THEPOWERGAME
Με «προίκα» της τάξεως των 5 δισ. ευρώ έκλεισε το 2023 για το corporate των ελληνικών τραπεζών, σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν συνολικά στην αγορά το προηγούμενο έτος. Ο φετινός Ιανουάριος ρέει σε… ήρεμα νερά από πλευράς ζήτησης νέων επιχειρηματικών δανείων, με το πρώτο τρίμηνο να ακολουθεί την παράδοση των «ήσυχων» μηνών σε ανάγκες για νέα κεφάλαια. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι τράπεζες έχουν βάλει ήδη το πλαίσιο των στόχων για τα νέα δάνεια του 2024, στα επιχειρησιακά σχέδια που προετοίμασαν από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς.
Προς το παρόν φαίνεται να επικρατεί η συντηρητική πρόβλεψη της διατήρησης του περσινού budget, που σημαίνει ότι αν ένας από τους τέσσερις μεγάλους ομίλους χορήγησε 1,7 δισ. ευρώ νέες πιστώσεις (πραγματικό παράδειγμα του μεγαλύτερου όγκου επιχειρηματικών πιστώσεων το ’23) θα επικεντρωθεί στην παροχή αντίστοιχων πιστώσεων για το ’24, χωρίς να αλλάζει το guidance του στόχου. Όλα αυτά βέβαια στις αρχές του έτους, που ακόμη και το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων είναι ορατό μεν σαν σενάριο, αλλά ούτε σίγουρο, ούτε εκτενές, ούτε αφορά το άμεσο μέλλον (αφού όλες οι συζητήσεις αφορούν το δεύτερο εξάμηνο και επίσης ο ρυθμός μείωσης δεν θα είναι ραγδαίος, αλλά σταδιακός).
Η ειδοποιός διαφορά της καθίζησης της ζήτησης το ’23 -μιας ζήτησης που συνέβαλε μεν σε θετική πιστωτική επέκταση, αλλά σε μικρότερο σαφέστατα ρυθμό απ’ ό,τι είχε αντλήσει η αγορά σε νέα κεφάλαια το ’22- ήταν προφανώς η αύξηση των επιτοκίων, παράγοντας ανασταλτικός για επενδύσεις, τόσο λόγω της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης όσο και λόγω του γεγονότος ότι πολλές, μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις, είχαν διαθέσιμη αυξημένη παρουσία ρευστότητας και μάλιστα εξ αυτού προέβησαν και σε εκτεταμένες αποπληρωμές υπολοίπων δανείων τους.
Ένας δεύτερος παράγοντας, όμως, όπως εξηγεί στο powergame.gr ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, είναι ότι το 2023 αποκαταστάθηκε η ανισορροπία της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους και των επιπτώσεων του supply chain από την Ουκρανία και τον πληθωρισμό, στον βαθμό που αυτό είχε οδηγήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αυξημένες ανάγκες κεφαλαίων το 2022 και σε λιγότερες έναν χρόνο μετά -εξ ου και το μειωμένο συγκριτικά σύνολο νέων εκταμιεύσεων στην αγορά. Η τελική εικόνα της πιστωτικής επέκτασης ανά τράπεζα θα φανεί με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων (Φεβρουάριο για την Πειραιώς και Μάρτιο για τις υπόλοιπες), σύμφωνα όμως με πληροφορίες, το 1 δισ. ευρώ νέα δάνεια σε επιχειρήσεις είναι η μίνιμουμ βάση μεταξύ των τεσσάρων συστημικών, με μάξιμουμ το 1,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η αγορά να μετράει νέες πιστώσεις 5-5,2 δισ. ευρώ χονδρικά.
Η νέα χρονιά προμηνύεται αισιόδοξη για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, εντός και εκτός πλαισίου του Ταμείου Ανάπτυξης και ανεξαρτήτως μεγάλου ή μικρομεσαίου μεγέθους. Ο τραπεζικός κόσμος πιστεύει ότι η πιστωτική επέκταση θα συνεχίσει με θετική πρόσημο την ανοδική της πορεία, ενώ -και κατά περίπτωση- θα σημειώσει εντονότερους ρυθμούς σε σχέση με πέρυσι. Όχι μόνο από την προοπτική της μείωσης των επιτοκίων, αν και πρωταρχικής σημασίας παράγοντας για την αναθέρμανση της ζήτησης, αλλά και λόγω αυξημένης διάθεσης για επενδύσεις, κυρίως στον χώρο των μεγάλων του corporate.