THEPOWERGAME
Τα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει προς τον στόχο, όπως είχε προβλεφθεί νωρίτερα, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται ακόμα περισσότερες πληροφορίες για να είναι σίγουρη, δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ από τον Σεπτέμβριο και απωθούσε τις ανεξέλεγκτες συζητήσεις για τις περικοπές επιτοκίων μεταξύ των επενδυτών, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθούν να λείπουν σημαντικά στοιχεία, ιδιαίτερα για τους μισθούς.
«Η τρέχουσα αποπληθωριστική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει βιώσιμα στον στόχο του 2%», πρόσθεσε η Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας το τυπικό πλέον μήνυμα της ΕΚΤ.
Οι αγορές βλέπουν τώρα μειώσεις επιτοκίων κατά 113 μονάδες βάσης φέτος, από 150 μονάδες βάσης μόλις πριν από εβδομάδες, αποδεχόμενη τη συντονισμένη ώθηση της ΕΚΤ έναντι των υπερβολικών στοιχημάτων χαλάρωσης πολιτικής.
Μέρος της ώθησης της ΕΚΤ επικεντρώνεται στη σχετικά γρήγορη αύξηση των ονομαστικών μισθών, καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανακτήσουν τα εισοδήματα που χάθηκαν λόγω του πληθωρισμού.
«Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να είναι ισχυρή και αναμένεται να γίνει σημαντική κινητήρια δύναμη»
«Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να είναι ισχυρή και αναμένεται να γίνει ολοένα και πιο σημαντική κινητήρια δύναμη της δυναμικής του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα, αντανακλώντας τις στενές αγορές εργασίας και τις απαιτήσεις των εργαζομένων για αποζημίωση για τον πληθωρισμό», δήλωσε η Λαγκάρντ.
To εργαλείο ανίχνευσης των μελλοντικών μισθών της ΕΚΤ συνέχισε να σηματοδοτεί ισχυρές μισθολογικές πιέσεις, αλλά τα στοιχεία σηματοδοτούν κάποια ισοπέδωση στα τέλη του περασμένου έτους, υποστήριξε η Λαγκάρντ.
Ωστόσο, η ΕΚΤ χρειαζόταν να δει το αποτέλεσμα των μισθολογικών συμφωνιών που θα συναφθούν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, προτού μπορέσει να βεβαιωθεί ότι η αύξηση του εισοδήματος δεν ασκεί αδικαιολόγητη ανοδική πίεση στις τιμές.
Δίνοντας ώθηση στον αποπληθωρισμό, η οικονομική ανάπτυξη κινείται τώρα γύρω από το μηδέν για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο και η Λαγκάρντ είπε ότι η δραστηριότητα θα παραμείνει «υποτονική» στο εγγύς μέλλον.