THEPOWERGAME
Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι τόσο επιδραστική για την κοινωνία και την οικονομία, όσο ήταν η δημιουργία του πρώτου υπολογιστή, του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, εκτιμά μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των παγκόσμιων αγορών, ο συνιδρυτής και πρώην CEO της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς. Ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας να επαναπροσδιοριστούν και οι επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν από το πώς θα χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Γι’ αυτό η Microsoft έχει επενδύσει πάνω από 10 δισ. δολάρια στην OpenAI, τη startup που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη και επικεφαλής των Tesla, SpaceX και X, Έλον Μασκ, προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται με τόσο γρήγορο ρυθμό, που δεν αποκλείεται να φτάσουμε το πολύ σε δέκα χρόνια σε σημείο που θα μπορούσε να συμβεί κάτι ακραίο και επικίνδυνο για την ανθρωπότητα. Η άνοδος της AI αντανακλάται και στις κεφαλαιαγορές, όπου οι μετοχές των εταιρειών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη ξεχωρίζουν τον τελευταίο χρόνο για τις επιδόσεις τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Nvidia, της οποίας η αξία υπερτριπλασιάστηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο, φτάνοντας στο 1,8 τρισ. δολάρια. Η Nvidia είναι σήμερα η τέταρτη πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο θα συνεχιστεί η μανία με την τεχνητή νοημοσύνη και ποιες εταιρείες θα επιβιώσουν στον πολύ σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των κορυφαίων τεχνολογικών κολοσσών. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι η εντυπωσιακή ζήτηση για κάθε μετοχή που σχετίζεται με την AI θα οδηγήσει στο σκάσιμο της φούσκας, όπως συνέβη και με τις μετοχές του Διαδικτύου και τη χρηματιστηριακή κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000, που έμεινε στην ιστορία ως «φούσκα των dot.com». Υποστηρίζουν ότι ως τεχνολογία θα μείνει και να φέρει μεγάλες ανατροπές, αλλά δεν θα επωφεληθούν όλες οι εταιρείες χρηματιστηριακά.
Ο γνωστός επενδυτής και ιστορικός των χρηματαγορών Τζέρεμι Γκράνθαμ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο επενδυτικού συνεδρίου στο Μαϊάμι, ότι ο ντόρος γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί φούσκα, οι αμερικανικές μετοχές είναι υπερτιμημένες και η οικονομία των ΗΠΑ έχει μπροστά της δύσκολους καιρούς. Ο Γκράνθαμ συμβουλεύει τους επενδυτές να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στο χρηματιστήριο όταν θα δουν τα περιθώρια κέρδους των εισηγμένων και τους δείκτες PE να έχουν πέσει αισθητά και όταν η ανεργία θα έχει αυξηθεί σημαντικά. Γιατί, όπως εκτιμά, όταν ξεκινάει κάποιος μία επένδυση σε υψηλές τιμές, τότε είναι σίγουρο ότι τα επόμενα 10 με 15 χρόνια θα απογοητευτεί.
Κυριαρχώντας στο πεδίο των GPUs, η Nvidia έχει ξεχωρίσει από την αγορά, με τη μετοχή της να έχει εκτιναχθεί κατά 48% φέτος και 220% τον τελευταίο χρόνο. Εκτός από την Nvidia, οι Microsoft, Alphabet, Amazon και Meta Platforms είναι οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχουν κι άλλες πολύ καλές επενδυτικές ευκαιρίες, προειδοποιούν όμως ότι δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις που έχουν κάποια σχέση με την AI ικανές να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια και συνεπώς είναι περισσότερο παγίδες.
Για όσους αγαπούν τους αριθμούς, η ιστορία μάς διδάσκει ότι τα τελευταία περίπου 50 χρόνια ο δείκτης των τεχνολογικών εταιρειών Nasdaq έχει δώσει αρνητικές ετήσιες αποδόσεις 14 φορές. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι υπάρχουν μόλις δύο περίοδοι που εμφάνισε αρνητικό πρόσημο σε δύο συνεχόμενα έτη: το 1973-74 και το 2000-2002. Από το 2001 ο Nasdaq έχει σημειώσει ετήσια πτώση 30% και πάνω τρεις φορές, το 2002, το 2008 και το 2022. Εντούτοις, μετά την κρίση και τη μεγάλη πτώση των αγορών το 2002 και το 2008, ο δείκτης σημείωσε μεγάλη άνοδο για αρκετά χρόνια στη σειρά. Η απόδοσή του διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 16% ετησίως και κάθε χρόνο από το 2003 έως το 2007, ενώ το 2009 ενισχύθηκε κατά 44% και το 2010 κατά 17%. Το 2023 ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 43,4% και μέσα στο 2024 κινείται ανοδικά κατά 5,76%.