THEPOWERGAME
Τους κανονισμούς της σχετικά με τις πράσινες επενδύσεις πρόκειται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρότι μέχρι και την τελευταία στιγμή υπήρχαν ανησυχίες πως η -προγραμματισμένη για σήμερα 21 Απριλίου- ανακοίνωση μπορεί και να καθυστερήσει εξαιτίας των πολλών διαφωνιών, ενώ η υπόθεση έχει σημασία και για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα.
Τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα και μία αγορά 3 τρισ. δολαρίων
Το θέμα σχετικά με το ποιες επενδύσεις θεωρούνται πράσινες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τα οικονομικά συμφέροντα των κρατών-μελών, όμως παράλληλα και το διακύβευμα είναι σημαντικό:
Η ΕΕ θέλει να χρησιμοποιήσει τα πρώτα της «πράσινα» ομόλογα για να αντλήσει κεφάλαια ύψους άνω των 240 δισ. δολαρίων, ενώ αναμένεται πληθώρα ιδιωτικών επενδύσεων προς τις εταιρείες εκείνες στους κλάδους που θα πάρουν την «πράσινη» σφραγίδα.
Συνολικά η αγορά των πράσινων επενδύσεων αποτιμάται σε πάνω από τα 2 τρισ. δολάρια, με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.
Σύμφωνα με προσχέδιο των κανονισμών που διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα στο Reuters, οι κανόνες αφορούν μία σειρά από κλάδους, μεταξύ των οποίων μεταφορές, βιομηχανία και κατασκευές κτιρίων. Επίσης, κατά πληροφορίες του Bloomberg, οι κανόνες θα καθορίζουν την παραγωγή επαναφορτιζόμενων μπαταριών, ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού, IX με χαμηλές εκπομπές ρύπων, ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελ.
Το διακύβευμα είναι αν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας μπορούν να ταξινομούνται στην κατηγορία των «πράσινων» δραστηριοτήτων, τι θα γίνει με τη βιοενέργεια και τη δασοκομία, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να παράσχουν στοιχεία για το ενεργειακό τους αποτύπωμα.
Η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα της Πέμπτης
Και όλα αυτά εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα που έχει συγκαλέσει για αύριο, Πέμπτη 22 Απριλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, και στην οποία αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με πράσινες μεταρρυθμίσεις από πλευράς κυβερνήσεων, τόσο από πλευράς ΗΠΑ, όσο και από άλλα κράτη.
Για παράδειγμα η Βρετανία αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 78% μέχρι το 2035 σε σύγκριση με το επίπεδο του 1990.
Οι επενδυτές ευελπιστούν η ΕΕ να παρουσιάσει ένα πλαίσιο κανονισμών που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και δυνητικά θα οδηγήσει σε μία σχετικά ομοιογενή προσέγγιση (αν και κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο στην πράξη).
«Αυτή είναι μία μεγάλη εβδομάδα για τις πράσινες επενδύσεις» είπε ο Λιούις Γκραντ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Federated Hermes. Σημειώνοντας πως «ο διάβολος βρίσκεται στη λεπτομέρεια».
Η επιστολή των οκτώ
Ωστόσο την Τρίτη, οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας και πέντε ακόμη χωρών έστειλαν επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας από την Επιτροπή να καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση του πλισίου κανονισμών μέχρι να είναι σε θέση να καλύψει όλες τις τεχνολογίες στον χώρο της ενέργειας.
Η επιστολή αυτή υπογράφηκε επίσης από τον πρόεδρο της Κύπρου και τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, της Μάλτας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας.
Από την άλλη πλευρά, επτά χώρες της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Αυστρίας ζήτησαν από την Κομισιόν να μην υπάρξει καμία απολύτως καθυστέρηση στους κανονισμούς.