THEPOWERGAME
Σε οικονομικούς όρους, οι γερμανικές πόλεις έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού. Η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά εκεί και η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώθηκε περισσότερο από ό, τι στις άλλες περιοχές της Γερμανίας.
Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα από μια μελέτη του Ινστιτούτου ifo. «Η κοινωνική κατανάλωση παίζει μεγαλύτερο ρόλο στις πόλεις, και οι επιπτώσεις της πανδημίας αποτέλεσαν ένα ιδιαίτερα σκληρό πλήγμα εδώ. Και επειδή οι πόλεις φιλοξενούν λιγότερη βιομηχανία, επωφελήθηκαν επίσης λιγότερο από την ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 », εξηγεί ο Andreas Peichl, Διευθυντής του Κέντρου ifo.
Το αποτύπωμα της πανδημίας στη Γερμανία
Οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερις συστάδες περιοχών, καθεμία με παρόμοια δημογραφικά, δομικά και σχετιζόμενα με τη μόλυνση χαρακτηριστικά. Ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι πιο εμφανής στην εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας: μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2020, αυξήθηκε κατά σχεδόν 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στο σύμπλεγμα των πόλεων. Για τις άλλες ομάδες, αυτή η αύξηση ήταν μέτρια 0,3 έως 0,8 εκατοστιαίες μονάδες.
Αυτή η τάση επιδεινώνει τις περιφερειακές ανισότητες, καθώς το απόλυτο ποσοστό ανεργίας είναι επίσης υψηλότερο στις πόλεις, στο 8,2% τον Αύγουστο του 2020 (Βόρεια Γερμανία: 5,9%, Νοτιοδυτική Γερμανία: 4,3%, Ανατολική Γερμανία: 6,6%).
Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση, οι εταιρείες στο σύμπλεγμα πόλεων έχουν επίσης σημειώσει μεγαλύτερη πτώση περίπου 5 έως 10 εκατοστιαίων μονάδων. Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι από το Φθινόπωρο του 2020, η επιχειρηματική κατάσταση των εταιρειών στο σύμπλεγμα της ανατολικής Γερμανίας (ειδικά στη Σαξονία και τη Θουριγγία) έχει μειωθεί από ό, τι στις άλλες περιοχές.
Η εξήγηση των επιστημόνων του ifo
Οι επιστήμονες του ifo υποψιάζονται ότι αυτή η εξέλιξη σχετίζεται με τα πολύ υψηλά ποσοστά μόλυνσης εκεί στο δεύτερο κύμα. Όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη εργασία, το οικονομικά ισχυρό νοτιοδυτικό γερμανικό σύμπλεγμα έχει το μεγαλύτερο μέσο μερίδιο: περίπου το 15% των εργαζομένων που υπόκεινται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό πιθανώς σχετίζεται με τη μεγάλη σημασία των βιομηχανιών σε αυτό το σύμπλεγμα, οι οποίες σύμφωνα με τη μελέτη κάνουν μεγαλύτερη χρήση του μέσου της βραχυπρόθεσμης εργασίας.
«Είναι δύσκολο να πούμε αν αυτά τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό η ψηφιοποίηση και η εργασία από το σπίτι να ωφελήσουν τις αγροτικές περιοχές μακροπρόθεσμα », λέει ο Peichl.