THEPOWERGAME
Οι τιμές για το πετρέλαιο υποχώρησαν την Παρασκευή, παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αφήσει αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής του, με τους δείκτες αναφοράς να καταγράφουν οδυνηρές απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας, λόγω των φόβων για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, αλλά και εξαιτίας των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.
Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού μπρεντ υποχώρησαν κατά 1,06 δολάρια ή 1,35% στα 77,64 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI υποχώρησαν κατά 1,29 δολάρια ή 1,61% στα 72,28 δολάρια. Σε ανάλυσή του μάλιστα το forexlive για την εβδομάδα υπολογίζει πτώση στην τιμή ύψους 7,63%. Το επίπεδο κλεισίματος της προηγούμενης εβδομάδας ήταν στα 78,01 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του μπρεντ είχε προσεγγίσει τα 85 δολάρια το βαρέλι στις συναλλαγές της Δευτέρας. Και οι δύο δείκτες είχαν εβδομαδιαίες απώλειες κοντά στο 7% σε εβδομαδιαίο επίπεδο.
Πετρέλαιο: Αναζητούνται τρόποι να ενισχυθεί η ζήτηση
Δύο πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν την Πέμπτη στο Reuters ότι ο Οργανισμός διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής του και θα αποφασίσει τον Μάρτιο αν θα παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή «μαύρου χρυσού», που είναι ήδη σε ισχύ για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ο ΟΠΕΚ συγκεκριμένα έχει μειώσει την παραγωγή κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για το πρώτο τρίμηνο.
«Αυτό που έχει ήδη καταστεί σαφές από πέρυσι είναι ότι η αντιστροφή αυτών των περικοπών θα είναι σταδιακή», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo, προσθέτοντας ότι η τράπεζα αναμένει παράταση των εθελοντικών περικοπών και στο δεύτερο τρίμηνο.
Από την άλλη, στήριξη στις τιμές του πετρελαίου αποτέλεσε η απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο εύρος 5,25-5,50%, αλλά και τα σχόλια του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί και θα κινηθούν χαμηλότερα τους επόμενους μήνες, αν και απέκλεισε μια μείωση μέχρι τον Μάρτιο. Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μειώσουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, η ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας συνεχίζει να υφίσταται, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα επιβραδυνθεί στο 4,6% το 2024 και θα μειωθεί περαιτέρω μεσοπρόθεσμα σε περίπου 3,5% το 2028.
Τέλος οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν, με το κυριότερο μέτωπο να είναι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, αλλά και η μετατόπισή του στην Ερυθρά Θάλασσα, με τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.