THEPOWERGAME
Αυξάνουνονται οι δεσμεύσεις πόρων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Μιλώντας στη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, ο επικεφαλής της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος, είπε ότι οι δεσμεύσεις πόρων έχουν ανέλθει μέχρι τώρα στα 533 εκατ. ευρώ και ότι μέσα στο α’ εξάμηνο του 2024 θα ανέλθουν σε 800 εκατ. ευρώ.
Τα κεφάλαια αυτά θα τοποθετηθούν μαζί με άλλα ιδιωτικά κεφάλαια στη δημιουργία νέων επενδυτικών ταμείων (funds), που θα επενδύσουν σε νεοφυείς (και όχι μόνο) επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι και το τέλος του 2023, και με τη συμβολή της ΕΑΤΕ, είχαν δημιουργηθεί 22 επενδυτικά ταμεία, συνολικού ύψους 1,32 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 533 εκατ. ευρώ προήλθαν από την ΕΑΤΕ και τα υπόλοιπα 787 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές.
Μέχρι το καλοκαίρι του 2024, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, θα προστεθούν τουλάχιστον οκτώ νέα επενδυτικά ταμεία, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 30. Τα συνολικά κινητοποιούμενα κεφάλαια θα ανέλθουν σε 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την ΕΑΤΕ και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές (άλλα funds, εφοπλιστές, επιχειρηματίες κ.λπ.).
Τα funds που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα (Innovate Now, Green Greek Fund, Accelerate TT, Made in Greece, Q-Equity κ.ά.), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η διοίκηση της ΕΑΤΕ, έχουν επενδύσει μέχρι το τέλος του 2023 σε ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις περίπου 255 εκατ. ευρώ. Οι ξένες επιχειρήσεις, ωστόσο, συνήθως έχουν κάποια σχέση με Ελλάδα, έχοντας κάποιου είδους δραστηριότητα στη χώρα μας (π.χ. ένα technology hub). Συνολικά οι εταιρείες που έχουν επενδύσει μέχρι τώρα τα 22 funds της ΕΑΤΕ είναι 93.
Συνολικά μέσα στη διετία του 2024-2025 η διοίκηση της ΕΑΤΕ θέλει να διπλασιάσει το αποτύπωμά της στην αγορά των επενδυτικών κεφαλαίων. Αν συμβεί αυτό, τότε οι επενδύσεις της ΕΑΤΕ θα ανέλθουν σε περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, ενώ θα έχουν κινητοποιήσει (μοχλεύσει) περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων.
Παρά τα εντυπωσιακά μεγέθη, πρέπει να αναφερθεί ότι η ΕΑΤΕ στη διάθεσή της έχει μέχρι σήμερα 2,1 δισ. ευρώ. Επομένως, έχει μεγάλα περιθώρια για τη σύσταση νέων επενδυτικών ταμείων. Προς την κατεύθυνση αυτήν θα συμβάλει το γεγονός ότι το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων όσο ανέρχεται ζητεί περισσότερα κεφάλαια.
Επιπλέον, συμβάλλει το γεγονός ότι η ΕΑΤΕ, ως fund που επενδύσει σε άλλα funds (fund of funds), πλέον συμβάλλει με κεφάλαια όχι αποκλειστικά σε venture capital funds, αλλά και σε private equity funds. Τα τελευταία στοχεύουν σε πολύ μεγαλύτερες επιχειρήσεις απ’ ό,τι τα venture capital funds, οι οποίες συνήθως «σηκώνουν» πολύ μεγαλύτερου ύψους επενδύσεις. Έτσι, το μέγεθος των επενδυτικών ταμείων που θα επενδύει η ΕΑΤΕ από εδώ και στο εξής μεγαλώνει.
Το ζητούμενο τώρα είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση με τη σύσταση του Growthfund. Πρόκειται για το κρατικό επενδυτικό ταμείο (sovereign capital fund) που θέλει να ιδρύσει η κυβέρνηση και το οποίο ήδη έχει εξαγγείλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Το επενδυτικό αυτό ταμείο, που στόχο έχει την εξυγίανση πολλών ΔΕΚΟ του υπερταμείου, ακόμη δεν έχει ιδρυθεί, ενώ αναμένει την ψήφιση του σχετικού νόμου που θα προβλέπει τη δημιουργία του. Η ψήφιση του σχετικού νόμου αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι.
Παράλληλα, φαίνεται να προχωρεί και η δημιουργία του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου που θα εστιάζεται σε επενδύσεις τεχνολογιών αμυντικού χαρακτήρα. Το νέο επενδυτικό κεφάλαιο (fund of funds) ήδη ανακοινώθηκε από το υπ. Εθνικής Άμυνας και τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Δένδια, και στόχο έχει τη δημιουργία του πρώτου «Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΚΑΕΑΚ)» στη χώρα.
Αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το πλαίσιο λειτουργίας του νέου αμυντικού fund, φαίνεται ότι πρόθεση της ηγεσίας του υπ. Άμυνας είναι να λειτουργήσει στο πλαίσιο του υπερταμείου και του Growthfund που θέλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει.
Το ζητούμενο τώρα είναι το τι θα ζητήσει η κυβέρνηση για την τύχη της ΕΑΤΕ. Το fund of funds αυτό θα απορροφηθεί από το Growthfund ή θα συνεχίσει την πορεία που είχε μέχρι σήμερα. Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και, όπως σημείωσε ο αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.