THEPOWERGAME
Σήμερα τελειώνει, σε πολιτικό επίπεδο, η 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και οι Θεσμοί σύμφωνα με πληροφορίες θεωρούν ότι η ανάπτυξη φέτος δεν θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ και έτσι είναι πιο απαισιόδοξοι ακόμη και από το δυσμενές σενάριο της κυβέρνησης που προβλέπει 3,5% του ΑΕΠ το 2021.
Από την άλλη πλευρά, απαισιόδοξες είναι ταυτόχρονα οι εκτιμήσεις τους και για το πρωτογενές έλλειμμα, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα υπερβεί τις κυβερνητικές προβλέψεις και θα οδηγηθεί τουλάχιστον στο 7% του ΑΕΠ. Μάλιστα ο κίνδυνος να καταρριφθεί το περσινό αρνητικό ρεκόρ του 8,2% του ΑΕΠ είναι εξαιρετικά πιθανός, ιδιαίτερα αν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας πάρουν παράταση μέχρι το φθινόπωρο που αποτελεί ένα από τα σενάρια του οικονομικού επιτελείου για να κρατηθεί κάτω από το 20% φέτος η ανεργία.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή αυξάνει κατά 3 δισ. ευρώ τις πιστώσεις το συνολικό κόστος των μέτρων για το Δημόσιο και έχει ξεπεράσει τα 14 δισ. ευρώ έναντι 7,5 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.
Η νέα υπέρβαση επηρεάζει δυσμενώς το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο σε απόλυτα μεγέθη αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από τα 11 δισ. ευρώ, έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 6,7 δισ. ευρώ και 11,7 δισ. ευρώ που έκλεισε το 2020.
Η πρόσθετη επιβάρυνση ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολογίζεται σε 2,3-2,5 ποσοστιαίες μονάδες από τους δανειστές με αποτέλεσμα το πρωτογενές έλλειμμα να ανεβαίνει για το 2021 στο 7% του ΑΕΠ, όταν το 2020 ήταν 7,2% ενώ το 2019 καταγράφηκε πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ.
Η υπέρβαση στις δαπάνες δεν παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες λόγω της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά τα περιθώρια ευελιξίας δεν είναι απεριόριστα. Εξ ου και η ανάγκη για καλύτερη στόχευση των μέτρων ώστε η κατάσταση να παραμείνει διαχειρίσιμη και η δημοσιονομική προσαρμογή μετά το τέλος πανδημίας να είναι σταδιακή και όχι απότομη.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, οι δανειστές πολύ διακριτικά και χωρίς να παραβιάζουν την «κόκκινη γραμμή» της πανδημίας έχουν αρχίσει να «ψιθυρίζουν» για παρεμβάσεις πουν δεν θίγουν το γενικό σύνολο πλην όμως, συμβάλλουν στην εξυγίανση του προϋπολογισμού. Παράδειγμα αποτελεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021. Το βασικό σενάριο της κυβέρνησης προβλέπει αποσύνδεση του φετινού φόρου από τις νέες αντικειμενικές αξίες. Οι δανειστές από την πλευρά τους επιμένουν στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές τιμές.