THEPOWERGAME
Η κατάσταση στη μεγάλη λίμνη της κεντροαριστεράς είναι τόσο εύθραυστη που αρκεί μια πολιτική εκδήλωση για να σηκώσει κύμα αντιδράσεων και να προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις. Όλα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστό πως με πρωτοβουλία του Διονύση Τεμπονέρα και χορηγία της «Εφημερίδας των Συντακτών» θα γίνει εκδήλωση με τη συμμετοχή, εκτός του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, του Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και της Έφης Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά. Πέραν των προσώπων, πολλαπλά σχόλια προκάλεσε και ο τίτλος της εκδήλωσης: «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος; Μια πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων». Θεωρητικά κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί τι το κακό έχει μια τέτοια εκδήλωση, δεδομένου ότι είναι διάχυτος ο προβληματισμός στα αριστερά της ΝΔ για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί πολιτικά η κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη.
Η πραγματικότητα είναι, όμως, πως η εκδήλωση τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τους ηγέτες των δυο κομμάτων δεν είναι τόσο απλή όπως θέλουν να την παρουσιάσουν οι διοργανωτές. Και λέμε για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, διότι η σχετική παραφιλογία δεν αφορά την Νέα Αριστερά και την΄Εφη Αχτσιόγλου, η οποία μετέχει στην εκδήλωση σε απόλυτη συνεννόηση με τον κ. Χαρίτση και με προφανή στόχευση.
Πίσω από το πάνελ των ομιλητών, αλλά και τον τίτλο της εκδήλωσης είναι προφανές ότι κρύβονται φιλοδοξίες και αναδεικνύεται η αμφισβήτηση. Ξεκινώντας από τον τίτλο, είναι σαφές ότι υπονοείται πως τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άρα, λένε σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου, πως εμμέσως τίθεται θέμα αμφισβήτησης των ηγεσιών των δυο κομμάτων.
Ενδιαφέρον έχουν και οι ομιλητές από τα αντίστοιχα κόμματα. Ο Διονύσης Τεμπονέρας εδώ και αρκετό καιρό λογίζεται ως ο άλλος πόλος του κ. Κασσελάκη. Ο Πατρινός πολιτικός επιδιώκει να δημιουργήσει ομάδα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και όταν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ενδεχομένως μετά τις ευρωεκλογές, να θέσει θέμα ηγεσίας. Είναι ενδεικτικό ότι σε σταθερή βάση ο κ. Τεμπονέρας καταθέτει εναλλακτική πολιτική πλατφόρμα απέναντι στις ( όποιες)επεξεργασίες του κ. Κασσελάκη. Σε οργανωτικό επίπεδο έχει στο πλευρό του τον πολύ έμπειρο στις κομματικές διεργασίες Αντώνη Κοτσακά, ενώ σε θεωρητικό επίπεδο συνεργάζεται στενά με τον Χάρη Τσιόκα.
Και αν τα προαναφερθέντα είναι στη σφαίρα του θεωρητικού και ενδεχομένως του θεμιτού, αυτό που μεγιστοποίησε την ενόχληση της Κουμουνδούρου είναι η παρουσία στο πάνελ των ομιλητών της Έφης Αχτσιόγλου. «Τους κατηγορούσαμε για αποστάτες και πως έκλεψαν τις έδρες τους ΣΥΡΙΖΑ. Πώς γίνεται να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους;», σχολίαζε κορυφαίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του κ. Τεμπονέρα να προσκαλέσει στη συζήτηση την κυρία Αχτσιόγλου.
Βεβαίως η κατάσταση φορτίστηκε ακόμα περισσότερο την περασμένη Τετάρτη από την είδηση της συνάντησης του κ. Τεμπονέρα με τον Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση τροφοδότησε τις φήμες πως ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει την εκδήλωση. Οι αντιδράσεις της Κουμουνδούρου ήταν τόσο έντονες με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή από το γραφείο του κ. Τσίπρα πως η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του κ. Τεμπονέρα, στο πλαίσιο των καθημερινών επαφών που κάνει με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Διευκρινιζόταν πως ο κ. Τσίπρας δεν θα παραστεί στην εκδήλωση και πως η μόνη παρουσία του θα είναι στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα από τις διευκρινήσεις, και μόνο το γεγονός ότι ο έμπειρος πολιτικός επέλεξε να συναντήσει τον κ. Τεμπονέρα σε μια φάση που ο τελευταίος δέχεται τα κομματικά πυρά, δείχνει και τις ανησυχίες ή ακόμα και τις διαθέσεις του κ. Τσιπρα.
Σύγχυση στο ΠΑΣΟΚ
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την παρουσία του κ. Χριστοδουλάκη στην εκδήλωση, κάτι που φάνηκε από τις δηλώσεις αποδοκιμασίας που έκαναν ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο εκπρόσωπος τύπου Θανάσης Γλαβίνας. Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως σε μια φάση που το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο και θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, τέτοιες κινήσεις προκαλούν σύγχυση στη βάση του κόμματος και τροφοδοτούν την εσωστρέφεια. Παράλληλα, θεωρούν πως η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν αφορά στο ΠΑΣΟΚ, αλλά σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό και λένε πως είναι μεγάλο λάθος του κ. Χριστοδουλάκη που μετέχει σε αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα για τον φέρελπι βουλευτή είναι πολύ αρνητικό, καθώς στην ηγεσία του κόμματος θεωρούν ότι βιάζεται να αναδείξει τις ηγετικές φιλοδοξίες του, ενώ φτάνουν στα αυτιά τους κινήσεις και συναντήσεις που προκαλούν ερωτήματα.
Ως προς το σκέλος των συνεργασιών, υπενθυμίζουν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει εξαγγείλει ενωτικές πρωτοβουλίες μετά τις ευρωεκλογές. Από την πλευρά του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης λέει(βλ.σελ ) πως σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί τον κ. Ανδρουλάκη και πως στην εκδήλωση θα εκφράσει τις θέσεις του κόμματος.
«Ναι» στον διάλογο από τη Νέα Αριστερά
Τα πράγματα είναι τέλος πολύ πιο απλά για την Νέα Αριστερά. Τα στελέχη του νέου φορέα δια της παρουσίας της Έφης Αχτσιόγλου θέλουν να καταδείξουν πως είναι ανοιχτοί στον προγραμματικό διάλογο και ότι με τις κινήσεις αυτές απαντούν στις αγωνίες των προοδευτικών πολιτών που τους θέτουν το ζήτημα για την κυριαρχία της ΝΔ.
Συμπερασματικά θα λέγαμε πως όλα τα προαναφερθέντα δείχνουν τις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν στην ευρύτερα κεντροαριστερά και οι οποίες μετά τις ευρωεκλογές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες ανακατατάξεις και σε ανασύνθεση όλου του χώρου. Οι περισσότεροι, άλλωστε, που επιμένουν πως πρέπει ανοίξει προεκλογικά η συζήτηση «πατούν» και πάνω στις δημοσκοπήσεις. Οι οποίες δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα κινηθεί πέριξ του 15%, ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινότητα του 10% και η Νέα Αριστερά στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπρόσωπης. Κοινώς ότι ακόμα και αθροιστικά ενδέχεται τα τρια κόμματα να μην φτάνουν το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η ΝΔ….