THEPOWERGAME
Οι γιγαντιαίες εταιρείες κυριαρχούν πλέον στο χρηματιστήριο με τρόπο που δεν έχουμε δει εδώ και 50 χρόνια. Οι μεγαλύτερες εταιρείες, κυρίως οι γιγαντιαίες εταιρείες τεχνολογίας, γνωστές στη Wall Street ως «the Magnificent Seven» (οι Μεγαλοπρεπείς Επτά), κυριαρχούν όλο και περισσότερο στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όπως είχε γράψει το powergame.gr, και στην ευρύτερη οικονομία, ως κολοσσοί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Axios, οι «Magnificent Seven» είναι η Apple, η Microsoft, η Alphabet, η Amazon, η Nvidia, η Tesla και η Meta. Στις τάξεις των 10 κορυφαίων περιλαμβάνονται η Berkshire Hathaway, η Eli Lilly και η εταιρεία κατασκευής μικροτσιπ Broadcom. Καθώς αυτές οι εταιρείες έχουν εκτοξευθεί, έχουν γίνει υπεύθυνες για ένα αυξανόμενο μερίδιο των επιδόσεων του χρηματιστηρίου.
Οι μετοχές της μητρικής εταιρείας του Facebook, της Meta, εκτινάχθηκαν πάνω από 20% την Παρασκευή, αφού ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου τριπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι, ενώ ανακοίνωσε το πρώτο μέρισμα της ιστορίας της και άλλα 50 δισ. δολάρια σε προγραμματισμένες επαναγορές.
Η άνοδος των αγορών μιας ημέρας δημιούργησε περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Για λόγους σύγκρισης, ολόκληρη η χρηματιστηριακή αξία της McDonald’s Corp είναι περίπου 220 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Dow Jones Indices, του ιδιοκτήτη του S&P 500, μέχρι και την Παρασκευή, μόνο οι «Μεγαλοπρεπείς Επτά» ήταν υπεύθυνοι για περισσότερο από το 40% των κερδών της χρηματιστηριακής αγοράς από την αρχή του έτους. Σημειώνεται, δε, ότι ο S&P σημειώνει άνοδο 4% το 2024.
Κάποιοι βλέπουν έναν κίνδυνο σε μια ολοένα και πιο βαριά αγορά
«Η “ηγεσία” της αγοράς γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη με περαιτέρω αύξηση της συγκέντρωσης μετοχών τον Ιανουάριο σε σχέση με πέρυσι», έγραψαν αναλυτές μετοχών της JPMorgan σε πρόσφατη ερευνητική έκθεση.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η συγκέντρωση, αυτή καθαυτή, δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους επενδυτές.
Επισημαίνουν ότι οι ανοδικές αγορές -βρισκόμαστε επισήμως σε μία τέτοια- συχνά καθοδηγούνται από μια επιλεγμένη ομάδα «καυτών» μετοχών. Ο S&P έχει σημειώσει άνοδο 39% από την έναρξη της ανοδικής πορείας τον Οκτώβριο του 2022.
Το λεγόμενο Nifty Fifty ήταν μια ομάδα «καυτών» μετοχών -συμπεριλαμβανομένων των Polaroid, Sears και Eastman-Kodak- που οδήγησαν την ανοδική αγορά στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Υπενθυμίζεται ότι, οι «Τέσσερις Καβαλάρηδες» (Four Horsemen) -Microsoft, Cisco, Oracle και Intel- οδήγησαν την αγορά υψηλότερα κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής έκρηξης στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το μέγεθος και η κυριαρχία αυτών των επιχειρήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερη πρόκληση για τμήματα της πραγματικής οικονομίας απ’ ό,τι για την αγορά.
Δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η αντιπαράθεση των γιγαντιαίων τριμηνιαίων διαφημιστικών εσόδων που ανακοίνωσαν η Meta (39 δισεκατομμύρια δολάρια) και η μητρική Alphabet της Google (66 δισεκατομμύρια δολάρια) την τελευταία εβδομάδα, με φόντο τις περικοπές θέσεων εργασίας σε εταιρείες που εξαρτώνται από τη διαφήμιση, όπως η Washington Post, η Wall Street Journal και η Los Angeles Times, καθώς και σε νεοσύστατους οργανισμούς, όπως το Messenger.
Πριν από μερικά χρόνια, μάλιστα, η εταιρεία ανάλυσης επενδύσεων στα μέσα ενημέρωσης Ebiquity ανέφερε ότι η Amazon, η Alphabet και η Meta -τρεις εταιρείες- έπαιρναν τα 7 από κάθε 10 δολάρια που ξοδεύονταν σε παγκόσμια διαδικτυακή διαφήμιση το 2021.