THEPOWERGAME
Οι ευρωαγορές έκλεισαν με μεικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν μια σειρά εταιρικών κερδών του τέταρτου τριμήνου όπως της Unilever, Societe Generale, Maersk, Siemens και Adyen.
Ειδικότερα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε ελαφριά πτώση 0,07% στις 485 μονάδες και τους επιμέρους κλάδους να κινούνται διαφορετικά.
Στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ο γερμανικός DAX αυξήθηκε 0,25% στις 16.963 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 είχε άνοδο 0,71% φτάνοντας τις 7.665 μονάδες ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,44% στις 7.595 μονάδες. Ο FTSE MIB στο Μιλάνο είχε κέρδη κατά 0,28% και τις 31.064 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κατά 0,17% διαμορφώθηκε στις 9.905 μονάδες.
Ο δείκτης προσωπικών και οικιακών αγαθών ηγήθηκε της ανόδου μεταξύ των τομέων, με ώθηση από την άνοδο 7,1% της British American Tobacco, αφού ο γίγαντας του καπνού δήλωσε ότι «εργάζεται ενεργά» για να πουλήσει μέρος της συμμετοχής του στην ινδική ITC, καθώς οι επενδυτές επευφημούσαν μια κίνηση προς την επανέναρξη της επαναγοράς μετοχών.
Στα κέρδη του κλάδου προσθέτει και η Unilever σημείωσε άνοδο 3,2% αφού η εταιρεία παραγωγής σαπουνιών Dove ξεκίνησε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 1,5 δισ. ευρώ και ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων του τέταρτου τριμήνου.
Η Kering πρόσθεσε 4,9% αφού ο γαλλικός όμιλος πολυτελών ειδών δημοσίευσε πωλήσεις τέταρτου τριμήνου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με τους αναλυτές να σημειώνουν «καμία σημαντική αρνητική έκπληξη» στα αποτελέσματά του.
Στις εταιρείες ειδών πολυτέλειας, όπως η LVMH, Hermes και Richemont αυξήθηκαν μεταξύ 1,8% – 3,3%.
«Η αντίδραση ήταν σε γενικές γραμμές θετική, δεν ήταν μια κακή περίοδος κερδών (μέχρι στιγμής)», δήλωσε ο Chris Beauchamp, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην online πλατφόρμα συναλλαγών IG.
«Παρά την απροθυμία της ΕΚΤ, αν μπορούσαμε να δούμε μερικές συνετές μειώσεις των επιτοκίων, τότε αυτό απλώς βοηθά στην επαγωγή των πραγμάτων … τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά μπορούμε να δούμε το φως στην άκρη του τούνελ.
Οι κλάδοι με τις απώλειες στις ευρωαγορές
Περιορίζοντας τα κέρδη του δείκτη αναφοράς STOXX 600, οι βαριάς βαρύτητας μετοχές του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης υποχώρησαν κατά 1,9%, παρασυρόμενες από την πτώση 6,4% της AstraZeneca, αφού η βρετανική φαρμακοβιομηχανία έχασε τις εκτιμήσεις για τα τριμηνιαία κέρδη.
Η Maersk ήταν επίσης μια τεράστια αντίσταση, με πτώση 14,7%, αφού ο ναυτιλιακός γίγαντας δήλωσε ότι η πλεονάζουσα χωρητικότητα στη ναυτιλία εμπορευματοκιβωτίων θα πλήξει τα κέρδη περισσότερο από το αναμενόμενο φέτος.
Η ομότιμη Hapag Lloyd’s οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 9,2%.
Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου δέχθηκαν επίσης πλήγμα από την πτώση 11,9% της Neste, αφού ο φινλανδικός παραγωγός βιοκαυσίμων ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη τέταρτου τριμήνου κατώτερα των προσδοκιών και προέβλεψε χαμηλότερο περιθώριο πωλήσεων ανανεώσιμων προϊόντων για το 2024 σε σχέση με πέρυσι.
Η Deutsche Pfandbriefbank (PBB) προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι διαθέτει αρκετά κεφάλαια για να αντιμετωπίσει την ύφεση στην αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων. Οι μετοχές του γερμανικού δανειστή έκλεισαν 0,8% χαμηλότερα.
Εν τω μεταξύ, δύο βασικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός οδεύει πίσω στον στόχο του 2% προτού μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια, ακόμη και αν υπάρχει αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι οι πιέσεις στις τιμές χαλαρώνουν.