιας μόδας, αλλά όρισε και σκοτεινές πτυχές της ιστορίας.
Το όνομα της σειράς προήλθε από τη δημιουργία «New Look» του Christian Dior, που ανέδειξε τη γυναικεία σιλουέτα και «αποτίναξε» από το στυλ της εποχής τη μιζέρια του πολέμου.
Αν και η πλοκή βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε γεγονότα, δεν παρουσιάζονται στη σειρά σημαντικές εξελίξεις, όπως η θανάτωση χιλιάδων Εβραίων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η φτώχεια των Γάλλων και οι εξελίξεις στην Ευρώπη.
Όλα ξεκινούν από το 1955, όταν η Chanel ετοιμάζεται να λανσάρει την πρώτη της συλλογή από τότε που έκλεισε την μπουτίκ της στις αρχές του πολέμου. H ατάκα της «ο Christian Dior κατέστρεψε τη γαλλική υψηλή ραπτική και επιστρέφω για να τη σώσω!» έχει μείνει στην ιστορία, αλλά μεγαλύτερη σημασία για την εξέλιξη της πλοκής έχει μια φοιτήτρια, η οποία σηκώνεται κατά τη διάρκεια έκθεσης και ρωτάει τον Dior πώς αισθάνεται που έφτιαχνε ρούχα για τις συζύγους των Ναζί καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.
Aναδρομή στο παρελθόν με Dior και Chanel
Κάπως έτσι, μεταφερόμαστε στο 1943, για να μάθουμε την ακριβή αλήθεια. Γιατί μπορεί ο Dior να δούλευε πράγματι για τον οίκο του Lucien Lelong και να σχεδίαζε φορέματα για τους Γερμανούς και τις συζύγους τους, αλλά τα χρήματα τα έδινε στην αδερφή του, που ήταν ιδιαίτερα ενεργή στην αντίσταση.
Από την άλλη μεριά, μαθαίνουμε -όσοι δεν το γνωρίζαμε ήδη- ότι η Chanel ήταν πράκτορας των Ναζί. Η σχεδιάστρια, μία από τις σπουδαιότερες του 20ού αιώνα, σύμφωνα με αρχεία στο υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, δούλευε απευθείας με την Abwehr, τη γερμανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τον κωδικό F-7124 και ψευδώνυμο «Westminster», λόγω της σχέσης της με τον Δούκα του Westminster, η Coco Chanel ήταν μέλος της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών του Χίτλερ.
Τα τρία πρώτα επεισόδια της σειράς έδωσαν το στίγμα τους και κράτησαν σε αρκετά μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον του κοινού. Υπάρχουν δράση, υπέροχα ρούχα, καλές ερμηνείες και έξυπνες ατάκες.
Είναι βέβαια δύσκολο για πολλούς τηλεθεατές -και ειδικά Ευρωπαίους- να αποδεχτούν μια σειρά που τοποθετείται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αφήνει τελείως εκτός το Ολοκαύτωμα για χάρη μιας αντιπαλότητας για το… τούλι.