THEPOWERGAME
Ράλι δίχως τέλος κατέγραψε η μετοχή της Nvidia την περασμένη εβδομάδα, ακολουθώντας την ξέφρενη πορεία εκτίναξης της αξίας της, που ενισχύθηκε ιδιαίτερα εντός του 2023. Είχαν προηγηθεί τα εξής ορόσημα: την Τρίτη ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία την Amazon για πρώτη φορά από το 2002. Την Τετάρτη η μετοχή της έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 2,5% και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώθηκε στο 1,83 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας την αξία της μητρικής της Google, Alphabet (στο 1,82 τρισ. δολάρια). Καθιστώντας έτσι την Nvidia την τέταρτη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, πλησιάζοντας πλέον τη Saudi Aramco, η οποία αποτιμάται σε περίπου 2 τρισ. δολάρια. Την Παρασκευή η τιμή της μετοχής της Nvidia κυμαινόταν μεταξύ 725 και 744 δολαρίων και η κεφαλαιοποίησή της στο 1,81 τρισ. δολάρια, με το παρακάτω γράφημα να απεικονίζει την ανοδική της πορεία σε βάθος πενταετίας.
Το μεγάλο «μπαμ» έγινε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2023, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και με βάση τα οποία η Nvidia προέβλεψε αύξηση εσόδων της τάξης του 50% στο επόμενο τρίμηνο. Τον Μάιο του 2023 η χρηματιστηριακή της αξία υπερέβη το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων. Πλέον, τουλάχιστον πέντε χρηματιστηριακές έχουν αυξήσει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Nvidia αυτόν τον μήνα.
Στις 29 Αυγούστου του 2023 ο επικεφαλής επιστήμονας της Nvidia, Μπιλ Ντάιλι, μιλώντας στο συνέδριο «Hot Chips 2023» του Institute of Electrical and Electronics Engineers (Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Mηχανικών) στη Σίλικον Βάλεϊ, εξήγησε πώς οι μικροεπεξεργαστές της εταιρείας εκατονταπλασίασαν την απόδοσή τους σε καθήκοντα τεχνητής νοημοσύνης μέσα στην τελευταία δεκαετία.
Την πορεία αυτήν τροφοδότησε η ανάπτυξη των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης, καθιστώντας την απαραίτητο προμηθευτή για μία ευρεία γκάμα προϊόντων και φέρνοντας σε ζήτηση πρώτης γραμμής τα μικροτσίπ της. Η Nvidia ιδρύθηκε στις 5 Απριλίου του 1993.
Το 2002 η εταιρεία (που δημιούργησε και την πρώτη κάρτα γραφικών) εμπορευόταν κυρίως κάρτες γραφικών για βιντεοπαιχνίδια. Όμως το τελευταίο δωδεκάμηνο οι μετοχές της εκτινάχθηκαν κατά 246%, λόγω της ζήτησης για μικροτσίπ AI, κόστους άνω των 20.000 δολαρίων έκαστο. Εταιρείες όπως η Microsoft, η OpenAI και η Meta χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες για να τρέξουν προγράμματα όπως το ChatGPT και το Copilot.
Ο συνιδρυτής και CEO, Αμερικανοταϊβανέζος Τζένσεν Χουάνγκ, είδε το όνομά του να μπαίνει στη λίστα Forbes με τους 20 πλουσιότερους Αμερικανούς για το 2023 και την προσωπική περιουσία του να αυξάνεται κατά περισσότερα από 28 δισ. δολάρια.
Το «μυστικό όπλο»
Το (όχι και τόσο πλέον) «μυστικό» όπλο της Nvidia είναι η CUDA, μια πλατφόρμα παράλληλου προγραμματισμού που αναπτύχθηκε από την Nvidia το 2007. Από τότε εξελίχθηκε και απλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, με στόχο να δώσει στους προγραμματιστές τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την τεράστια υπολογιστική ισχύ της κάρτας γραφικών της Nvidia για να κάνει υπολογισμούς γενικού σκοπού. Το σημαντικότερο ίσως χαρακτηριστικό του προγραμματισμού με την CUDA είναι το λεγόμενο Unified Memory, ένα μοντέλο διαχείρισης της μνήμης, που παρέχει στον προγραμματιστή μια κοινή μνήμη, στην οποία έχει πρόσβαση κάθε κάρτα γραφικών του συστήματος και ο επεξεργαστής του.
Μπρα-ντε-φερ με την Amazon και τη Microsoft
Πάντως, ούτε η Amazon δείχνει να βάζει φρένο, καθώς η αξία των μετοχών της αυξήθηκε κατά περίπου 78% το τελευταίο δωδεκάμηνο. Παράλληλα, η Microsoft ξεπέρασε τον Ιανουάριο την κεφαλαιοποίηση της Apple και έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία στις ΗΠΑ, χάρη και στη συνεργασία της με την OpenAI και τις νέες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε Windows και Office.