THEPOWERGAME
Η Ρωσία κήρυξε καταζητούμενη την Κάγια Κάλας. Η πρωθυπουργός της Εσθονίας εμφανίζεται πλέον στη σχετική λίστα του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας με «καταζητούμενους βάσει του ποινικού κώδικα»
Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στις τεταμένες διμερείς σχέσεις. Η Κάγια Κάλας έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για πιθανή ρωσική επίθεση στη Βαλτική μέσα στην επόμενη 10ετία, ζητώντας μεγαλύτερη ενότητα στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, δεν σταματά να υπεραμύνεται της απόφασης για αποστολή στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
Από το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε παράνομα την Κριμαία και ξεκίνησε -μέσω των Ρωσόφωνων αυτονομιστών- πολεμικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς της Ουκρανίας, τόσο η Εσθονία όσο και η Λετονία με τη Λιθουανία αύξησαν στο 2% το ποσοστό του ΑΕΠ που πηγαίνουν σε αμυντικές δαπάνες – εξοπλιστικά. Παράλληλα, ασκούν συνεχιζόμενες πιέσεις σε ΗΠΑ και συμμάχους για μεγαλύτερη μόνιμη στρατιωτική παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη λεγόμενη ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.
Η στήλη Κωδικός G του powergame είχε γράψει τον Νοέμβριο του 2023 ότι το όνομα της Κάγια Κάλας παίζει δυνατά στη διαδοχή Στόλτενμπεργκ, παρόλο που στην κούρσα για τη θέση του επόμενου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε θεωρείται φαβορί. Το αν τελικά το δαχτυλίδι της διαδοχής θα καταλήξει στην Κάλας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αν η Ρωσία θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα του ΝΑΤΟ, αφήνοντας σε δεύτερο ρόλο την Κίνα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο διάδοχος του Στόλτενμπεργκ θα είναι από την Ανατολική Ευρώπη, όπου η ρωσική σκιά απλώνεται απειλητικά μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Γιατί η Ρωσία κατηγορεί την Κάγια Κάλας
Σημειώνεται ότι εκτός από την «πολέμιο του Πούτιν» και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Ταϊμάρ Πέτερκοπ κηρύχθηκε καταζητούμενος στη Ρωσία. «Η Κάλλας έχει επανειλημμένα προβεί σε ρωσοφοβικές δηλώσεις. Αποκάλεσε τη Ρωσία διαρκή απειλή για την ασφάλεια των δυτικών χωρών, εξέφρασε την επιθυμία της να ηγηθεί προσωπικά του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει τη Μόσχα και ζήτησε να “απομονωθεί” η Ρωσία από τον “ελεύθερο κόσμο”.
» Υποστήριξε επίσης την κατεδάφιση των σοβιετικών μνημείων στην Εσθονία που είναι αφιερωμένα σε όσους έπεσαν στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Ακόμη, επεδίωξε την πανευρωπαϊκή απαγόρευση της έκδοσης βίζας σε Ρώσους ενώ επίσης δήλωσε έτοιμη να αλλάξει το σύνταγμα της Εσθονίας ώστε να στερήσει από τους Ρώσους και τους Λευκορώσους το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές» μετέδωσε το Ria Novosti, επικαλούμενο Ρώσους αξιωματούχους.
Η Κάγια Κάλας είχε αναφερθεί εκ νέου στη σημασία η Δύση να συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία, όταν ήρθε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2023.
8+1 πράγματα για την Κάγια Κάλας, τη «Σιδηρά Κυρία» της Εσθονίας
- Ο παππούς της, Έντουαρντ Άλβερ, ήταν από τους πρωτεργάτες του αγώνα για ανεξαρτησία από τη Ρωσική Αυτοκρατορία στα τέλη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.
- Πατέρας της είναι ο Σίιμ Κάλας, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος υπηρέτησε πρωθυπουργός της Εσθονίας από το 2002 έως το 2003.
- Κατά τη διάρκεια των σοβιετικών εκτοπισμών από την Εσθονία η μητέρα της, Κρίστι, 6 μηνών τότε, απελάθηκε στη Σιβηρία μαζί με τη μητέρα και τη γιαγιά της όπου και παρέμεινε μέχρι τα 10 της χρόνια.
- Η Κάγια Κάλας έχει σπουδάσει Νομική και Διοίκηση Επιχειρήσεων, έχοντας ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου, με ειδίκευση στην ευρωπαϊκή και εσθονική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.
- Το 2011, σε ηλικία 34 ετών, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το κεντροδεξιό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, προεδρεύοντας της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για μια τριετία.
- Το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής, εστιάζοντας στην ψηφιακή ενιαία αγορά, σε θέματα ενέργειας, στις σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας. Παράλληλα, έγινε μέλος της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
- Επικεφαλής του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος από το 2018 και μέλος του Κοινοβουλίου για δεύτερη φορά από το 2019.
- Από τις 26 Ιανουαρίου 2021 είναι πρωθυπουργός της Εσθονίας και η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στη θέση αυτή. Το 2023 επανεξελέγη πρωθυπουργός.
- Μετά τη ρωσική εισβολή η Εσθονία έγινε η χώρα που έδωσε τα μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια διεθνώς προς την Ουκρανία σε αναλογία με το ΑΕΠ της.