THEPOWERGAME
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) η μηχανική μάθηση και τα big data είναι κάτι καινούριο στον κόσμο των μικροεπενδυτών. Στην εποχή της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης, τα bots υπόσχονται να κάνουν πολύ πιο εύκολο το trading ακόμα και για τους αδαείς των χρηματαγορών. Στο χάος του διαδικτύου, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να βρουν αμέτρητα διαδικτυακά ρομπότ που προσφέρονται να διαχειριστούν τα χρήματα ή την περιουσία τους. Οι ειδικοί από την πλευρά τους προειδοποιούν όσους θέλουν να ασχοληθούν με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για τους κινδύνους που υπάρχουν, ιδιαίτερα όταν μηχανές υπόσχονται τέλειες επιδόσεις.
Όπως ισχύει σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, έτσι και στις επενδύσεις, κάθε επένδυση εμπεριέχει ένα βαθμό ρίσκου. Άρα, τα bots μπορεί να είναι χρήσιμα αρκεί να μην υπόσχονται μόνο κέρδη, αφού τότε μάλλον μιμούνται τους επιτήδειους που υπάρχουν σε κάθε κλάδο. Αν ένα bot, ένα πρόγραμμα δηλαδή που λειτουργεί ως διαδικτυακό ρομπότ, μπορούσε να λάβει μόνο επικερδείς επενδυτικές αποφάσεις, τότε όλοι θα χρησιμοποιούσαν bots και οι αγορές θα είχαν χάσει το νόημά τους. Χρειάζεται επομένως μεγάλη προσοχή. Είτε είναι bot, είτε άνθρωπος αυτός που λαμβάνει τις επενδυτικές αποφάσεις, ο επενδυτής μπορεί να χάσει χρήματα και αυτό πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο.
Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και bots για να πετύχουν μεγαλύτερες αποδόσεις. Εργαλεία που είναι ικανά να εκτελούν τρισεκατομμύρια υπολογισμούς κάθε δευτερόλεπτο. Υπάρχουν επίσης πλατφόρμες όπως οι Stock Hero, Signal Stack, Trade Ideas και TrendSpider που βασίζονται σε bots τεχνητής νοημοσύνης, εξελιγμένη τεχνική ανάλυση και αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να κάνουν πιο προσιτό το trading για τους μικροεπενδυτές.
Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού οργανισμού Certified Financial Planner Board of Standard, ή CFP Board, που εκδίδει πιστοποιήσεις για χρηματοοικονομικούς συμβούλους, 7 στους 10 επενδυτές δείχνουν περιορισμένη ή καθόλου εμπιστοσύνη στις χρηματοοικονομικές συμβουλές που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ποσοστό των επενδυτών που δεν πείθονται από το διαδίκτυο υποχωρεί στο 51% όταν πρόκειται για συμβουλές από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Chat GPT της OpenAI και το Bard της Google.
Ένας στους τρεις επενδυτές θα δεχόταν να εφαρμόσει επενδυτικές στρατηγικές που προτείνει ένα bot τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς να τις επαληθεύσει μέσω άλλων πηγών. Το καλό είναι ότι το επίπεδο της εμπιστοσύνης των επενδυτών στα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται σημαντικά όταν συνδυάζεται με τη γνώμη ενός ανθρώπου, ειδικού στις επενδύσεις.
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε επενδυτικά ζητήματα συχνά χαρακτηρίζεται ως robot trading ή algorithmic trading. Μπορεί σαν ιδέα να τρομάζει αλλά η τεχνητή νοημοσύνη και το trading μέσω αλγόριθμων χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στα χρηματιστήρια και μάλιστα από επαγγελματίες. Οι πρώτες μελέτες έγιναν τη δεκαετία του ‘50 αλλά ήταν τη δεκαετία του ’80 που έγινε εφικτή η χρήση των υπολογιστών για επενδυτικές αποφάσεις. Οι μηχανές στην αρχή απλώς εκτελούσαν σημαντικά περισσότερους υπολογισμούς από τον άνθρωπο στον ίδιο χρόνο. Στη συνέχεια άρχισαν να «μελετούν» χρηματοοικονομικά δεδομένα ταχύτατα και αποτελεσματικά, για να λάβουν αυτόνομες αποφάσεις.
Σήμερα φτάσαμε στο AI trading το οποίο με τη χρήση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης πηγαίνει το αυτόματο trading σε άλλο επίπεδο. Το πρόβλημα με το AI trading είναι πρώτον ότι αποτελεί κάτι πολύ νέο με τη μορφή που έχει πάρει μέσω της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, δεύτερον ότι βασίζεται στα δεδομένα που του έχει δώσει ο άνθρωπος και τρίτον ότι δεν μπορεί να προβλέψει τον ανθρώπινο παράγοντα. Ένα bot θα δώσει επενδυτικές συμβουλές αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι απέχουμε πολύ από τη στιγμή που θα μπορεί να προβλέψει μία γεωπολιτική κρίση ή μία φούσκα στις χρηματαγορές.
Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει νέους ορίζοντες και έχει τη δυναμική να ξεφύγει από το trading που έκαναν οι μηχανές μέχρι σήμερα. Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα και η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να υποπέσει σε σοβαρά λάθη, είναι επιρρεπής σε προκαταλήψεις και ανακρίβειες και γι’ αυτό χρειάζεται την ανθρώπινη επίβλεψη.