THEPOWERGAME
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία σε όλο τον αραβικό κόσμο αναδεικνύεται η αιγυπτιακή οικονομία αναφορικά με το ΑΕΠ.
Έτσι, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, η Αίγυπτος καταφέρνει και ξεπερνά τις οικονομίες πετρελαιπαραγωγών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ιράκ και του Κατάρ, και να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ 19 αραβικών κρατών.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύει ο αιγυπτιακός τύπος, το ΔΝΤ αναφέρει ότι το μέγεθος της αιγυπτιακής οικονομίας έφτασε πέρυσι τα 361,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το συνολικό μέγεθος των οικονομιών των 19 αραβικών χωρών ανέρχεται σε 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, με την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας να βρίσκεται στην κορυφή με 701,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην τρίτη θέση έρχεται η οικονομία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με 354,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ακολουθεί το Ιράκ στην τέταρτη θέση (172,1 δισεκατομμύρια δολάρια), το Κατάρ στην πέμπτη θέση (146,1 δισεκατομμύρια δολάρια), ακολουθούμενο από την Αλγερία με 144,3 δισεκατομμύρια δολάρια, στην έκτη θέση.
Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η μαροκινή οικονομία κατέλαβε την έβδομη θέση με αξία 113,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούμενη από την οικονομία του Κουβέιτ στα 107,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η οικονομία του Ομάν καταγράφει 63,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από την οικονομία της Ιορδανίας με 43,5 δισεκατομμύρια δολάρια και την οικονομία της Τυνησίας με 39,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Σουδάν φτάνει τα 34,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενο από την οικονομία του Μπαχρέιν με 33,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το 2020, η Λιβύη έφτασε τα 21,8 δισεκατομμύρια δολάρια και η οικονομία της Υεμένης τα 20,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Τέλος, η οικονομία του Λιβάνου κατέγραψε 19,1 δισεκατομμύρια δολάρια και της Παλαιστίνης έφτασε τα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια.