THEPOWERGAME
Τη φράση «I can’t breath» (δεν μπορώ να αναπνεύσω) ψέλλισε ο Τζορτζ Φλόιντ λίγο πριν ξεψυχήσει από τη βία που του άσκησε ο αστυνομικός Ντέρεκ Σοβιν, πατώντας με το γόνατο του, το λαιμό του άτυχου άντρα. Η φράση αυτή έμελλε να χαράξει ιστορία, αφού σηματοδότησε την αρχή για μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για τη φυλετική ανισότητα και την αστυνομική βία αλλά οδήγησε και στη δημιουργία του κινήματος «Black Lives Matter».
Χθες,ωστόσο οι ΗΠΑ έκαναν ένα ακόμη βήμα μπροστά για να νικήσουν τις παθογένειές τους, καθώς το δικαστήριο της Μινεάπολης έκρινε ένοχο τον 45χρονο αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν για τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο.
Ο πρώην αστυνομικός μεταφέρθηκε αμέσως μετά την ανάγνωση της απόφασης εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου με χειροπέδες και θα οδηγηθεί στη φυλακή.
Η απόφαση αυτή όπως ήταν λογικό να ικανοποίησε πλήρως την οικογένεια του αδικοχαμένου Φλόιντ με τον δικηγόρο της οικογένεια να κάνει λόγο για ένα «σημείο καμπής στην ιστορία». Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ σχολίασε το εξής: «Ένοχος! Η δικαιοσύνη που αποδόθηκε με πόνο, αποδόθηκε τελικά στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ. Αυτή η ετυμηγορία είναι ένα σημείο καμπής στην ιστορία»
Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την απόφαση
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης πλήθος κόσμου ξέσπασε σε έξαλλους πανηγυρισμούς, αφού στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, αλλά και την Μινεσότα, εκεί όπου εκτυλίχθηκε το δράμα και χθες έκλεισε η υπόθεση, η συγκίνηση των αφροαμερικανών, ήταν έκδηλη, με το αίσθημα της δικαίωσης να τους πλημμυρίζει.
The jury has reached a verdict in former Minneapolis police officer Derek Chauvin's murder trial pic.twitter.com/DII8X58cN5
— Reuters (@Reuters) April 20, 2021
Την ίδια ώρα τα social media γέμισαν με τη φράση που θα μείνει στην ιστορία «I can’t breathe», με τους χρήστες να εκδηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην οικογένεια και σε κάθε θύμα αστυνομικής βίας.
People outside a court in Minneapolis erupt in cheers after hearing that Derek Chauvin had been found guilty of all charges over George Floyd's death https://t.co/7SeUcbpRB0 pic.twitter.com/Iki37bOzLm
— BBC News (World) (@BBCWorld) April 20, 2021
«Δεν είχα αμφιβολία ότι θα ερχόταν αυτή η ημέρα. Είναι μια τεράστια μέρα για τον κόσμο» είπε η Κόρτνεϊ Ρος, που πέρυσι τον Μάιο έχασε τον σύντροφό της.
Ο αδερφός του Φλόιντ, Φιλονίζ, ανέφερε με δάκρυα στα μάτια ότι η μάχη που έδωσε για δικαιοσύνη, «μόλις ξεκίνησε», ενώ ο ανιψιός του θύματος, ο Μπράντον Γουίλιαμς, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως «κρίσιμη στιγμή για την Αμερική» προσθέτοντας πως ήταν μια απόφαση που την όφειλε η δικαιοσύνη, αλλά και ότι ελπίζει για μια αλλαγή στο σύστημα.
— Las Vegas Raiders (@Raiders) April 20, 2021
Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε με την οικογένεια
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ λίγο μετά την τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου, χαιρέτησε την απόφαση και αφού επικοινώνησε με την οικογένεια του Τζορτζ Φλοιντ,«Είμαστε όλοι τόσο ανακουφισμένοι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τους οικείους του Τζορτζ Φλόιντ. «Είσαστε απίστευτη οικογένεια. Θα ήθελα να ήμουν εκεί για να σας αγκαλιάσω».
«Αυτή η ετυμηγορία μπορεί να είναι ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στην Αμερική», είπε ο κ. Μπάιντεν στη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο.
Για τον Τζο Μπάιντεν, «ο συστημικός ρατσισμός αμαυρώνει την ψυχή του έθνους μας». Η ετυμηγορία στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, αν και δεν θα «φέρει πίσω» τον «αδελφό και πατέρα» Τζορτζ Φλόιντ, «μπορεί να γίνει» σημείο καμπής, να φέρει «σημαντική αλλαγή», έκρινε καλώντας τους Αμερικανούς να «ενωθούν» στον αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων.
«Έχει έρθει η ώρα αυτή η χώρα να ενωθεί», είπε, καλώντας όλους τους Αμερικανούς να μην «ξεχάσουν ποτέ» την υπόθεση Φλόιντ.
«Πρέπει να ακούσουμε: Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω’: αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ. Δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να χαθούν μαζί του. Πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε αυτές τις λέξεις».
Ωστόσο προειδοποίησε πως «ορισμένοι, αγκιτάτορες και εξτρεμιστές που δεν ενδιαφέρονται για κοινωνική δικαιοσύνη, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα συναισθήματα» του κόσμου, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το κάνουν».
Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία εκφράστηκε επίσης από τον Λευκό Οίκο, κάλεσε τη Γερουσία να περάσει τον νόμο που έχει σκοπό να σταματήσει τη χρήση επιθετικών τακτικών επιβολής του νόμου που χρησιμοποιείται με δυσανάλογο τρόπο, βάζει στο στόχαστρο Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.
«Μια μεζούρα δικαιοσύνη δεν σημαίνει ίση δικαιοσύνη» αλλά «η ετυμηγορία αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά» σε αυτή, είπε η κυρία Χάρις, η πρώτη Αφροαμερικανίδα, η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής και η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το αξίωμα της αντιπροέδρου.
Ενώ δηλώσεις υποστήριξης και αμέριστης συμπαράστασης έστειλαν πλήθος πολιτικών καταλήγοντας ότι η απόφαση αυτή είναι ένα σημείο καμπής ώστε η Αμερική να ξεπεράσει τις πληγές της και να προχωρήσει μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τις φυλετικές διακρίσεις, την ανισότητα κάθε είδους βία.
Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα
«Το σώμα των ενόρκων έκανε το σωστό. Όμως η αληθινή δικαιοσύνη απαιτεί πολλά περισσότερα. Η Μισέλ και εγώ προσευχόμαστε για την οικογένεια Φλόιντ και στέκουμε στο πλευρό όσων δίνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν σε κάθε Αμερικανό την πλήρη δικαιοσύνη που ο Τζορτζ και τόσοι άλλοι στερήθηκαν», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν ο πρώην πρόεδρος και η πρώην πρώτη κυρία.
Χίλαρι Κλίντον
«Η οικογένεια και η κοινότητα του Τζορτζ Φλόιντ άξιζαν ο δολοφόνος του να λογοδοτήσει. Σήμερα, είδαν να γίνεται αυτό. Σήμερα και πάντα, Black lives matter», ανέφερε η πρώην πρώτη κυρία, πρώην υπουργός Εξωτερικών και ατυχήσασα υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία.
Τιμ Γουόλζ
«Η σημερινή ετυμηγορία είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τη δικαιοσύνη στη Μινεσότα. Η δίκη τέλειωσε, αλλά η δουλειά μας μόλις άρχισε. Όλος ο κόσμος είδε την 25η Μαΐου 2020, όταν ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε μ’ ένα γόνατο στο σβέρκο για σχεδόν εννιά λεπτά», ανέφερε ο κυβερνήτης της πολιτείας. «Χιλιάδες πολίτες στη Μινεσότα διαδήλωσαν στους δρόμους το καλοκαίρι εξαιτίας του θανάτου του, εμπνέοντας ένα κίνημα σε όλο τον κόσμο» με κεντρικό αίτημα «την αλλαγή» και να «αποδοθεί δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
ACLU
«Για πρώτη φορά στην ιστορία της πολιτείας της Μινεσότας, ένας λευκός αστυνομικός καταδικάζεται για τον φόνο ενός μαύρου. Αν και η σημερινή ετυμηγορία σηματοδοτεί μια μικρή νίκη όσον αφορά τη λογοδοσία της αστυνομίας και μπορεί να συμβάλλει να επουλωθούν οι πληγές μιας κοινότητας που θρηνεί, το σύστημα που επέτρεψε ο Τζορτζ να δολοφονηθεί (…) παραμένει ακέραιο», ανέφερε η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων, αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων.
Ράφαελ Γουόρνοκ
Η ετυμηγορία «προσεγγίζει την απόδοση δικαιοσύνης» μολονότι «προφανώς, δεν θα φέρει πίσω τον Τζορτζ Φλόιντ», αλλά «η ελπίδα είναι πως θα γίνει σημείο καμπής για τη χώρα μας, όπου ο κόσμος που έχει υποστεί αυτό το τραύμα ξανά και ξανά θα ξέρει πια πως απολαύει ίση προστασία βάσει του νόμου», έκρινε ο γερουσιαστής.
Άνταμ Σίλβερ και Μισέλ Ρόμπερτς
«Ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ ήταν σημείο καμπής για το πώς βλέπουμε τα ζητήματα της φυλής και της δικαιοσύνης στη χώρα μας και είμαστε ικανοποιημένοι που μοιάζει να αποδόθηκε δικαιοσύνη. Αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι μένει πολλή δουλειά να γίνει», ανέφεραν ο επικεφαλής του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ και η εκτελεστική διευθύντρια της ένωσης των παικτών του NBA. Ο φορέας που οργανώνει το πρωτάθλημα, όσο και οι παίκτες συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα διαμαρτυρίας.
Μπόρις Τζόνσον
«Μου προκάλεσε φρίκη ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ και καλωσορίζω αυτή την ετυμηγορία. Οι σκέψεις μου απόψε είναι στην οικογένεια και στους φίλους του», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.