THEPOWERGAME
Κατάργηση 2.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως αποφάσισε η Miele, η γερμανική εταιρεία οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι επιπλέον 700 θέσεις εργασίας θα μεταφερθούν από τη Γερμανία στην Πολωνία. Η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε την Τρίτη (6/2) τους εργαζόμενους για τα σχέδιά της.
Τουλάχιστον 2.000 θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο θα καταργηθούν και 700 θέσεις εργασίας που αφορούν τη συναρμολόγηση πλυντηρίων ρούχων θα μεταφερθούν σταδιακά έως το 2027 από το εργοστάσιο του Γκύτερσλοχ σε αυτό της Πολωνίας. Για το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους. Στόχος της εταιρείας είναι μελλοντικά σχεδόν όλα τα πλυντήρια ρούχων της Miele να συναρμολογούνται στο εργοστάσιο του Κσάβεροφ, στην Πολωνία. Η συναρμολόγηση, αντιθέτως, των στεγνωτηρίων και των μικρών συσκευών θα παραμείνει στο Γκύτερσλοχ.
Αντιδρούν τα συνδικάτα για τις αποφάσεις της Miele
Το σωματείο εργαζομένων IG Metall επέκρινε την απόφαση της Miele, τονίζοντας ότι έτσι η εταιρεία «απομακρύνεται από παλιότερες υποσχέσεις της περί διατήρησης της υψηλής ποιότητας και προφανώς εστιάζει τώρα στο φθηνότερο και όχι στο καλύτερο». Ο διευθυντής του συνδικάτου για τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία Κνουτ Γκίσλερ δήλωσε ότι μετά τις χρονιές – ρεκόρ 2020-2022, «δεν υπάρχει λόγος να καταφύγουν σε τέτοιες λύσεις με τον πρώτο αντίθετο άνεμο».
Και προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού σημειώθηκαν άνευ προηγουμένου πωλήσεις, καθώς αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση για οικιακές συσκευές». Το 2022 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12,2% στα 5,4 δισ. ευρώ, περισσότερο από ποτέ στην ιστορία της εταιρείας, η οποία συμπληρώνει φέτος 125 χρόνια από την ίδρυσή της και απασχολεί 23.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, τους 11.900 εκ των οποίων στη Γερμανία.
Το αυξημένο κόστος παραγωγής δοκιμάζει τους ισολογισμούς της Miele
Οι λεπτομέρειες των περικοπών θέσεων εργασίας δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, καθώς το προσεχές διάστημα θα γίνουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους. Η Miele πάντως υποφέρει από πτώση της ζήτησης και αυξημένο κόστος παραγωγής. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν το 2023 κατά 9% και στόχος τώρα είναι η εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ έως το 2026. «Αυτό που βιώνουμε τώρα δεν αποτελεί προσωρινή κάμψη της οικονομίας, αλλά μάλλον μια μόνιμη αλλαγή των συνθηκών που σχετίζονται με τη δική μας δραστηριότητα. Σε αυτήν την αλλαγή θα πρέπει να προσαρμοστούμε», ανέφερε η διοίκηση σε ανακοίνωσή της.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα περικοπές θέσεων εργασίας ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων η Bayer, η Volkswagen, η Bosch και η SAP, όχι απαραίτητα λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά και προκειμένου να αξιοποιηθούν εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Οι παραγγελίες, πάντως, της γερμανικής βιομηχανίας αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 8,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.