THEPOWERGAME
Το δικό του μήνυμα όσον αφορά στις επενδύσεις, την ανάγκη για καλύτερους μισθούς, αλλά και το ζήτημα των αγροτών έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (American-Hellenic Chamber of Commerce) Νικόλαο Μπακατσέλο στο πλαίσιο εκδήλωσης (Greek Economic Summit-GES) που οργανώνει το Επιμελητήριο με τίτλο «Fostering a Sustainable Economic Future Amidst Global Challenges» (Προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μέλλοντος εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων).
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, τόνισε την ελκυστικότητα της χώρας, κάνοντας λόγο για τους τομείς που προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως είναι η γεωγραφική θέση, ο πρωταγωνιστικός ρόλος σε κλάδους όπως ο τουρισμός, ενώ ειδική μνεία έγινε και στα δημόσια πανεπιστήμια, κάνοντας αναφορά στο cluster εταιριών που έχουν επενδύσει στα Ιωάννινα. Από εκεί και πέρα, έκανε αναφορά και στον τομέα της εκπαίδευσης, σημειώνοντας πως μετά και τη μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, στόχος είναι η προσέλκυση των αμερικανικών ΑΕΙ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις, σημειώνοντας για τις αποζημιώσεις πως δόθηκε 1 δισ. από τον ΕΛΓΑ την προηγούμενη τετραετία, με το ποσό αυτό να υπερβαίνει το ποσό που προσέφεραν μέσω εισφορών οι αγρότες, με αποτέλεσμα να πρέπει να συμπληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Μόνο όταν η οικονομία, μπορούμε να παράσχουμε μέτρα στήριξης, είτε αυτά αφορούν την ακρίβεια, είτε τη στήριξη των νέων οικογενειών, είτε τη στήριξη των αγροτών», είπε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: Έχετε υποχρέωση οι εργοδότες να αμείβετε καλύτερα τους εργαζόμενους
Αναφερόμενος στα ζητήματα μισθών και ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η δίκαιη κατανομή του πλούτου που δημιουργεί η ελληνική οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης κοινωνικής συνοχής. Και μιας αίσθησης ότι η κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα π.χ. ότι δεν τα δίνει όλα σε κάποιους που έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ» τόνισε σε άλλο σημείο.
«Έχετε μια υποχρέωση όλοι όσοι είστε εργοδότες, να αμείβετε καλύτερα τους εργαζόμενούς σας. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός κάποια στιγμή θα υποχωρήσει και οι αυξήσεις των μισθών θα μείνουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα ζητήματα που θα δώσει μεγάλη έμφαση στο αμέσως προσεχές διάστημα:
- Μεγαλύτερη έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και στη διαρκή ανάγκη απόκτησης πρόσθετων δεξιοτήτων
- Διαφοροποίηση των προγραμμάτων σπουδών από τα ίδια τα Πανεπιστήμια.
- Μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας γυναικών και ατόμων με αναπηρία.
- Δυνατότητα σε συγκεκριμένους τομείς να δουλέψουν στην Ελλάδα εργαζόμενοι από το εξωτερικό, μέσα από διακρατικές συμφωνίες και μέσα από στοχευμένες βίζες (π.χ. για εργαζόμενους υψηλής τεχνολογίας) σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
«Με την επιστολική ψήφο πετύχαμε μεγάλη μεταρρύθμιση στην εκλογική νομοθεσία»
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρωθυπουργό στην επιστολική ψήφο.
«Είμαι ικανοποιημένος γιατί 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας καταφέραμε και πετύχαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην εκλογική νομοθεσία. Η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές αφορά και όσους επιλέγουν να ψηφίσουν έτσι εντός της πατρίδα μας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος την χαρακτήρισε ως μια «σημαντική μεταρρύθμιση, βαθιά δημοκρατική που απαντά στη μεγάλη αποχή που μετά φέρνει στην επιφάνεια επιχειρήματα περί μη επαρκούς νομιμοποίησης των εκλεγμένων κυβερνήσεων».
«Υποχρέωση μας και στα ευρωψηφοδέλτιο να έχουμε εκπροσώπους από την ομογένεια που θα μπορούν να κινητοποιήσουν εκλογείς και γιατί όχι να διεκδικήσουν και την εκλογή τους. Σταυρό έχουμε» δήλωσε.
«Βρήκα αρκετά υποκριτική τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επικαλέστηκαν διαδικαστικά θέματα. Αφού δοκιμαστεί η επιστολική στην πράξη, θα επανέλθουμε το επόμενο φθινόπωρο και τότε θα πειστούν όλοι ότι πρέπει να επεκτείνουμε την επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές», πρόσθεσε.
Από εκεί και πέρα, αναφέρθηκε στις αυξήσεις μισθών, καλώντας τους εργοδότες να τις εφαρμόσουν, καθώς πρόκειται για «υποχρέωσή τους», ενώ αναφέρθηκε και στον πληθωρισμό, παραδεχόμενος πως «ροκανίζει» αυτές τις αυξήσεις, δίνοντας όμως το στίγμα πως δεν θα είναι κάτι μόνιμο, ενώ οι μισθολογικές αυξήσεις ήρθαν για να μείνουν.