THEPOWERGAME
Περιλαμβάνοντας, πλέον, περισσότερα από το 85% των προϊόντων που διατίθενται σήμερα στο σούπερ μάρκετ, τα μέτρα Σκρέκα κατά της ακρίβειας επεκτείνονται και διευρύνονται με νέες υπουργικές αποφάσεις. Σύμφωνα με αυτές, το τρίμηνο μπλόκο στη διενέργεια προωθητικών ενεργειών σε όσους προμηθευτές έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις επεκτείνεται σε πολλές κατηγορίες τροφίμων όπως: ρύζι, ζυμαρικά, έλαια, γαλακτοκομικά, αυγά, ζύμες, κατεψυγμένα λαχανικά, αρτοσκευάσματα, ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες, προϊόντα βρώμης, βρεφικές και παιδικές τροφές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Απογευματινή», για αυτά τα προϊόντα, αν ανακοινωθεί αύξηση τιμής, δεν επιτρέπονται επί 3 μήνες οι εξής προωθητικές ενέργειες:
- η πώληση προϊόντος για το οποίο δηλώνεται με οποιονδήποτε τρόπο ότι πωλείται σε χαμηλότερη τιμή
- η πώληση προϊόντος για το οποίο δηλώνεται με οποιονδήποτε τρόπο ότι πωλείται σε συσκευασία που περιέχει επιπλέον ποσότητα ως δώρο
- η πώληση πολυσυσκευασίας, αποτελούμενης από περισσότερα του ενός όμοια μεταξύ τους συσκευασμένα προϊόντα, για την οποία δηλώνεται με οποιονδήποτε τρόπο ότι εμπεριέχει μία ή περισσότερες συσκευασίες δώρο
- η πώληση προϊόντος για το οποίο δηλώνεται ότι πωλείται μαζί με άλλο, διαφορετικό, προϊόν ως δώρο
- η πώληση προϊόντος με έκπτωση ή προσφορά που παρέχεται από εκπτωτικό κουπόνι, δωροεπιταγή, πόντους αγορών ή άλλα συστήματα επιβράβευσης (λ.χ. loyalty cards)
- η συμμετοχή σε οποιοδήποτε φυλλάδιο ή διαφήμιση λιανοπωλητή που αναφέρει ή υπονοεί ότι το προϊόν προσφέρεται σε συμφέρουσα για τον καταναλωτή τιμή (π.χ. αναφορές όπως «μόνο», «best value», «εξαιρετική τιμή», «ευκαιρία»).
Ημερομηνία λήξης
Για τρόφιμα που έχουν ημερομηνία λήξης, η νέα υπουργική απόφαση προβλέπει ότι εξαιρούνται από την απαγόρευση διενέργειας προωθητικών ενεργειών για τρεις μήνες τα προϊόντα για τα οποία έχει προηγηθεί αύξηση τιμής, εφόσον αυτά βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Για αυτά απαιτείται ειδική σήμανση, που θα αναγράφει «Προϊόν με κοντινή ημερομηνία λήξης». Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να αντιμετωπιστούν και φαινόμενα σπατάλης τροφίμων (food waste) ή καταστροφής αποθεμάτων που θα μπορούσαν να διατεθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές.