THEPOWERGAME
Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί επιτακτική τη δρομολόγηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, που θα δώσουν ώθηση στη βιομηχανία. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, κατά τη διάρκεια της χθες παρουσίασης της ετήσιας έρευνας «Ο σφυγμός του επιχειρείν», γίνονται «διαρκώς προσπάθειες, υπάρχει πρόοδος, αλλά οι απαιτήσεις της εποχής επιτάσσουν πιο τολμηρές, πιο ριζοσπαστικές τομές, αφενός για να επιλύσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος και αφετέρου για να επιλύσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Μόνο μέσα σε αυτό πλαίσιο οι στόχοι της ανάπτυξης θα καταστούν βιώσιμοι».
Πρόσθεσε πως «οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια είναι καλές. Το παράθυρο ευκαιρίας, αυτή η πρόοδος που έχουμε κάνει, δεν αρκεί από μόνη της για να μας διασφαλίσει την ανάπτυξη που χρειαζόμαστε». Το κράτος βελτιώνεται, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αλλά πρέπει να κινηθεί πιο αποτελεσματικά στις μεταρρυθμίσεις, αφαιρώντας τις στρεβλώσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Παράλληλα, με μελανά χρώματα περιέγραψε ο κ. Παπαλεξόπουλος τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Ευρώπης, που απειλεί και την Ελλάδα. Ο ίδιος ζήτησε παρεμβάσεις τόσο για την προσέλκυση νέου εργατικού δυναμικού όσο και για την κατάρτιση παλαιού και νέου. «Ενώ η ανεργία είναι κοντά στο 10%, οι εταιρείες υποστηρίζουν ολοένα και περισσότερο ότι δυσκολεύει σε βάθος η εξεύρεση ανθρώπινου εργατικού δυναμικού. Έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης γυναικών στην οικονομία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, έχουμε φτωχές επιδόσεις όσον αφορά την ενσωμάτωση των νέων στην παραγωγική διαδικασία, έχουμε μια παράδοση να μην αξιοποιούμε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Όλα αυτά είναι ζητήματα που σηκώνουν συζήτηση, αλλά οι λύσεις δεν είναι εύκολες».
Η Ευρώπη χάνει μία μάχη
«Η Ευρώπη έχασε τη μάχη της ανταγωνιστικότητας, σε σχέση με την Ασία και την Αμερική, τις τελευταίες δύο σχεδόν δεκαετίες. «Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, διανύουμε μία εποχή που πρέπει να δούμε τι κάνει κάθε χώρα μόνη της. Χώρες όπως η Κίνα έχουν μεγάλη παρεμβατικότητα στη βιομηχανική πολιτική και την πολιτική του ανταγωνισμού, η Ευρώπη προσπαθεί να υπερασπιστεί τη διεθνή έννομη τάξη, το ελεύθερο εμπόριο, όπως το έχουμε συνηθίσει. Επιμέρους χώρες της Ευρώπης που έχουν τη δύναμη και τον χώρο τον οικονομικό έχουν αρχίσει να επιδοτούν τις επιχειρήσεις τους (π.χ. Γερμανία, Γαλλία). Αυτό βάζει την Ελλάδα σε μία δύσκολη θέση», σημειώνει. Και συμπληρώνει πως αυτό συμβαίνει διότι η Ελλάδα δεν έχει τόσα μεγάλα περιθώρια στον δημοσιονομικό της χώρο. Όταν θα πρέπει να στηρίξουμε αυτήν την “πράσινη” μετάβαση, θα έχουμε απώλειες.
Η σταδιακή αποβιομηχάνιση της Ευρώπης δεν ωφελεί τον πλανήτη και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Ευρώπη θα έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα τα επόμενα χρόνια. Αν μια βιομηχανία φύγει, χάνεται η γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό, χάνεται όλο το οικοσύστημα. Αμφότερες, Ελλάδα και Ευρώπη, πρέπει να θέσουν το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας ψηλά στην ατζέντα», ανέφερε.
Η ακρίβεια και ο υγιής ανταγωνισμός
Όσον αφορά το ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε ότι η ύπαρξή της είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. «Το δύσκολο είναι να αναλυθεί ποιο μέρος αυτής της ακρίβειας είναι δομικό και πιο συγκυριακό, ποιο μέρος είναι εισαγόμενο και ποιο είναι εγγενές. Σημειώνεται πως το ζήτημα του κόστους ενέργειας αναδεικνύεται ως η μεγάλη πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης και ζητείται παρέμβαση από πλευράς της Πολιτείας. Σαφώς το κόστος ενέργειας απασχολεί δομικά την Ευρώπη. Η παρουσία μας κοντά στην Ουκρανία έχει παίξει έναν ρόλο. Αντίστοιχα, η αγροτική παραγωγή και τα καιρικά φαινόμενα έχουν διαδραματίσει έναν ρόλο». Στο επιστέγασμα της συζήτησης σχολίασε ότι «το πρόβλημα της ακρίβειας δεν θα λυθεί με παρεμβάσεις υπερρύθμισης, που οδηγούν σε απορρύθμιση της αγοράς, αλλά με ενίσχυση του ανταγωνισμού, ώστε να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η αγορά».
«Ένα άλμα προς τα μπροστά είναι εφικτό και θα μας ωφελήσει όλους. Είναι στο χέρι μας, αλλά απαιτεί αποφασιστικότητα, ξεβόλεμα και συνεργασία».
Τεράστια και ακριβή πρόκληση η «πράσινη» μετάβαση
Απαραίτητη, αλλά επώδυνη και ακριβή χαρακτήρισε την «πράσινη» μετάβαση ο κ. Παπαλεξόπουλος. Η κλιματική αλλαγή, όπως είπε, είναι μια πραγματικότητα. «Στηρίζουμε τη φιλοδοξία της Ευρώπης να προχωρήσει στα θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες πράξεις και λιγότερα λόγια».
Η σημασία της «πράσινης» μετάβασης για την Ελλάδα είναι διττή. Η Ελλάδα σε βάθος χρόνου θα είναι κερδισμένη από την ενεργειακή αλλαγή, αφού θα προσδώσει στη χώρα ενεργειακή ανεξαρτησία. Ωστόσο, όπως σχολίασε: «Ανάμεσα σε εμάς και αυτό το όμορφο μέλλον υπάρχει μία επώδυνη και ακριβή μεταβατική περίοδος». Η «πράσινη» μετάβαση σημείωσε επεξηγηματικά ότι στοιχίζει πολλά χρήματα, απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ, αλλά και υποδομές, αλλιώς δεν θα λειτουργήσει το σύστημα αποτελεσματικά. Τη μερίδα του λέοντος στον δρόμο γι’ αυτήν τη μετάβαση θέλουν και οι επιχειρήσεις και αυτό θα πρέπει να είναι βασικό μέλημα της Πολιτείας, σε ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού.
Ο κύβος ερρίφθη. Η βιώσιμη ανάπτυξη θα έχει σημαντικό ρόλο, αλλά παραμένει σύνθετο εγχείρημα. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης και στρατηγικής. Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΒ, το 52% των επιχειρήσεων δεν είναι ενημερωμένο και το 40% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να το εντάξει στη στρατηγική του δράσεις βιωσιμότητας.