THEPOWERGAME
Οι άμεσες επενδύσεις από τη Γερμανία στην Κίνα αυξήθηκαν το 2023 κατά 4,3% στο υψηλό των 11,9 δισ. ευρώ (12,7 δισ. δολαρίων), σύμφωνα με τα στοιχεία της Μπούντεσμπανκ, που αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο IW. Όπως μετέδωσε το Reuters, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι γερμανικές εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης Σολτς να μειώσουν την έκθεσή τους, επενδύοντας παράλληλα κεφάλαια για να έρθουν οι εφοδιαστικές αλυσίδες πιο κοντά στην Ευρώπη.
Ενδεικτικό της ενίσχυσης της γερμανικής παρουσίας στην Κίνα αποτελεί το στοιχείο ότι την τελευταία τριετία οι γερμανικές επιχειρήσεις επένδυσαν στην ασιατική χώρα όσα κεφάλαια είχαν τοποθετήσει τα έξι προηγούμενα χρόνια. Αναλυτικά:
- Οι συνολικές γερμανικές άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν πέρυσι στα 116 δισ. ευρώ από περίπου 170 δισ. ευρώ το 2022.
- Οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα ως μερίδιο των συνολικών στο εξωτερικό αυξήθηκαν πέρυσι στο 10,3% -το υψηλότερο επίπεδο από το 2014.
- Οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις σε άλλα μέρη της Ασίας παρέμειναν στάσιμες στο 8% περίπου.
Το δίλημμα της Γερμανίας για τις επενδύσεις στην Κίνα
Σημειώνεται, πάντως, ότι οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα τα τελευταία τέσσερα χρόνια χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από επανεπενδυμένα κέρδη, με γερμανικές εταιρείες να αποσύρουν παράλληλα κεφάλαια από την ασιατική χώρα.
«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διχασμός μεταξύ των λίγων μεγάλων εταιρειών και της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» αναφέρει ο οικονομολόγος του IW, Juergen Matthes, στην έκθεση για τις γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα. Και προσθέτει: «Άλλες μελέτες και ανέκδοτα στοιχεία υποστηρίζουν τη θέση ότι ορισμένες μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιδιώκουν να μειώσουν τη δέσμευσή τους με την Κίνα ή ακόμη και να αποχωρήσουν εντελώς».
Σύμφωνα με στοιχεία από το Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα, το ποσοστό των γερμανικών επιχειρήσεων οι οποίες εξέρχονται από την κινεζική αγορά ή σκέφτονται να το κάνουν, έχει υπερδιπλασιαστεί σε 9% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Δεύτερη επίσκεψη Σολτς στην Κίνα την τελευταία τριετία
Η Κίνα είναι για 8η διαδοχική χρονιά ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, ωστόσο η κεντρική γραμμή Σολτς είναι να μειωθεί η έκθεση στην Κίνα σε μια χρονική συγκυρία που η Ευρώπη αδυνατεί να χαράξει κοινή εμπορική γραμμή, επιλέγοντας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Επικριτές του Σολτς εστιάζουν στο γεγονός ότι ο Γερμανός καγκελάριος έσπευσε τον Νοέμβριο του 2022 να ταξιδέψει στην Κίνα προκειμένου να συγχαρεί τον Σι Τζινπίνγκ, που επανεξελέγη με συνοπτικές διαδικασίες πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι η Δύση ασκούσε τότε έντονη κριτική για το «διπλό παιχνίδι» του Πεκίνου στον ρωσοουκρανικό πόλεμο και η Κομισιόν σχεδίαζε την έναρξη έρευνας για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από τον «κινεζικό γίγαντα» σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
Σημειώνεται ότι εντός του Απριλίου ο Όλαφ Σολτς πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Είναι το δεύτερο ταξίδι του Γερμανού καγκελάριου στην ασιατική χώρα την τελευταία τριετία.