THEPOWERGAME
Στην Ευρώπη καταστρώνονται σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί το δίκτυο μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μέχρι το 2050. Στην Ελλάδα φέτος αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για σημαντικές επενδύσεις στην αποθήκευση από εταιρείες όπως ο ΔΕΣΦΑ και η Energean.
Πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε έκθεση, σύμφωνα με την οποία το 2050 οι αγωγοί μεταφοράς CO2 στην ΕΕ μπορούν να φτάνουν μέχρι και τα 19.000 χιλιόμετρα και θα απαιτήσουν επενδύσεις μεταξύ 9,3 και 23,1 δισ. ευρώ. Η μελέτη εξετάζει οκτώ διαφορετικά σενάρια και επισημαίνει πως η έκταση και το κόστος του δικτύου μπορεί να μειωθούν, αν αναπτυχθούν δυνατότητες αποθήκευσης σε περιοχές που σήμερα δεν διαθέτουν, όπως η Νότια και Ανατολική Ευρώπη, ώστε να μη μεταφέρεται το CO2 σε μεγάλες αποστάσεις. Επιπλέον, η δυσάρεστη εμπειρία από τις ΗΠΑ δείχνει πως οι τοπικές κοινότητες αντιστέκονται στη διέλευση μεγάλων τέτοιων αγωγών.
Η μελέτη εντοπίζει 100-120 πιθανούς πόλους δέσμευσης διοξειδίου και περίπου 100 χώρους αποθήκευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη (και στην Ελλάδα). Με βάση ένα συγκεκριμένο μοντέλο, οκτώ σενάρια αναπτύσσει το πιθανό δίκτυο μεταφοράς CO2 του αύριο. Η Ελλάδα σε κάποια από τα σενάρια είναι χώρα με μεγάλες υποδομές αποθήκευσης (σε Πρίνο και Δυτική Μακεδονία) και σε κάποια άλλα (π.χ. επειδή υπάρχουν αντιδράσεις) θεωρείται μόνο χώρα μεταφοράς προς τον Βορρά. Ένα από τα σενάρια προβλέπει πως λόγω αντιδράσεων μπορεί σχεδόν όλες οι υποδομές αποθήκευσης να είναι υπεράκτιες και να βρίσκονται στη Βόρεια Θάλασσα.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr