THEPOWERGAME
Πιστώθηκαν οι μετοχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Κάθε ιδιώτης επενδυτής στην Ελλάδα που εγγράφηκε για 1.000 μετοχές έλαβε 43 μετοχές. Δηλαδή η απόκτηση μετοχών προς αριθμό μετοχών που εγγράφηκε στη δημόσια εγγραφή ανήλθε σε 1 προς 23. Με άλλα λόγια, η ζήτηση μετοχών ΔΑΑ από την εγχώρια αγορά ανήλθε σε 23 φορές στην προσφορά.
Σημειώνεται ότι στην εγχώρια αγορά διατέθηκαν 13,5 εκατ. μετοχές ΔΑΑ, αξίας 110,7 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι 3 εκατ. μετοχές είχαν δεσμευθεί στη συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ και του «θεμέλιου μετόχου» του ΔΑΑ (οικογένεια Κοπελούζου) σημαίνει ότι η πραγματική διάθεση μετοχών στην Ελλάδα περιέλαβε 10,5 εκατ. μετοχές αξίας 86,1 εκατ. ευρώ. Η συνολική ζήτηση μετοχών, σύμφωνα με πληροφορίες στην Ελλάδα, ανήλθε σε κάτι λιγότερο από 2 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό της ζήτησης είναι ότι μόνον στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος συγκεντρώθηκαν προσφορές από ιδιώτες επενδυτές ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ωστόσο εχέγγυο της θετικής έκβασης που θα είχε αυτή η δημόσια εγγραφή είναι το γεγονός ότι οι βασικοί ιδιώτες μέτοχοι του ΔΑΑ αύξησαν τη συμμετοχή τους και δεν πώλησαν μετοχές, όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους διαθέσεις.
Για τη διεθνή διάθεση των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η ικανοποίηση της ζήτησης κυμαίνεται σε καλύτερα επίπεδα. Η διάθεση περιέλαβε 76,5 εκατ. μετοχές, εκ των οποίων οι 30 εκατ. μετοχές ήταν «καπαρωμένες», μέσω της δεύτερης συμφωνίας του ΤΑΙΠΕΔ με τον έτερο «θεμέλιο μέτοχο», την AviAlliance. Επομένως, η προσφορά περιορίσθηκε σε 46,5 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 381,3 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι οι προσφορές στο εξωτερικό για την απόκτηση μετοχών ΔΑΑ ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ, σημαίνει ότι η υπερκάλυψη που σημειώθηκε ήταν 16 φορές. Ωστόσο, η διάθεση μετοχών στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού δεν γίνεται αναλογικά (pro rata), ανάλογα με τον όγκο που ζητήθηκε, αλλά ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του ΤΑΙΠΕΔ και των συμβούλων του, για την ικανοποίηση του κάθε αιτήματος απόκτησης μετοχών.
Για τον λόγο αυτόν σημειώθηκε ένας διαγκωνισμός των θεσμικών επενδυτών του εξωτερικού για το ποιος θα λάβει μεγαλύτερο αριθμό μετοχών. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι όλοι θα λάβουν μετοχές, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ προτεραιοποιεί την ικανοποίηση πρώτα των πιο μεσο-μακροπρόθεσμων επενδυτών και σε δεύτερη φάση τοποθετεί τους λεγόμενους βραχυπρόθεσμους επενδυτές.