THEPOWERGAME
Το ρούβλι υποχώρησε μετά το υψηλό μιας εβδομάδας που σημείωσε έναντι του δολαρίου την Τρίτη, καθώς η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε την παράταση των capital controls που έχουν ενισχύσει το νόμισμα τους τελευταίους μήνες μέχρι το τέλος του έτους.
Νωρίτερα το ρούβλι ήταν 0,4% πιο αδύναμο έναντι του δολαρίου στα 88,15 δολάρια, φτάνοντας νωρίτερα στο ισχυρότερο σημείο του από τις 16 Ιανουαρίου στα 87,5850. Είχε χάσει 0,1% και διαπραγματευόταν στα 95,86 έναντι του ευρώ και είχε υποχωρήσει 0,6% στα 12,26 έναντι του γουάν.
Οι έλεγχοι κεφαλαίων, που διατάχθηκαν από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με διάταγμα του Οκτωβρίου, απαιτούν από τους εξαγωγείς να μετατρέπουν τα έσοδα από το ξένο νόμισμα σε ρούβλια. Το ρούβλι είχε ξεπεράσει τα 100 ανά δολάριο λίγο πριν ανακοινωθεί το διάταγμα.
Η κυβέρνηση πρότεινε την παράταση των capital controls μέχρι το τέλος του έτους από την τρέχουσα λήξη τους τον Απρίλιο.
Λαμβάνοντας υπόψη την προτεινόμενη παράταση, το ρούβλι θα πρέπει να διαπραγματεύεται στο εύρος 90-95 έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο αναλυτής της Promsvyazbank Stanislav Duzhinsky.
Το ρούβλι ενισχύεται επίσης από τις κρατικές πωλήσεις συναλλάγματος και την προοπτική των φορολογικών πληρωμών στο τέλος του μήνα.
Οι κρατικές πωλήσεις ξένου συναλλάγματος, που πραγματοποιούνται από την κεντρική τράπεζα, πρόκειται να ανέρχονται σε 16,7 δισεκατομμύρια ρούβλια (190,5 εκατομμύρια δολάρια) ξένου συναλλάγματος ημερησίως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Το υπουργείο Οικονομικών μεταπήδησε στην πραγματοποίηση πωλήσεων από τις αγορές, αφού τα έσοδα του Δεκεμβρίου από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.
«Το ρούβλι εξακολουθεί να λαμβάνει στήριξη από τις τεράστιες παρεμβάσεις σε συνάλλαγμα από την Τράπεζα της Ρωσίας και, παραδοσιακά για την αρχή του έτους, τη χαμηλή ζήτηση για συνάλλαγμα από τους εισαγωγείς, οι οποίοι πρέπει να πουλήσουν τα περσινά αποθέματα πριν προβούν σε νέες αγορές», δήλωσε ο Alexei Antonov της Alor Broker σε σημείωμά του.
Το αργό πετρέλαιο Brent, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, σημείωνε πτώση 0,9% στα 79,35 δολάρια το βαρέλι. Οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν πτώση.
Ο δείκτης RTS σε δολάρια μειώθηκε κατά 0,3% στις 1.133,4 μονάδες. Ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλιήταν οριακά χαμηλότερα στις 3.171,9 μονάδες.
Οι μετοχές της ρωσικής τεχνολογικής εταιρείας Yandex σημείωσαν άνοδο 0,9%, ξεπερνώντας την ευρύτερη αγορά, αφού τα ρωσικά εταιρικά αρχεία αποκάλυψαν μια αλλαγή στην ιδιοκτησιακή δομή της εταιρείας, το επόμενο βήμα στην πορεία της εταιρείας προς μια αναδιάρθρωση που θα την οδηγήσει στην απόσχιση διεθνών επιχειρήσεων από τα κύρια ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία.