THEPOWERGAME
«Πολύ επικίνδυνη» η κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ λίγο πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης. «Οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν βελτιώνονται. Αντιθέτως, η ένταση αυξάνεται σε διάφορους τομείς», μεταξύ αυτών και όσον αφορά το θέμα της υγείας του Ρώσου αντιφρονούντα, Αλεξέι Ναβάλνι.
Χαρακτήρισε δε «πολύ ανησυχητική» την κατάσταση της υγείας του τελευταίου, διαμηνύοντας προς τη Μόσχα: «Καθιστούμε τις ρωσικές αρχές υπεύθυνες για την κατάσταση της υγείας του».
Με διττή ρωσική ατζέντα, αφ’ ενός την κατάσταση της υγείας του Ρώσου αντικαθεστωτικού Ναβάλνι, αφ’ ετέρου τις ρωσικές απειλές κατά της Ουκρανίας, ξεκίνησε η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Στα πλαίσια του, οι υπουργοί θα συνομιλήσουν και με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κούλεμπα.
Ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως η τηλεδιάσκεψη θα αρχίσει με μια συζήτηση για τις αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών μεταξύ Πράγας και Μόσχας. Ως γνωστόν, η Τσεχία απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες, με την υποψία ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται σε μια έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014, προκαλώντας ένταση στις διμερείς σχέσεις.
Στη συνέχεια οι υπουργοί θα συζητήσουν για την «πολύ ανησυχητική» κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας. «Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από τις ρωσικές αρχές να του παράσχουν υγειονομική περίθαλψη.
Το αίτημά μας δεν ελήφθη υπόψη. Τώρα που η κατάσταση επιδεινώνεται, καθιστούμε τις ρωσικές αρχές υπεύθυνες για την υγεία του κ. Ναβάλνι», προειδοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η Ουκρανία και η «πολύ επικίνδυνη» κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα έχουν συνομιλίες με τον ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα.
Οι Είκοσι Επτά θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν σχετικά με τους μοχλούς που θα χρησιμοποιήσουν, όμως προς το παρόν δεν συζητείται καμιά κύρωση. «Θα δούμε στη διάρκεια της ημέρας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο
Η πολωνική πλευρά φέρεται να πιέζει για περισσότερες κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου, όμως η επικρατούσα τάση -κατά πληροφορίες του Politico- είναι εκείνη της Γερμανίας και της Ιταλίας. Δηλαδή η γραμμή: περιμένουμε και βλέπουμε. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της Ρωσίας, αναφέρουν πληροφορίες και τις επιλογές που αυτή θα αφήσει -ή όχι- στους Ευρωπαίους.
Την ίδια ώρα, σήμερα θα συναντηθούν οι διπλωματικοί σύμβουλοι της λεγόμενης Ομάδας Νορμανδία 4, η οποία απαρτίζεται από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Και μόνο η συγκεκριμένη επαφή, που φέρνει σε προσέγγιση όλες τις πλευρές θεωρείται σημαντική. Πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε πως θεωρεί πιθανή μία νέα συνάντηση των «Τεσσάρων της Νορμανδίας» (σε υψηλό επίπεδο), ωστόσο η δήλωση εξετάζεται με επιφύλαξη καθώς η Μόσχα αρνείται να συνομιλήσει σε ανώτατο επίπεδο με την ουκρανική πλευρά.
Την Παρασκευή, Παρίσι, Βερολίνο και Κίεβο απηύθυναν έκκληση στη Ρωσία να περιορίσει τον αριθμό των στρατευμάτων που έχει παρατάξει εδώ και μέρες, στα ουκρανικά σύνορα.
Τι αναμένει η Ουκρανία από τη σημερινή συνάντηση
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τάρας Κάτσκα, αναπληρωτής υπουργός για την Οικονομική Ανάπτυξη, το Εμπόριο και τη Γεωργία, η Ουκρανία θα επιθυμούσε οι Ευρωπαίοι να εντείνουν την πίεση προς τη Ρωσία, βάζοντας φρένο στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Κάτι που ωστόσο βρίσκεται κόντρα στα συμφέροντα της Γερμανίας. Σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία θα επιθυμούσε να πληγούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα.
Και ποιες είναι οι προθέσεις της Ρωσίας
Όσο για τις προθέσεις της Ρωσίας, ο πρώην Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Φίλιπ Μαρκ Μπρίντλοβ λέει χαρακτηριστικά στο Politico: «Αν ποτέ κάποιος σας πει ότι γνωρίζει τι σκέφτεται ο κ. Πούτιν, θα πρέπει αυτομάτως να τον απαξιώσετε και να προχωρήσετε σε διαφορετικό συνομιλητή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σενάρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή επί τάπητος είναι:
- Προσάρτηση του Ντονμπάς. Είναι ένα από τα σενάρια, αν και μία πλήρης προσάρτηση δεν θεωρείται πιθανή. Ενδεχομένως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν να ενισχύσει τη ρωσική στρατιωτική παρουσία.
- Δημιουργία χερσαίας γέφυρας προς την Κριμαία. Πιθανό σενάριο θεωρείται η διασφάλιση της υδροδότησης της Κριμαίας, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα στον τομέα αυτό εξαιτίας του περιορισμού της υδροδότησης από την Ουκρανία. Η κίνηση αυτή της Ουκρανίας έγινε ως αντίποινα στην προσάρτησή της από τη Ρωσία και αποτελεί μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τους κατοίκους.
- Ένα τεστ για τον πρόεδρο Μπάιντεν. «Νομίζω ότι ο κ. Πούτιν είναι ακόμη κάπως εκνευρισμένος με το σχόλιο του Μπάιντεν πως είναι δολοφόνος», σχολιάζει ο στρατηγός Μπρίντλοβ. «Πιστεύω πως ο κ. Πούτιν δοκιμάζει πρόωρα την κυβέρνηση Μπάιντεν».
Η επιστολή για την κατάσταση της υγείας του Αλεξέι Ναβάλνι
Σύμφωνα με επιστολή από την ομάδα του Ρώσου αντικαθεστωτικού, η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και την οποία επικαλείται το Politico, η κατάσταση της υγείας του Αλεξέι Ναβάλνι επιδεινώνεται γρήγορα και θα χρειαστεί ιατρική παρέμβαση προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή.
Η επιστολή φέρεται να ζητεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς να στείλουν ένα «ξεκάθαρο, ασυμβίβαστο μήνυμα στη Ρωσία: πρέπει άμεσα να χορηγηθεί στον Αλεξέι πρόσβαση σε γιατρό της επιλογής του».
«Ανησυχώ βαθιά για την υγεία του Αλεξέι Ναβάλνι» δήλωσε την Κυριακή η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ζητώντας την απελευθέρωσή του, ενώ παρόμοιο αίτημα απηύθυνε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Την ίδια ώρα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την Κυριακή στο CNN πως οι ΗΠΑ εξετάζουν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει σε αυτό το στάδιο, αλλά πως «θα υπάρξουν συνέπειες, αν πεθάνει ο κ. Ναβάλνι».