THEPOWERGAME
H άφιξη της Καμάλα Χάρις, αντιπροέδρου των ΗΠΑ, στη Γερμανία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, δρομολογημένη για τις 16 Φεβρουαρίου, κλείνει μια εβδομάδα όπου το πρόσωπο της βρέθηκε ξανά στο διεθνές προσκήνιο μετά από καιρό. Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα, όταν έγινε γνωστή δήλωση της αντιπρόεδρου των ΗΠΑ στη Wall Street Journal πως είναι «έτοιμη» να αναλάβει τα ηνία του Λευκού Οίκου εάν καταστεί αναγκαίο σε μια 2η θητεία του Τζο Μπάιντεν. Ήταν μια συνέντευξη που είχε λάβει χώρα λίγο πριν την επίμαχη έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ, ο οποίος περιέγραψε τον 81χρόνο πρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφιο των Δημοκρατικών στις φετινές εκλογές ως έναν «καλοπροαίρετο ηλικιωμένο με κακή μνήμη».
Το πόρισμα του εισαγγελέα ενίσχυσε φόβους για τη δυνατότητα του Μπάιντεν να ηγηθεί των ΗΠΑ μια ακόμη τετραετία, δηλαδή έως το 2029 που θα είναι 86 ετών. Ενίσχυσε επίσης σενάρια που θέλουν τη Χάρις να είναι δυνητικός πρόεδρος των ΗΠΑ εάν υπερισχύσει ο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η πεποίθησή της πως όσοι την περιστοιχίζουν έχουν απόλυτη «γνώση των ικανοτήτων της να ηγηθεί», όπως υπογράμμισε η ίδια στη Wall Street Journal, εκδηλώνεται σε μια περίοδο που η δημοτικότητα της είναι χαμηλότερη από αυτήν του προέδρου των ΗΠΑ. Τα ποσοστά της κινούνται στο 37,5% έναντι της δημοτικότητας του Μπάιντεν που φθάνει το 38,9%, σύμφωνα με τον μέσον όρο των δημοσκοπήσεων της FiveThirtyEight στις 6 Φεβρουαρίου.
Η Χάρις αποδοκίμασε τα πορίσματα του ειδικού εισαγγελέα Χουρ, τα οποία προκύπτουν από έρευνα για τον χειρισμό εμπιστευτικών κρατικών εγγράφων, χαρακτηρίζοντας τα ως «άσκοπα, ανακριβή και ακατάλληλα». Όμως η πορεία της ιδίας ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ έχει αντιμετωπισθεί με σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα. Επικριτές τονίζουν πως η Χάρις δεν αποτελεί ικανή εναλλακτική των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ. Δεν κατάφερε να επιλύσει το ακανθώδες ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων, προκαλώντας την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων. Εκείνη επιρρίπτει ευθύνες στην φτώχεια και την ανομία στην κεντρική Αμερική για τις μεταναστευτικές ροές.
Τελικά, ο Λευκός Οίκος έδωσε το πράσινο φως για την ανέγερση τοίχους στα σύνορα του νότιου Τέξας παρά τις δεσμεύσεις του Μπάιντεν προ τετραετίας πως δεν θα το έκανε ποτέ. Πηγές στις ΗΠΑ αποκαλύπτουν πως σε αυτή τη φάση ο Λευκός Οίκος έχει αναθέσει στη Χάρις τη διαχείριση της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών και μιας ατζέντας που επικεντρώνεται σε εσωτερικά ζητήματα, όπως είναι τα δικαιώματα στην άμβλωση.
Παράλληλα, όμως, η φετινή παρουσία της Χάρις στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που είναι δεύτερη φορά από πέρσι, θα τεθεί στο μικροσκόπιο από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Η Ευρώπη και γενικότερα η Δύση αγωνιά για τους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και το τελικό αποτέλεσμα που θα φέρει η κάλπη τον ερχόμενο Νοέμβριο. Από τον Ιανουάριο του 2021 έχουν ανοίξει δυο μεγάλα πολεμικά μέτωπα, το ένα στην Ουκρανία και το άλλο στη Λωρίδα της Γάζας, με βαριές επιπτώσεις στις σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα και με μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Είναι ξεκάθαρο πως η διεθνής κοινότητα δεν έχει περιθώρια για πειραματισμούς σε μια περίοδο που πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ επισημαίνουν πως οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους για τις προεδρικές εκλογές. Ιδίως με τον Τραμπ να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων. Μεγάλο προβληματισμό, παραδείγματος χάριν, προκάλεσαν πρόσφατα σχόλια του Τραμπ πως θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να κάνει ότι θέλει απέναντι σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που δεν εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις του ως προς τη Συμμαχία. Ακόμη και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως ο Μπάιντεν είναι «πιο έμπειρος» και «πιο προβλέψιμος» πολιτικός από τον Τραμπ. Η Χάρις σχολίασε την τοποθέτηση Τραμπ από το Μόναχο, υπογραμμίζοντας θα ήταν «επικίνδυνο» να εγκαταλειφθούν οι δεσμεύσεις στους συμμάχους των ΗΠΑ. Κάτω από αυτήν τη συγκυρία διακυβεύονται πολλά από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.