THEPOWERGAME
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα έχει χρόνο να αποφασίσει τι θα ακολουθήσει στη νομισματική πολιτική, ενώ περιμένει περαιτέρω διαβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός όντως επιστρέφει στο στόχο.
«Νομίζω ότι είναι έξυπνο για εμάς να πάρουμε το χρόνο μας», δήλωσε ο Μπάρκιν στο κείμενο της ομιλίας που θα εκφωνήσει πριν από μια εκδήλωση του Οικονομικού Ομίλου της Νέας Υόρκης. «Κανείς δεν θέλει να επανεμφανιστεί ο πληθωρισμός», είπε ο αξιωματούχος, «και δεδομένης της εύρωστης ζήτησης και της ιστορικά ισχυρής αγοράς εργασίας, έχουμε χρόνο για να οικοδομήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη προτού ξεκινήσουμε τη διαδικασία αλλαγής των επιτοκίων προς τα κάτω».
Ο Μπάρκιν μίλησε στον απόηχο της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της περασμένης εβδομάδας, κατά την οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν σταθερό τον στόχο για το επιτόκιο μίας ημέρας μεταξύ 5,25% και 5,5%. Η Fed άνοιξε επίσης την πόρτα προς τη μείωση των επιτοκίων εν μέσω της ταχείας υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων. Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της FOMC, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουλε προειδοποίησε κατά των προσδοκιών για επικείμενη μείωση των επιτοκίων, θέτοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές υπό πίεση.
Μπάρκιν: Είμαι αισιόδοξος… αλλά
Στις παρατηρήσεις του, ο Μπάρκιν δήλωσε ότι ο πληθωρισμός φάνηκε να υποχωρεί προτού εκτοξευθεί και πάλι υψηλότερα, γι’ αυτό και θέλει να είναι σίγουρος ότι ο πληθωρισμός όντως επιστρέφει στο 2% προτού ζητήσει αλλαγή πολιτικής.
«Είμαι αισιόδοξος, αλλά εξακολουθώ να αναζητώ περισσότερη πεποίθηση ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού διευρύνεται και είναι βιώσιμη», δήλωσε ο Μπάρκιν. Αλλά πρόσθεσε, «μεγάλο μέρος της μείωσης του πληθωρισμού μέχρι στιγμής έχει προέλθει από τη μερική αντιστροφή των αυξήσεων των τιμών των αγαθών της εποχής της πανδημίας. Ο πληθωρισμός των καταλυμάτων και άλλων υπηρεσιών παραμένει υψηλότερος από τα ιστορικά επίπεδα».
Ο Μπάρκιν είπε επίσης ότι η ανάκαμψη του καταναλωτικού κλίματος, η προθυμία των νοικοκυριών να ξοδέψουν ακόμη και αν αυτό αγγίζει τις αποταμιεύσεις, σε συνδυασμό με τις ευκολότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες «θα μπορούσε επίσης να εισάγει κινδύνους στις προοπτικές του πληθωρισμού».
«Είναι πιθανό να επιστρέψουμε στην προ-πανδημίας οικονομία αρκετά απρόσκοπτα», δήλωσε ο Μπάρκιν. Αλλά, «είναι επίσης πιθανό η προσγείωση να είναι κάπως πιο ανώμαλη, με συνεχείς πληθωριστικές πιέσεις ή προκλήσεις στη ζήτηση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε».
Ο Μπάρκιν σημείωσε ότι φαίνεται πιθανό τα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό να συνεχίσουν να μαλακώνουν. Είπε επίσης ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ήταν «αξιοσημείωτα» για την ισχύ τους.
Ο Μπάρκιν σημείωσε επίσης ότι οι φόβοι για ύφεση μεταξύ των επαφών του έχουν μειωθεί, λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν λιγότερο αλλά και απολύουν λιγότερο, ενώ βλέπουν μειωμένα περιθώρια αύξησης των τιμών.