THEPOWERGAME
Με την Κρήτη να διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων τύπου Airbnb, πάνω από 26.000, δεν είναι τυχαίο ότι ένα σημαντικό μερίδιο αλλοδαπών τουριστών κατευθύνονται προς τα εναλλακτικά καταλύματα. Αν συνυπολογιστούν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα αλλά και οι βίλες, τότε το ποσοστό όσων δεν μένουν σε ξενοδοχεία ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.
Είναι χαρακτηριστική η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο των Χανίων και αφορά τους τουρίστες που επισκέφθηκαν τη Δυτική Κρήτη. Από το 1,4 εκατ. αλλοδαπούς τουρίστες που έφτασαν στο αεροδρόμιο των Χανίων πέρυσι περισσότεροι από 208.000 επέλεξαν για τη διαμονή τους ένα κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, πάνω από 200.000 επέλεξαν ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, ενώ 91.000 διέμειναν σε βίλα (όχι Airbnb). Συνολικά, δηλαδή, το 35,7% των αλλοδαπών τουριστών της Δυτικής Κρήτης έμειναν σε εναλλακτικά καταλύματα. Το 58,9% των ξένων επέλεξαν ξενοδοχεία και οι υπόλοιποι φιλοξενήθηκαν σε σπίτια φίλων ή διαθέτουν δικά τους σπίτια.
Συγκεκριμένα, εντός του Δήμου Χανίων τρεις στους δέκα τουρίστες επιλέγουν καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ το ποσοστό αυτών που επιλέγουν ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα έχει φτάσει το 19%.
Είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρατήσεων πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. Όμως πλέον υπάρχουν και αρκετοί ξένοι τουρίστες που πραγματοποιούν city breaks και εκτός σεζόν. Περίπου 5.500 τουρίστες έφτασαν τον περασμένο Νοέμβριο στο αεροδρόμιο των Χανίων, άλλοι 1.500 τον Δεκέμβριο και πάνω από 1.300 τον Ιανουάριο του 2024. Τον χειμώνα αυτοί οι επισκέπτες μένουν κυρίως στην πόλη των Χανίων και πολλοί από αυτούς προτιμούν να μένουν σε άνετα διαμερίσματα, πρόσφατα ανακαινισμένα.
Κρήτη: Τα εναλλακτικά καταλύματα ενισχύουν την τοπική οικονομία
Με βάση την ίδια έρευνα, οι τουρίστες που διαμένουν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα είναι αυτοί που προτιμούν να τρώνε εκτός καταλύματος, σε εστιατόρια, να ενοικιάζουν οχήματα για να κάνουν τις περιηγήσεις τους σε διάφορους προορισμούς και να επισκέπτονται αξιοθέατα και παραλίες, αφήνοντας και περισσότερα έσοδα στην τοπική κοινωνία.
Αποτελούνται κυρίως από μη Σκανδιναβούς τουρίστες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έρχονται για πρώτη φορά. Πραγματοποιούν τις διακοπές τους μόνοι τους και όχι με ταξιδιωτικά γραφεία ή πράκτορες και έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα για να ξοδέψουν στον προορισμό. Διαμένουν κυρίως στην πόλη των Χανίων αλλά και στην ενδοχώρα (Παλαιόχωρα, Αποκόρωνα, Σφακιά), τονώνοντας τις τοπικές οικονομίες της ενδοχώρας και την πόλη των Χανίων ακόμα περισσότερο. Μένουν απόλυτα ευχαριστημένοι από τη φιλοξενία των ντόπιων, καθώς έρχονται σε άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των δωματίων/διαμερισμάτων, αλλά και με τους ντόπιους γενικότερα.
Το προφίλ των τουριστών της Δυτικής Κρήτης
Η έρευνα του Παρατηρητηρίου Τουρισμού Δυτικής Κρήτης δείχνει ότι το 37% των αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων προέρχονται από σκανδιναβικές χώρες.
Οι μισοί αλλοδαποί τουρίστες έχουν ξαναεπισκεφθεί τη Δυτική Κρήτη και είναι αυτοί που αγοράζουν περισσότερο τα τοπικά αγροτικά προϊόντα. Οι μισοί επισκέπτες δεν προτιμούν κανένα πακέτο διατροφής στα τουριστικά καταλύματα.
Πάνω από τους μισούς αλλοδαπούς επισκέπτες θα επισκέπτονταν την περιοχή και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, αν υπήρχε απευθείας ανταπόκριση από την πόλη τους. Εννέα στους δέκα επισκέπτες θα επισκέπτονταν ξανά την περιοχή και θα τη σύστηναν σε συγγενείς και φίλους. Εκφράζουν ωστόσο έντονη δυσαρέσκεια σχετικά με την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και της σήμανσης, την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την έλλειψη διαθέσιμων χώρων στάθμευσης, την ανεπαρκή υποδομή ποδηλατόδρομων, το σύστημα περισυλλογής και αποκομιδής απορριμμάτων, καθώς και την έλλειψη χώρων πρασίνου.