THEPOWERGAME
Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των αγροτών που συγκεντρώθηκαν την Κυριακή με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Λάρισας αλλά και τις ενέργειες του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Βρισκόμαστε σε απόγνωση, παλεύουμε για την επιβίωσή μας. Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται από τα κυβερνητικά στελέχη. Καλούμε σήμερα όλο τον κόσμο της Λάρισας για να αναδείξουμε ότι αυτό το πρόβλημα είναι τεράστιο», είπε αρχιά ο Παναγιώτης Καλφούντζος, πρόεδρος του συνεταιρισμού Θεσσαλίας.«Είναι αδιανόητο σε μία χώρα οι παραγωγοί να πληρώνουν 30.000-40.000 ευρώ σε ενέργεια και τα περισσότερα προϊόντα να μην είναι ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά», είπε.
«Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές για διάλογο»
«Το αγροτικό ζήτημα δεν προκέυψε τώρα, δεν προέκυψε την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλία», είπε από την πλευρά του στο MEGA ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας πως η κακοκαιρία Daniel έφερε μία πρωτοφανή καταστροφή.
«33.000 πληγέντες και σε 18 ημέρες καταβάλαμε σε 2.100 κτηνοτρόφους περίπου 18 εκατ. ευρώ προκαταβολές. Σε 25 ημέρες δώσαμε στους αγρότες που έχουν πληγεί 106,2 εκατ ευρώ και άλλα 26 εκατ. στη συνέχεια. Το υπουργείο μέσω του ΕΛΓΑ έχει καταβάλει για αποζημιώσεις το ποσό των 160 εκτα. ευρώ και δεν τελειώνουμε εδώ, συνεχίζουμε».
Μεταξύ άλλων ο κος Αυγενάκης ανέφερε πως το υπουργείο έχει πάρει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υλοποιήσει τις προτάσεις των αγροτών, ενώ τόνισε πως το αρμόδειο υπουργείο επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος με τους αγρότες και να ακουστούν τα αιτήματά τους.
«Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για να συνεχίσουμε τον διάλογο με τους αγρότες. Είμαστε πιστοί και συνεπείς. Οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους γιατί η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αγωνία και ανασφάλεια. Αυτό σημαίνει κλιματική κρίση, πλημμύρες, πυρκαγιές, ξηρασία και ενεργειακό κόστος. Αυτά είναι τα προβλήματα που τους απασχολούν. Οι άνθρωπο αγωνιούν».
Από την άλλη, τα βασικά ζητήματα που προβληματίζουν τους κτηνοτρόφους είναι το κόστος παραγωγής, το ύψος της τιμής αγοράς του γάλακτος και οι νοθείες που γίνονται.
Στόχος του υπουργείου είναι ο έλεγχος της ποιότητας του γάλακτος που εισάγεται στη χώρα, η μη αλλοίωση των προϊόντων και να μην μπουν σε κίνδυνο προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα.
Τέλος, όπως σημείωσε ο κος Αυγενάκης τόνισε πως το υπουργείο είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω ενέργειες σε ότι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο.