THEPOWERGAME
Στην τελική ευθεία για την επόμενη μεγάλη αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες βάζει την ερχόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσεως 2023 της Τράπεζας Πειραιώς.
Η επίσπευση των ανακοινώσεων κατά εννέα μέρες, στις 14 από τις 23 Φεβρουαρίου, έρχεται μετά τη συνεχώς ανανεούμενη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις της (τελευταίο παράδειγμα η υπερκάλυψη κατά 12 φορές της δημόσιας εγγραφής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών) και δη των τραπεζών. Το εξαιρετικά θετικό κλίμα σπεύδει να αξιοποιήσει η Τράπεζα Πειραιώς, παρουσιάζοντας τις επιδόσεις και τις προοπτικές της με τα αποτελέσματα 2023 και πραγματοποιώντας στη συνέχεια νέες επαφές στο εξωτερικό εν όψει της διάθεσης μετοχών της από το ΤΧΣ.
Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς θα «τρέξουν» τη διαδικασία της αποεπένδυσης, καθώς το ΤΧΣ θα συνεδριάσει στη συνέχεια για να αποφασίσει το ύψος των μετοχών που πρόκειται να διαθέσει. Όπως διαφαίνεται, το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ωθεί στη διάθεση ποσοστού μετοχών της τάξεως του 20%-22%, με το ΤΧΣ να διατηρεί στην κατοχή του 5%-7%, το οποίο θα μπορούσε να διαθέσει σε δεύτερη φάση. Τελικές αποφάσεις από την κυβέρνηση και το ΤΧΣ δεν έχουν ληφθεί ακόμη, αλλά μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, όπως εκτιμάται, τόσο το ποσοστό των μετοχών όσο και το timing για τη διάθεσή τους θα έχουν οριστικοποιηθεί, με στόχο η αποεπένδυση να γίνει το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει πολύ ζωηρό, με τις πληροφορίες να φέρουν τον μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς, Τζον Πόλσον, ο οποίος κατέχει ποσοστό 18,62%, να μην προτίθεται να μειώσει τη συμμετοχή του κατά το επικείμενο placement. Παράλληλα, αναμένεται να επαναληφθεί «συνωστισμός» επενδυτών, ανάλογος του placement της Εθνικής Τράπεζας, καθώς έχει διαπιστωθεί το ισχυρό ενδιαφέρον στις παρουσιάσεις που πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς με τους συμβούλους της, UBS και Goldman Sachs, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη (στο πλαίσιο του ελληνικού επενδυτικού συνεδρίου της JP Morgan) και στο Παρίσι (συμμετέχοντας στην επενδυτική ημερίδα της Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ). Το ενδιαφέρον πιστοποίησε και το ΤΧΣ στις επαφές που είχαν ο CEO και ο αναπληρωτής CEO, Η. Ξηρουχάκης και Ν. Βαλαντάσης, με ξένους επενδυτές στο συνέδριο της JP Morgan στη Νέα Υόρκη.
Στις επαφές της με τους ξένους επενδυτές, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς παρουσίασε τις θετικές προοπτικές της τράπεζας, καθώς η μετοχή της διαπραγματεύεται 0,65 φορά την ενσώματη λογιστική της αξία έναντι 0,87 φορά, κατά μέσο όρο, συγκρίσιμων ευρωπαϊκών τραπεζών. Παράλληλα, έδωσε guidance για στόχο καθαρών κερδών μετά τους φόρους σταθερά άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη υπερβεί τους στόχους της και αναμένει για το τέλος του 2023 εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή άνω του 0,65 ευρώ, απόδοση επί των μέσων ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) περίπου 14%, καθαρά επιτοκιακά έσοδα ως προς το ενεργητικό περίπου 2,5% και καθαρά έσοδα από προμήθειες περίπου 0,7%, καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου 1,6 δισ. ευρώ, οργανικό κόστος κινδύνου περίπου 1%, δείκτη κόστους προς έσοδα χαμηλότερο του 38%, δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 5%, δείκτη κάλυψης ΜΕΑ περίπου 60% και κεφαλαιακούς δείκτες (συνυπολογιζόμενης της διανομής μερίσματος) περίπου 13% (CET1) και 17,5% (CAD).
Σύμφωνα με τον απόηχο των επαφών της διοίκησης της Τρ. Πειραιώς με τους επενδυτές, οι τελευταίοι εντυπωσιάστηκαν με την εξέλιξη του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (δραστική εξυγίανση του ισολογισμού από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, με δείκτη NPE 5,3% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023, εναπομείναντα ΜΕΑ 2 δισ. ευρώ και ενισχυόμενη κάλυψη από προβλέψεις, στο 69,7%), αλλά και με την ισχυρή δυναμική των εσόδων από προμήθειες (μέση ετήσια αύξηση 23,7% την περίοδο 2020-2022).
Στα δυνατά σημεία της Τράπεζας Πειραιώς ξεχώρισαν επίσης:
- Την ισχυρή πλεονάζουσα ρευστότητα, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 242%.
- Την ισχυρή πιστωτική επέκταση (40% μερίδιο αγοράς στις νέες εκταμιεύσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και μέση ετήσια αύξηση 14% στις χορηγήσεις προς μεγάλες επιχειρήσεις, 3% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 6% στα στεγαστικά δάνεια και 5% στα καταναλωτικά και τις πιστωτικές κάρτες στο διάστημα 2018 – Σεπτ. 2023).
- Τα υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 8,5 δισ. ευρώ (αύξηση 26,4% από το 2018).
- Το υψηλό επιτοκιακό περιθώριο (2,55% έναντι μέσου ευρωπαϊκού 1,98%).